Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikų vaidmuo mobilizacijos arba karo atveju: ką svarbu žinoti sveikatos priežiūros specialistams?

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) bendradarbiaudama su Jaunųjų gydytojų asociacija (JGA) parengė informaciją medikams apie jų pareigas ir atsakomybes mobilizacijos ir karo metu. Informacija paskelbta SAM ir JGA interneto svetainėse, išplatinta gydymo įstaigoms, rašoma SAM pranešime spaudai.
Spaudos konferencija, kurioje buvo pristatytos didžiausios mobilizacinės sistemos patikrinimo pratybos „Vyčio skliautas 2024”
Spaudos konferencija, kurioje buvo pristatytos didžiausios mobilizacinės sistemos patikrinimo pratybos „Vyčio skliautas 2024” / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Paskelbus mobilizaciją ar karo padėtį, kiekvienas turime žinoti savo vietą valstybėje. Medikai šioje vietoje nėra išimtis. Jie priskiriami kategorijai darbuotojų, kurie atlieka gyvybiškai svarbią valstybės funkciją. Medikų bendruomenei kyla nemažai klausimų, kaip būtų organizuojamos ir teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos paskelbus mobilizaciją ar karo padėtį, kokios būtų darbo sąlygos. Todėl, bendradarbiaudami su JGA, išsamiai atsakėme į keliamus klausimus“, – sako sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė, ragindama gydymo įstaigas supažindinti savo darbuotojus su parengta informacija.

„Diskutuodami su kolegomis identifikavome, jog karo metu medikų darbas tampa dar svarbesnis, tačiau žinių, kaip elgtis tokiose situacijose, medikams vis dar stinga. Todėl mūsų tikslas – kad kiekvienas medikas žinotų, kaip elgtis mobilizacijos ar karo atveju, ir drauge su kolegomis galėtų veikti darnioje ir organizuotoje komandoje. Kviečiame visus aktyviai dalyvauti pasiruošimo procese ir kelti klausimus dėl išliekančių neaiškumų“, – teigia JGA aktyvo narė, ,,Baltas frontas" projekto vadovė Beatričė Vėliuvienė.

Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus yra paskelbti SAM interneto svetainėje, taip pat kartu su informaciniais plakatais išplatinti gydymo įstaigoms ir ministerijos bei JGA socialiniuose tinkluose.

Parengtoje medžiagoje medikai gali rasti atsakymus, ką sveikatos sektoriui reiškia mobilizacija ir kaip jis persitvarko, kaip ją paskelbus keistųsi darbo sąlygos ir apimtys, kas pasirūpintų mažamečiais vaikais, jeigu abu tėvai yra medicinos darbuotojai, ir kt.

Stiprinant pasirengimą mobilizacijai ir karui, taip pat organizuojami mokymai sveikatos priežiūros specialistams. Planuojama iki 2026 m. apmokyti 6 tūkst. medicinos darbuotojų, taip pat įtraukti kritines kompetencijas, skirtas operatyviai ir koordinuotai teikti sveikatos priežiūros paslaugas mobilizacijos ar karo metu, į medicinos studijų programas.

SAM ir sveikatos sektoriaus įstaigos periodiškai dalyvauja bendrose pratybose su kariuomene – šiemet jau įvyko trejos tokio pobūdžio pratybos, dar tiek pat planuojama iki metų pabaigos. Bendradarbiavimo ir koordinavimo mechanizmai karo ar mobilizacijos atveju tobulinami bendruose susitikimuose su ministerijos, gydymo įstaigų ir savivaldybių atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas