Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 26

Melagienų kūrėjai demonstruoja išradingumą: kad greičiau pasibaigtų pandemija, siūlo neskaičiuoti besimptomių pacientų

Pandemijos egzistavimą bandantys paneigti sąmokslo teorijų kūrėjai toliau nerimsta. Nesugebėję įtikinti, kad COVID-19 – tik „eilinis gripas“, griebėsi raginimų neįtraukti į sergančių skaičių besimptomius pacientus. Mokslininkai sako, kad toks skaičiavimas – klaidingas. Siekdami įtikinti kuo daugiau žmonių savo tiesa, melagienų kūrėjai manipuliuoja vaizdais. Tai – seniai žinomas propagandos metodas.
Koronaviruso pacientai Brazilijoje
COVID-19 pacientai / „Scanpix“/AP nuotr.

Pirmą kartą socialiniuose tinkluose teiginiai, esą PSO sprendimu besimptomiai pacientai nelaikomi sergančiais, pasirodė 2020 metų viduryje. Tuomet apie COVID-19 pandemiją buvo žinoma gerokai mažiau nei dabar.

Neatsargus pareiškimas

Gandų laviną apie tai, kad COVID-19 simptomų nejaučiantys asmenys ligos neplatina, pakurstė PSO atstovės Marijos Van Kerkhove’s neatsargus pareiškimas spaudos konferencijos metu.

Spaudos konferencijos metu ji pasakė, kad iš pandemijos apimtų šalių gaunama informacijos, esą bandant atsekti užsikrėtusiųjų kontaktus paaiškėjo, kad simptomų nejaučiantys asmenys rečiau perduoda ligą.

„Remiantis mūsų turimais duomenimis, besimptomis asmuo iš tikrųjų rečiau perduoda ligą antram asmeniui“, – šis iš konteksto ištrauktas PSO atstovės pareiškimas akimirksniu išpopuliarėjo tarp pandemijos skeptikų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maria Van Kerkhove
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maria Van Kerkhove

Netrukus PSO atšaukė šį atstovės pareiškimą ir pateikė platesnį konteksto paaiškinimą specialiai tam surengtoje spaudos konferencijoje.

„Mums tikrai žinoma, kad koronaviruso simptomų nejaučiantys asmenys gali platinti virusą. Tai, apie ką aš kalbėjau vakar, tebuvo vos pora tyrimų, kurie buvo publikuoti, apie besimptomių atvejų kontaktų sekimą“, – spaudos konferencijos metu paaiškino mokslininkė.

Remiasi išgalvota PSO rekomendacija

Nepaisant mokslinių paaiškinimų, simptomų nejaučiantys pacientai dažnai tampa sąmokslo teorijų objektu.

Žaibiškai plintančioje melagienoje aiškinama, kad „PSO paskelbė, kad liga negali būti nustatyta, jei žmogus neturi atitinkamų simptomų“. Tai – melas.

PSO niekada nebuvo paskelbusi nieko panašaus. Priešingai – organizacijos platinamame informaciniame pranešime apie ligos plitimą akcentuojama, kad simptomų nejaučiantys asmenys taip pat gali užkrėsti kitus.

„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso pacientai Brazilijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso pacientai Brazilijoje

PSO pateikiamose rekomendacijų dėl COVID-19 pacientų izoliacijos trukmės apraše skelbiama, kad simptomų nejaučiantys pacientai, kurių COVID-19 testas yra teigiamas, turėtų izoliuotis ne mažiau kaip 10 dienų laikotarpiui. Izoliacijos trukmė skaičiuojama nuo teigiamo testo dienos.

Siūlo neskaičiuoti

Melagienoje tvirtinama, kad atmetus visus simptomų nejaučiančius asmenis, pandemija išnyktų.

Taigi – nėra sveikų žmonių, kurių PGR testo atsakymas būtų pozityvus. Todėl nebelieka tų baisių skaičių, kuriais jūs visą laiką esate bauginami. Visas šis išpūstas reikalas sugriūva kaip kortų namelis. Jeigu nustatyta, kad negali būti besimptomių Covid–19 nešiotojų, į tokią PSO rekomendaciją turi atsižvelgti visi valdantieji. Sveiki žmonės negali užkrėsti kitų, kaip kad negali būti besimptomio Covid-19 viruso perdavimo“, – aiškinama skleidžiamoje melagienoje.

„Facebook“ nuotr./„Facebook“ soacialiniame tinkle platinama melagiena
„Facebook“ nuotr./„Facebook“ soacialiniame tinkle platinama melagiena

Su tokiais pareiškimais nesutinka mokslininkai. „Harvard Health“ medicinos mokslo žurnalo publikacijoje akcentuojama, kad „infekuoti pacientai, nejaučiantys ligos simptomų, ar tie, kuriems simptomai dar nepasireiškė, net labiau platina ligą, nes vėliau imasi būtinų veiksmų plitimui užkirsti“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę

Besimptomiai užkrato platintojai

Sveiki žmonės negali užkrėsti kitų, kaip kad negali būti besimptomio Covid-19 viruso perdavimo“, – skelbiama platinamoje dezinformacijoje.

Mokslininkai paneigė šį mitą.

JAV medicinos asociacijos leidinys „Jama Network“ publikuoja mokslinę analizę, kurioje teigiama, kad net 59 proc. visų užsikrėtimų platinami besimptomių pacientų. Iš jų – vidutiniškai 35 proc. asmenų platina ligą dar iki pajaučiant pirmuosius simptomus, o 25 proc. užkrato skleidėjų išvis nejaučia jokių simptomų sirgdami.

Šio tyrimo išvados rodo, kad vien simptomus jaučiančių COVID-19 pacientų nustatymas ir izoliavimas nepadėtų sustabdyti ar bent kontroliuoti ligos plitimo.

„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Vokietijoje
„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Vokietijoje

Melagienas skleidžiantis gydytojas

Ši sąmokslo teorija, išversta ir pasidalinta daugiau nei 500 kartų, buvo sukurta Vokietijos mikrobiologijos profesoriaus Sucharit Bhakdi.

Jis jau spėjo išgarsėti socialiniuose tinkluose ir yra vienas dažniausiai koronaskeptikų cituojamų mokslininkų.

S.Bhakdi įsitikinimu, koronavirusas nekelia didelės grėsmės ir yra tiesiog įprastas gripas. Šį teiginį paneigė Pasaulio sveikatos organizacija.

Mokslininkų teigimu, nors peršalimo virusai ir turi panašumų su COVID-19, neturėtume šių ligų painioti.

Mokslo žurnale „The Lancet“ publikuoti gripo ir koronaviruso palyginimo rezultatai iškalbingi.

Į ligoninę patekusiems pacientams, sergantiems COVID-19, dažniau nei gripu sergantiems pacientams pasireiškė ūminis kvėpavimo nepakankamumas, plaučių embolija, septinis šokas ar hemoraginis insultas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kasdienybė Vokietijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kasdienybė Vokietijoje

Pacientų, sergančių COVID-19, mirtingumas stacionare didesnis. Iš 89 530 pacientų, hospitalizuotų dėl koronaviruso, mirė 15 104, tai sudaro 16,9 proc. atvejų. Tuo tarpu iš 45 819 į ligonines paguldytų sergančiuoju gripu, šis skaičius siekė tik 2640 atvejus, tai yra 5,8 proc.

S.Bhakdi teigimu, „blogiausiu atveju“ Vokietijoje milijonui užsikrėtusių COVID-19 tektų 30 mirčių.

Tačiau skaičiai rodo kai ką kitą. Šiuo metu Vokietijoje fiksuojama 2 709 872 užsikrėtimo atvejų, kuriems tenka 75 911 mirčių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai