Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 17

Melagienų TOP-3: „samdyti“ V.Zelenskio gerbėjai, netikras Trispalvių kėlimas ir „pasidažęs“ G.Nausėda

Praėjusią savaitę Vilniuje vykęs NATO viršūnių susitikimas sulaukė didelio melagienų platintojų dėmesio. Jie skelbė neteisingą informaciją apie Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kalbą Lukiškių aikštėje, platino išgalvotą kvietimą rinktis sostinės centre su Trispalvėmis, šaipėsi iš prezidento Gitano Nausėdos ištarto didelių išlaidų šiam renginiui palyginimo su lūpų pasidažymu.
„Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“ maratono dalyvių pasitikimas Lukiškių aikštėje
„Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“ maratono dalyvių pasitikimas Lukiškių aikštėje / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Portalas 15min primena šiuos socialiniuose tinkluose aktyviai platintus įrašus.

Volodymyro Zelenskio klausėsi tūkstančiai

Ukrainos lyderio kalbos, pirmą NATO viršūnių susitikimo dieną pasakytos Lukiškių aikštėje, klausė tūkstantinė minia.

Tai sukėlė rusų propagandininkų pykčio proveržį ir dėl to imta aktyviai skleisti melagingas žinutes, kuriose tvirtinama, neva prieš renginį buvo pasirodę skelbimai apie aktorių paiešką žiūrovų vaidmeniui atlikti. Tai nėra tiesa.

Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Kremliaus ruporu vadinamo „Sputnik“ naujienų kanalo „Telegram“ paskyroje liepos 11-ąją pasirodė melaginga informacija apie tai, kad Lietuvoje esą ieškoma apmokamų aktorių, kurie dalyvautų vakaro koncerte ir palaikytų V.Zelenskį.

Prie to pridėta ir ekrano nuoroda į populiarų skelbimų puslapį, kur tariamai NATO susitikimo organizatoriai ieškojo aktorių.

Kad tai – melas, galima pastebėti bent kiek atidžiau įsižiūrėjus – aiškiai matyti, kad ekrano nuotraukoje užfiksuotas skelbimas buvo „perskaitytas 0 kartų“ ir jau paskelbtas negaliojančiu.

15min pavyko gauti informacijos, kad pirmą kartą šis skelbimas buvo patalpintas ankstyvą liepos 11-osios rytą, bet netrukus portalo administratoriai pastebėjo bandymą skleisti dezinformaciją ir jį pašalino.

Taip pat skaitykite: Po NATO viršūnių susitikimo netyla melagienos: tvirtina, kad V.Zelenskį minia palaikė už pinigus

Skelbimo nebėra, bet ir tiek pakako, kad jį bandę platinti asmenys suspėtų padaryti ekrano nuotrauką (angl. screenshot) ir ją panaudoti tolesnei dezinformacijos sklaidai.

Kaip žinoma, akcijos „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO!“ finalinis koncertas ir V.Zelenskio kreipimasis į žmones į sostinės Lukiškių aikštę pritraukė daugybę žiūrovų. Visą koncerto įrašą galite pamatyti čia.

Ukrainos prezidentą minia pasitiko ne tik šiame renginyje, bet ir prie Signatarų namų esančio viešbučio „Narutis“, iš kur jo kortežą lydėjo iki pat renginio vietos.

Įrašuose matoma, kad Rusijos užpultos šalies vadovas buvo pasitiktas daugybės žmonių, kurie jį sveikino ir skandavo „Slava Ukraini“.

V.Zelenskis kartu su žmona Olena iki koncerto vietos keliavo per tūkstantinę minią, buvo girdėti palaikymo šūksniai ir plojimai.

Nuotraukose matyti, kad į koncertą susirinkę žmonės atsinešė Ukrainos vėliavų, tačiau nematyti nė vieno, nešino plakatu – kaip buvo minima melagienoje, neva turėjusio už tai gauti didesnį užmokestį.

Vėliavų renginys buvo provokacija

Melagingas buvo ir tariamai Lietuvos šeimų sąjūdžio paskelbtas kvietimas pirmadienio vakarą – šio koncerto ir NATO susitikimo išvakarėse – rinktis Vilniaus Katedros aikštėje su Trispalvėmis.

Jį provokacija pavadino ne tik policija – pats sąjūdis pranešė, kad tokio kvietimo neplatino, o jis pasirodė netikrame „Facebook“ puslapyje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kvietimas rinktis su Trispalvėmis paskelbtas netikrame „Facebook“ puslapyje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kvietimas rinktis su Trispalvėmis paskelbtas netikrame „Facebook“ puslapyje

Kvietimas buvo paviešintas liepos 7-osios popietę šiame puslapyje, bet dabar jo jau nebėra, likusios tik suarchyvuotos kopijos ir ekrano nuotraukos.

Puslapis iš pažiūros atrodo kaip prieš porą metų susibūrusio Lietuvos šeimų sąjūdžio – panaudotas sambūrio pavadinimas, ženklas – iš dviejų suaugusiųjų ir dviejų vaikų augantis ąžuolas.

Taip pat skaitykite: Policija: kvietimas rinktis prie Katedros su Trispalvėmis – provokacija, ateikite sutikti Ukrainos vėliavą

Tačiau puslapis, kuriame paskelbtas kvietimas, nėra šio sambūrio, apie tai įspėjo jo atstovai. Tikroji Lietuvos šeimų sąjūdžio paskyra pasiekiama čia.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuvos šeimų sąjūdis patikino kvietimo rinktis su Trispalvėmis neplatinęs
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuvos šeimų sąjūdis patikino kvietimo rinktis su Trispalvėmis neplatinęs

Dėl to įspėjo ir pareigūnai. Lietuvos policijos paskyroje „Facebook“ taip pat buvo pranešta, kad kvietimas tėra provokacija.

Akivaizdu, kad taip buvo sureaguota į kvietimą prieš NATO viršūnių susitikimą kelti Ukrainos vėliavas.

„Žmonės masiškai gauna SMS žinutes apie nesankcionuotą renginį šiandien (pirmadienį – red. past.) vakare, – paskelbė policijos atstovai. – Atkreipiame dėmesį, kad tai – klaidinanti informacija.“

Gitanas Nausėda nesidažė

Prezidento vaizdingas raginimas nebėdoti dėl didelių išlaidų NATO viršūnių susitikimui greitai virto memu, kurį juo besidalijantys žmonės dar palydėjo patyčiomis.

Vilniaus tvarkymąsi prieš renginį palyginęs su moters pasigražinimu, prezidentas įkvėpė socialinių tinklų vartotojus „padažyti“ lūpas ir jam. Internete platinama nuotrauka nėra autentiška – nesunku rasti tikrąją, kurioje G.Nausėda yra be makiažo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Gitano Nausėdos nuotrauka susieta su NATO viršūnių susitikimu
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Gitano Nausėdos nuotrauka susieta su NATO viršūnių susitikimu

Entuziastingai nusiteikusio ir energingai gestikuliuojančio prezidento ryškiai raudomis lūpomis fotografija praėjusią savaitę buvo aktyviai dalijamasi įvairiose „Facebook“ paskyrose.

Internete galima rasti panašią nuotrauką, kurioje G.Nausėda vilki tuos pačius drabužius ir gestikuliuoja taip pat emocingai, tačiau jo lūpos yra natūralios spalvos. Be to, fotografija yra geresnės kokybės.

Linksmai nusiteikusio šalies vadovo atvaizdas dar 2021 m. spalį buvo paviešintas vienoje „Twitter“ paskyroje kartu su nuoroda į straipsnį apie baltarusiškų prekių eksportą taikant Europos Sąjungos sankcijas. Nei šiame tekste, nei komentare prie nuotraukos nekalbėta nei apie NATO renginį, nei juo labiau apie makiažą.

Taip pat skaitykite: Po žodžių apie lūpų dažymą platinama „pasidažiusio“ Gitano Nausėdos nuotrauka

Pakeista nuotrauka buvo reakcija į G.Nausėdos žodžius apie išlaidas NATO viršūnių susitikimui. Apžiūrėjęs parodų ir kongresų centro „Litexpo“ patalpas, kur vyko šis renginys, jis pakomentavo didelius pinigus, kurių pareikalavo pasiruošimas.

Šalies vadovas išreiškė viltį, kad „net ir tie papildomi eurai, kurie buvo investuoti, tikrai yra labai prasmingai investuoti, nes vis dėlto Vilniaus viršūnių susitikimas turi nepaprastai daug netiesioginių pasekmių mūsų Lietuvos įvaizdžiui“.

Jis pridėjo: „Kosmetinių darbų buvo. Manau, kad tų kosmetinių darbų būna ir kitose valstybėse. Neplakime savęs, kad truputį dar nusprendėme lūpas pasidažyti prieš pat renginį.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas