Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 20

Melas apie COVID-19 vakciną feisbuke: trys sakiniai ir aibė klaidų

Socialiniame tinkle skelbiama neva perkamos COVID-19 vakcinos yra skirtos apkrėsti žmones koronavirusu. Tačiau ne visus, o „tik išrinktuosius“. Vis dėlto autorių samprotavimai – klaidingi.
Asociatyvinė nuotr.
Asociatyvinė nuotr. / „Scanpix“ nuotr.

„Statistika rodo, kad Covid-19 virusu, Lietuvoje susirgo tik 3% žmonių, todėl būtina imtis priemonių ir užkrėsti apie 95%, o tą padaryti galima tik vakcinomis. Todėl valdžia užsakė 1,8 milijono vakcinų. Pasistojo klausimas kodėl ne 2 milijonus? Atsakau: išrinktiesiems nereikia!“ – rašoma feisbuko puslapyje „16 min laikraštis“.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Nors tekstą sudaro viso labo 3 sakiniai, autoriams į juos pavyko sutalpinti ne vieną klaidingą teiginį. Tačiau tai nesutrukdė rugsėjo 13 d. feisbuke skelbtu įrašu pasidalinti daugiau nei 200 kartų.

Paklydę skaičiai

Įraše teigiama, kad koronaviruso infekcija sirgo 3 proc. mūsų šalies gyventojų. Veikiausiai įrašo autoriai mini praėjusią savaitę pristatytą populiacijos tyrimą.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir Vilniaus universiteto mokslininkai liepos 10–rugsėjo 10 dienomis aiškinosi, kiek gyventojų šešiose šalies savivaldybėse – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Ukmergės, Tauragės ir Zarasų rajonuose – persirgo koronavirusu.

Duomenys iš šešių savivaldybių rodo, kad koronavirusu persirgo nuo 1,3 iki 2,8 proc. šešių savivaldybių gyventojų. Daugiausia sirgusių, 2,83 proc. aptikta Kauno savivaldybėje, mažiausiai – Vilniuje. Sostinėje sirgusių koronaviruso infkecija skaičius siekia 1,31 proc.

Galiu atskleisti, kad tikrai mes to 3 procentų nė viename iš tų rajonų neviršijome. Tai reiškia, kad tikrai Lietuvoje mažiau nei 3 procentai populiacijos.

Nei vienoje iš tirtų savivaldybių nebuvo nustatyta, kad sirgę būtų 3 proc. gyventojų. Net įvertinus tyrime dalyvavusių savivaldybių rezultatų vidurkį, šis nesiektų 2 proc.

„Galiu atskleisti, kad tikrai mes to 3 procentų nė viename iš tų rajonų neviršijome. Tai reiškia, kad tikrai Lietuvoje mažiau nei 3 procentai populiacijos“, – pristatydamas tyrimo duomenis sakė tyrimą vykdęs LSMU profesorius Mantas Stankūnas.

Įrašo autoriai taip pat teigia, kad „būtina imtis priemonių ir užkrėsti apie 95 proc. (gyventojų – aut. past.)“. Tačiau jei kalbama apie grupinio imuniteto (ang. herd immunity) susiformavimą, liga persirgti 95 proc. šalies gyventojų nereikia.

Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Kasiulevičius dar balandį teigė, kad siekiant išsiugdyti imunitetą valstybės mastu pakaktų, jog 60-70 proc. populiacijos būtų atspari COVID-19.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greitasis COVID-19 testas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greitasis COVID-19 testas

Ne užkrečia, o paruošia

Feisbuko įrašas tęsiamas aiškinant, kad vakcinos nuo koronaviruso bus naudojamos siekiant „užkrėsti“ minėtus 95 proc. populiacijos koronavirusu. Tačiau tai taip pat nėra tiesa.

Priemonę imunitetui nuo koronaviruso formuoti Lietuva ketina įsigyti iš farmacijos milžinės „AstraZeneca“. Pastaroji kuria vakciną pavadinimu AZD1222. Šioje COVID-19 sukeliančio viruso SARS-CoV-2 nėra, skiepo metu koronavirusu nėra užsikrečiama.

Vakcinoje naudojamas žmonėms nepavojingas peršalimo virusas, turintis tokį pat baltymą, kaip ir SARS-CoV-2. Baltymą pandemiją sukėlęs virusas naudoja kaip įrankį įsiskverbti į žmogaus ląsteles. Tuo metu AZD1222 išmoko imunitetą kovoti su virusais, kurie turi pavojingąjį baltymą.

VIDEO: Skiepai – gelbėjimosi ratas ligų jūroje

Panašiai, kaip ir išminuotojai amato mokomi auditorijose naudojant nukenksmintus sprogmenis, taip ir žmogaus imuninė sistema mokoma „detonuoti“ virusą su nepavojingomis jo dalimis.

Kodėl 1,8 mln. vakcinos dozių?

Prieštaraudami patys sau, įrašo autoriai aiškina, kad siekdama užkrėsti 95 proc. populiacijos, valdžia užsakė 1,8 mln. dozių vakcinos. Tačiau net jei vakcinos būtų skirtos po vieną, 1,8 mln. vakcinos dozių užtektų 65-70 proc. šalies gyventojų.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovų teigimu, 1,8 mln. vakcinų pakaktų paskiepyti 70 proc. populiacijos bei suformuoti kolektyvinį imunitetą.

1,8 mln. vakcinos dozių, kurių Lietuva planuoja įsigyti, preliminariais skaičiavimais, turėtų užtekti paskiepyti 70 proc. populiacijos.

„1,8 mln. vakcinos dozių, kurių Lietuva planuoja įsigyti, preliminariais skaičiavimais, turėtų užtekti paskiepyti 70 proc. populiacijos. Tai leistų susiformuoti kolektyviniam imunitetui ir padėtų užkirsti kelią infekcijos plitimui“, – teigiama SAM komentare 15min.

Vis dėlto SAM patikslino, kad paskiepytų žmonių skaičius gali būti ir mažesnis, nes kol kas mokslininkų pateikiami duomenys neleidžia spręsti, kiek kartų reikės skiepyti vieną žmogų.

Trijų sakinių įraše neteisingai įvardijamas COVID-19 sirgusių žmonių skaičius, neteisingai įvardijama populiacijos dalis, kuriai persirgus virusu susiformuotų grupinis imunitetas, neteisingai pateikiama populiacijos dalis, kuriai užtektų 1,8 mln. vakcinos dozių, bei neteisingai pateikiamas pačios vakcinos veikimo principas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas