Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 10

Melas, kad „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla nesiskiepijo: jis jau gavo trečią dozę

JAV farmacijos kompanijos „Pfizer“ vadovo Alberto Bourlos skiepas nuo COVID-19, nors ir gautas prieš bemaž metus, vis dar kelia aistras. Internete tebeplinta melagiena, esą jis atsisakė skiepytis, nors taip jis kalbėjo pačioje vakcinacijos pradžioje, kuomet visas dėmesys buvo sutelktas į rizikos grupėse esančius – dirbančius sveikatos apsaugos sistemoje, vyresnius ir pan. – asmenis.
Albertas Bourla
Albertas Bourla / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Interviu – metų senumo

Prieš kelias dienas „YouTube“ pasirodė įrašas, kuriame tvirtinama, esą „Pfizer“ generalinis direktorius atsisakė vakcinuotis nuo COVID-19. Jis jau spėtas peržiūrėti 12 tūkst. kartų, sulaukė beveik 600 reakcijų „patinka“.

„Šokiruojančios naujienos, brangieji, – „Pfizer“ vadas nesiskiepija!“ – įrašo pradžioje intriguoja, kaip galima spręsti iš čia pat matomos informacijos, JAV gyvenantis lietuvis.

Vakciną nuo COVID-19 kartu su Vokietijos įmone „BioNTech“ sukūrusios kompanijos vadovas per televiziją CNBC esą pasisakė, kad „ne, dar kol kas nelabai nori skiepytis, jums reikia, jam – nelabai“.

26 min. trukmės įraše porą kartų parodoma ištrauka iš kompanijos vadovo pokalbio su televizijos laidos vedėja. Joje išties girdėti, kaip A.Bourla sako kol kas nesiskiepysiantis.

Įrašo autorius, kurio kanalą „YouTube“ prenumeruoja beveik 2 tūkst. žmonių, toliau dalijasi mintimis ne tik apie verslininko poziciją neskubėti skiepytis, bet ir apie skiepus apskritai.

Tačiau vyras nenurodo, kad interviu su A.Bourla buvo transliuotas ne šiomis dienomis, kai visame pasaulyje suleista jau daugiau nei 9 mlrd. vakcinos dozių, o prieš gerus metus.

„Pfizer“ vadovo žodžiai jau buvo įkvėpę melagienų bangą pavasarį, kai jis esą dėl tariamai negauto skiepo atšaukė kelionę į Izraelį. Jos buvo platinamos ir Lietuvoje.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/„Pfizer“ vadovas Albertas Bourla neskubėjo skiepytis, kai buvo skiepijami prioritetinių grupių atstovai
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/„Pfizer“ vadovas Albertas Bourla neskubėjo skiepytis, kai buvo skiepijami prioritetinių grupių atstovai

„Vakcinų nuo COVID-19 kūrėjas Albertas Bourla iš „Pfizer“ negalėjo atvykti į Izraelį, nes nebuvo pasiskiepijęs nuo koronaviruso. Ir tai viskas, ką reikia žinoti apie vakcinas iš gamintojų“, – aiškino vienas „Facebook“ vartotojas.

Kelionė į Izraelį sukėlė abejonių

„YouTube“ vartotojo cituotas interviu buvo transliuotas užpernai gruodį, kai vakcinavimas JAV buvo tik prasidėjęs ir pirmiausia buvo skiepijami didžiausios rizikos grupių atstovai – sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai, vyriausi ar silpnesnį imunitetą turintys gyventojai. Tuo metu šalyje vakcinų dar nebuvo tiek, kad pasiskiepyti galėtų visi norintys.

Taip pat skaitykite: Ištraukė seną melą – ne, „Pfizer“ vadovas nevengė skiepų nuo COVID-19

Į šią detalę dėmesį atkreipė ir kai kurie komentarus po įrašu palikę žmonės.

Televizijos laidos vedėja A.Bourlos paklausė, ar jis jau vakcinavosi. Verslininkas atsakė tai padarysiąs, kai tik galės, mat nenorįs lįsti be eilės.

„Man – 59-eri, esu geros sveikatos, nedirbu pirmosiose linijose, taigi priklausau tiems, kuriems nerekomenduojama skiepytis“, – paaiškino CNBC pašnekovas.

Verslininkas pasiskiepijo gana greitai – vasarį. Nepaisant to, internete ėmė sklisti žinutės, tvirtinančios priešingai. Jas paskatino kovo 7-ąją pasirodęs „The Jerusalem Post“ straipsnis apie tai, kad „Pfizer“ vadovas atšaukė kitą dieną turėjusį įvykti vizitą į Izraelį, nes nėra visiškai pasiskiepijęs.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Anksčiau sklido melagiena, esą tariamai nepasiskiepijęs „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla turėjo atšaukti vizitą į Izraelį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Anksčiau sklido melagiena, esą tariamai nepasiskiepijęs „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla turėjo atšaukti vizitą į Izraelį

Pora dienų anksčiau apie tai parašė ir „The Times of Israel“, remdamasis televizijos kanalo „Channel 12“ naujienų laidos pranešimu. Šis leidinys taip pat atkreipė dėmesį, kad kelionė buvo atšaukta nuskambėjus kritikai, esą tai galėtų turėti įtakos Izraelio parlamento rinkimams, kurie turėjo įvykti po poros savaičių. Tuometis premjeras Benjaminas Netanyahu sėkmingą gyventojų vakcinavimą aktyviai naudojo savo kampanijai.

Kelionė turėjo sutapti su 10 mln. „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos dozių pristatymo pabaiga, jos metu esą galėjo būti kalbama apie vakcinų gamyklos statybą šalyje.

Nuogąstaujant, kad vizitas gali būti įvertintas kaip „neleidžiama rinkimų propaganda“, buvo rekomenduota jį atšaukti. Tai buvo padaryta paties A.Bourlos sprendimu.

Šie straipsniai buvo interpretuoti klaidingai, iš to ir gimė melagiena. Socialiniuose tinkluose net buvo aiškinama, esą A.Bourlai net buvo uždrausta patekti į Izraelį.

„Pfizer“ nepaaiškino planų pasikeitimo, tik aptakiai nurodė, kad vizitas atidedamas iki pavasario pabaigos, kai „ribojimai dėl koronaviruso bus atšaukti ar sušvelninti ir pagerės kelionės sąlygos“.

Tuo metu A.Bourla, kaip ir kai kurie vizito bendrakeleiviai, jau buvo sulaukęs pirmosios vakcinos dozės. Kiti buvo pasiskiepiję dukart, tačiau dar nebuvo praėjusi savaitė, kurios reikia imunitetui susidaryti.

Priešingai nei tvirtinama įrašuose socialiniuose tinkluose, verslininkas pasiskiepijo nuo COVID-19 – antrąja doze kovo 10-ąją jis pasigyrė savo paskyroje „Twitter“.

Spalio vidury A.Bourla paskelbė, kad, ruošdamasis kelionei į Europą, pasiskiepijo ir trečiąja doze.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas