Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meteorologas apie meteorologinius balionus: kokia jų paskirtis ir kiek kainuoja?

Pastaruoju metu žiniasklaidoje dažniau pasirodo pranešimai apie kontrabandininkų siunčiamus krovinius, kuriems skraidinti pasitelkiami meteorologiniai balionai (pūslės). Jų visai nesunkiai galima įsigyti internete vos už keliasdešimt eurų. Nežiūrint to, meteorologiniai balionai kasdien visame pasaulyje naudojami atmosferos sąlygų skirtinguose aukščiuose nustatymui bei įvairiems moksliniams tyrimams.
Meteorologinis zondas
Meteorologinis zondas / LHTM nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Meteorologas Gytis Valaika
Asmeninio archyvo nuotr./Meteorologas Gytis Valaika

Lietuvoje meteorologiniai balionai reguliariai, kiekvieną naktį (00:00 UTC laiku), leidžiami ir iš Kauno meteorologijos stoties. Na o vandeniliu užpildytas meteorologinis balionas iškelia pritvirtintą nedidelę baltą dėžutę – radiozondą (kuris sveria panašiai tiek kiek išmanusis telefonas). Šiuo prietaisu iki apatinio stratosferos sluoksnio (vidutiniškai iki 30 km aukščio, kur dėl išretėjusios atmosferos balionas labai išsipučia ir galiausiai sprogsta) atliekami meteorologiniai matavimai.

VSAT nuotr./Bylos įkalčiai
VSAT nuotr./Bylos įkalčiai

Radiozondai kildami į stratosferą matuoja atmosferos slėgį, oro temperatūrą, rasos taško temperatūrą, santykinę drėgmę, vėjo greitį ir kryptį. Atmosferos radiozondavimas labai svarbus norint sužinoti kokios sąlygos yra aukštai atmosferoje. Be reguliariai atliekamo radiozondavimo ir lėktuvų perduodančių svarbią meteorologinę informaciją orų prognozės būtų mažiau tikslios.

Lietuvoje atmosferos radiozondavimas atliekamas 1 kartą per parą. Nesunku paskaičiuoti, kad per metus paleidžiamos 365 tokios baltos dėžutės. Daugelis jų nukrenta iki 100–150 km atstumu aplink Kauną. Nemažą dalį jų surenka radiozondų ieškotojai, kuriems tai yra kaip netipinė pramoga – savotiškas geolokacinis žaidimas.

Jau kurį laiką visus radiozondus paženkliname specialiu lipduku sakančiu, jog tai yra nepavojingas meteorologinis prietaisas. Suradus tokį reikėtų saugiai išmesti arba neatlygintinai perduoti / atsiųsti mums:

KAUNE: Kauno meteorologijos stotis. Adresas: Rapsų g. 5, Noreikiškių k., Kauno r. sav. LT-53367, tel. nr. +370 648 05759
VILNIUJE: Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Adresas: Oršos g. 8, Vilnius LT-09300, tel. nr. +370 648 06572

Kiekvieną naktį vykdomo atmosferos radiozondavimo metu surinktą informaciją galite rasti čia. Na o kaip atrodo meteorologinio radiozondo paleidimas ir suradimas kviečiame pasižiūrėti Vilniaus universiteto radijo klubo šių metų kovą nufilmuotame ir paruoštame reportaže.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas