Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 28 /17:03

Politinės korupcijos bylą nagrinėjantis teismas suplanavo kelis papildomus posėdžius šiais metais

Politinės korupcijos bylą nagrinėjantis teismas nusprendė nenušalinti prokuroro Justo Lauciaus nuo bylos. Teismas toliau klausėsi buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio parodymų, kuriuose jis kaltino prokurorą bylos falsifikavimu. Ketvirtadienį teismas suplanavo kelis papildomus posėdžius šiais metais.
Raimondas Kurlianskis
Raimondas Kurlianskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Kurlianskis ketvirtadienį kalbėjo apie kaltinimą jam perdavus buvusiam Seimo nariui Šarūnui Gustainiui Vartojimo kredito įstatymo pataisas, kurios buvo ypač palankios greitųjų kreditų bendrovėms, nes leido remtis paties paskolos prašytojo pateiktais duomenimis apie jo mokumą.

„Iš komunikacijos su Š.Gustainiu nesimato prašymo registruoti, prašymo balsuoti, prašymo paveikti“, – kalbėjo jis. Verslininkas pabrėžė, kad nėra duomenų apie jokį atlygį buvusiam politikui.

Prokurorai teigia, kad R.Kurlianskis davė 8700 eurų kyšį buvusiam Liberalų sąjūdžio nariui Š.Gustainiui, užmaskavęs jį kaip paramą buvusio politiko įkurtam „Taikomosios politikos institutui“.

„Nėra duomenų, kad aš būčiau prašęs grąžinti paramą“, – ketvirtadienį teisme kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis

Š.Gustainio pataisa nebuvo priimta.

Anot R.Kurlianskio, byloje nėra duomenų, kad vartojimo kreditų įmonės „4finance“ vadovas Gediminas Velička būtų su juo kažkaip atsiskaitęs už pataisas, kad apskritai būta kokio nors atsidėkojimo.

Buvęs „4finance“ vadovas anksčiau patvirtino siuntęs R.Kurlianskiui Vartojimo kredito įstatymo pataisos projektą, tačiau tvirtino jį davęs dešimtims žmonių.

Aiškina, kad įrodymai falsifikuoti

R.Kurlianskis ketvirtadienį teismą tikino, kad dalis jo susirašinėjimų kažkodėl neįtraukti į bylą.

„Pokalbiai paimti labai selektyviai“, – tikino R.Kurlianskis.

Jo teigimu, prokuroras J.Laucius kaltinime sukeitė vietomis kai kurias jo frazes, kad būtų lengviau apkaltinti ir taip falsifikavo įrodymus.

„Jis tiesiog keičia frazes vietomis, tokiu būdu falsifikuodamas bylos medžiagą. E.Masiulis sako, kad jie ruošiasi palaikyti Šarūno Gustainio pataisą, aš sakau, kad puiku, o prokuroras apkeičia vietomis, kad aš prašau, o E. Masiulis sako, kad palaikys“, – aiškino R.Kurlianskis.

„Šis prokuroras yra selektyvaus ir užsakomojo teisingumo simbolis“, – žurnalistams per posėdžio pertrauką teigė R.Kurlianskis.

Jis aiškino turintis 44 pavyzdžius, kad įrodymai buvo falsifikuoti.

Buvęs koncerno viceprezidentas sakė savo parodymus išdėstysiantis per 8 posėdžius.

„Žmonės stengėsi, sudėjo 103 tomus bylos, surašė 444 puslapius kaltinamojo akto, dvejus metus tam paskyrė. Aš paskyriau dvejus metus studijoms, būtų tiesiog nepadoru per vieną dieną pasakyti viską“, – tikino jis.

Jei parodymus R.Kurlianskis iš tiesų dėstys 8 posėdžius, tai reiškia, kad jis baigs tik gruodžio viduryje, nes vasarą posėdžiai, kaip ir anksčiau nevyks, o daugiau jų buvo numatyta tik lapkritį.

Tiesa, vėliau teismui R.Kurlianskis žadėjo pasistengti visus parodymus duoti per 5 posėdžius, o pats teismas suplanavo kelis papildomus posėdžius liepą, rugpjūtį ir rugsėjį.

Kalbėjo, kad finansavo E.Masiulio politinę veiklą

Anksčiau R.Kurlianskis pareiškė, kad 90 tūkst. eurų, kuriuos teisėsauga vadina kyšiu, buvo skirti Eligijaus Masiulio politinei veiklai.

„Taip, tai buvo 90 tūkst. eurų Eligijaus Masiulio politinei veiklai ir rinkimų kampanijai finansuoti. Ir tai yra visiška tiesa ir tai neturi nieko bendro su prokuroro aprašytais teisėkūros procesais. Ir dar daugiau – tai ne pirmas ir net ne paskutinis kartas, kai aš finansavau Eligijaus Masiulio, iš dalies finansavau, politinę veiklą“, – teisme pareiškė jis.

Ką tai reiškia, R.Kurlianskis žadėjo papasakoti vėliau.

Kodėl 90 tūkst., o ne 106 tūkst. eurų?

Teisėsauga kaltina E.Masiulį savo naudai paėmus 106,2 tūkst. eurų, o ne 90 tūkst. eurų kyšį.

Teisėsauga teigia, kad pinigai buvo perduoti 2016 metų gegužės 10 dieną. Teisėsaugos duomenimis, tą dieną susitikę verslininkas ir politikas kuris laikas važinėjosi R.Kurlianskio automobiliu, buvo išlipę parūkyti, o iš verslininko automobilio dabar jau buvęs politikas išlipo nešinas maišeliu.

Tos pačios dienos vakarą į automobilį patekę kriminalistai politiko lagamine buvusiame voke rado neperrištą grynųjų pinigų pundelį ir dar vieną – perrištą gumele. Iš viso – 16,2 tūkst. eurų. Per apžiūrą buvo patikrinta, ar pinigai nežymėti – jie nebuvo žymėti.

Automobilio bagažinėje buvo rastas „Stumbro“ maišelis, o jame „Millennium OAK“ dėžutė. Joje buvo 90 tūkst. eurų, kuriuos kriminalistai pažymėjo specialia chemine medžiaga.

Vėliau E.Masiulis teigė, kad 90 tūkst. eurų buvo R.Kurlianskio paskola, o voke buvę pinigai – jo asmeninės lėšos.

Iš viso per kratą pas E.Masiulį buvo rasti 242,4 tūkst. eurų ir šiek tiek pinigų užsienio valiutomis. Iš jų prokurorai 106 tūkst. eurų laiko kyšiu, o likusius 136,2 tūkst. eurų – turtu, gautu iš nenustatytų šaltinių. Teisėsaugos teigimu, šios lėšos nedeklaruotos ir dokumentais nepatvirtintos, tad nėra teisėtos pajamos.

Nenušalino prokuroro Justo Lauciaus

„MG Baltic“ advokatas teismo prašė nušalinti J.Laucių, nes jis pasakė teismą įžeidžiančią frazę.

L.Belevičius pirmadienio posėdyje tikino, kad neįleistas į teismo tarnybines patalpas J.Laucius teismo sekretorės paklausė, kieno sprendimu jis neįleidžiamas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Laucius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Laucius

Išgirdęs, kad kolegijos pirmininkės N.Žimkienės, esą ištarė: „Tai perduokit jai, kad jai su galva negerai.“

Pats prokuroras neigė sakęs šią frazę.

Teismas nusprendė, kad koncerno advokato pareikštas nušalinimas netenkintinas.

„Nėra nustatyta jog frazė, tokia, kokia priskiriama prokurorui, buvo nukreipta į teisėją ar į kurį nors kolegijos narį“, – nusprendė teismas.

Suprasti akimirksniu

  • R.Kurlianskis yra kaltinamas papirkimu ir prekyba poveikiu.
  • Kaltinimuose teigiama, kad R.Kurlianskis veikė koncerno „MG Baltic“ naudai ir interesais.
  • Jis kaltinamas dabar jau buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui davęs 106,2 tūkst. eurų kyšį.
  • Prokurorai teigia, kad R.Kurlianskis E.Masiuliui davė ir nematerialų kyšį suorganizuodamas jo dalyvavimą laidoje „Alfa Savaitė“.
  • Kaltintojai įrodinėja, kad nematerialus kyšis E.Masiuliui yra ir tai, kad R.Kurlianskis įvykdė dabar jau buvusio politiko prašymą paveikti jam oponavusį Antaną Guogą, kad šis partijoje nekurtų frakcijos „Klestinti Lietuva“.
  • Kaltintojai teigia, kad R.Kurlianskis už poveikį kitiems politikams bei naudingų sprendimų palaikymą davė 12,1 tūkst. eurų kyšį tuometiniam Darbo partijos atstovui Vytautui Gapšiui, kuris buvo užmaskuotas kaip nuolaida Darbo partijos politinei reklamai koncerno televizijose.
  • Įtariama, kad V.Gapšiui 15 tūkst. eurų kyšis buvo duodamas kaip užmaskuota parama viešajai įstaigai „Meno ir sporto projektai“.
  • Prokurorai taip pat teigia surinkę duomenų, kad R.Kurlianskis davė 8700 eurų kyšį buvusiam Liberalų sąjūdžio nariui Šarūnui Gustainiui, užmaskavęs jį kaip paramą buvusio politiko įkurtam „Taikomosios politikos institutui“. Už tai Š.Gustainis esą įregistravo iš verslininko gautą Vartojimo kredito įstatymo pataisą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas