Politikas pasidžiaugė sūnaus sėkme viešai, parašydamas įrašą socialiniame tinkle „Facebook“.
„Jaunėlio sūnaus, taip pat Andriaus Kubiliaus vadovaujamas „Nineteen18“ restoranas pelnė „Michelin“ žvaigždę!!! Sveikinu, džiaugiuosi, didžiuojuosi!!! Ypač kai mano asmeniniai gebėjimai virtuvėje baigiasi ties kiaušiniene ir virtomis dešrelėmis. Akivaizdi mamos, močiutės ir promočiutės genų įtaka. Stiprūs tie Starkų genai“, – rašė politikas.
Po vieną žvaigždę gavo dar trys taip pat Vilniuje įsikūrę restoranai. „Demo“ ir jo šefas Tadas Eidukevičius, „Pas Mus“ ir jo šefė Vita Bartininkaitė bei restoranas „Džiaugsmas“ ir jo šefas Martynas Praškevičius.
Keturi „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanoti restoranai yra didžiausias skaičius Baltijos šalyse. Estija tokių restoranų turi du (vienas iš jų įvertintas dviem žvaigždutėmis), Latvija – vieną.
Dar 26 restoranai įtraukti į „Michelin“ gidą, skirtą Lietuvai.
Ikoninį „Michelin gidą“ pirmąkart dar 1900 m. išleido garsioji prancūzų padangų gamintoja tuo pačiu pavadinimu. Galbūt šiandien atrodo kiek keista sieti padangas su aukštos klasės restoranais, tačiau XX a. pradžioje automobiliams masiškai populiarėjant tai buvo naudingas praktinis gidas vairuotojui su žemėlapiais, remonto taškais, degalinėmis, viešbučiais ir, žinoma, vietomis pavalgyti.
Žvaigždučių sistema pirmąkart pristatyta 1926 m. – visi to verti restoranai gaudavo po žvaigždutę. Dabartinė trijų žvaigždučių sistema įvesta 1931 m.
Ilgainiui gidas apėmė kitas valstybes – pavyzdžiui, Italijoje vertinti maitinimo įstaigas pradėta 1956 m., o pirmasis Niujorko „Michelin“ gidas išleistas 2005 m.
Kaip rašoma „Michelin“ tinklalapyje, žvaigždė suteikiama restoranams, kuriuose gaminami išskirtiniai patiekalai. Aukščiausias galimas įvertinimas – trys žvaigždutės. Tai reiškia, kad pats restoranas vertas atskiros kelionės. Dvi žvaigždutės reiškia, kad dėl restorano verta koreguoti savo originalų maršrutą, o viena – kad verta jame sustoti pavalgyti, esant konkrečiame mieste ar kitoje vietoje.
„Atsižvelgiama į penkis universalius kriterijus: ingredientų kokybę, skonių harmoniją, technikos meistriškumą, virtuvės šefo asmenybę, kuri atsiskleidžia per jo virtuvę, ir, kas ne mažiau svarbu, nuoseklumą visame meniu laikui bėgant. Nuolat iš naujo vertiname jau įvertintus restoranus, siekdami užtikrinti, kad svečiams būtų siūlomas toks pat aukštas maisto gaminimo lygis“, – rašoma „Michelin“ tinklalapyje.
Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra nurodžiusi, jog tam, kad būtų įtraukta į „Michelin“ gidą, Lietuva sumokėjo per 1,5 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).
Už šią sumą pasirašyta trejų metų sutartis, jos metu „Michelin“ vertintojai pakartotinai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis pinigų bus skirta ir šalies reklamai.