Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 18

Mindaugas Stankūnas: Kiek efektyvi COVID-19 pandemijos valdymo priemonė yra galimybių pasas?

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas savo paskyroje „Facebook“ apžvelgė studiją, kurioje įvertintas galimybių pasų ar COVID-19 pasų efektyvumas valdant pandemiją.
Galimybių pasų tikrinimas
Galimybių pasų tikrinimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nors galimybių pasai ar COVID-19 pasai ir pan. priemonės yra sulaukusios intensyvių diskusijų vertinant jų teisinius ir etinius aspektus, tačiau jų poveikis COVID-19 epidemiologiniams rodikliams nebuvo vertintas iki šiol (arba bent jau man neteko tokių studijų skaityti). Tačiau šiandien pasirodė bendra Briuselyje įsikūrusio ekonomikos think-tank‘o „Brugel“ ir Prancūzų ekonominės analizės tarybos (pranc. Conseil d‘analyse economique) analitikų parengta publikacija, kurioje jie vertino vakcinacijos pasų (lietuviško „galimybių paso“ atitikmens“) poveikį COVID-19 epidemiologiniams rodikliams Prancūzijoje, Vokietijoje ir Italijoje. Anot šios publikacijos autorių:

Vakcinacijos pasų įvedimas skiepijimąsi nuo COVID-19 padidino 13,6 proc. Prancūzijoje, 6,2 proc. Vokietijoje ir 9,7 proc. Italijoje;

Tai leido išvengi 32065 COVID-19 hospitalizacijų Prancūzijoje, 5229 – Vokietijoje ir 8735 – Italijoje. Tokiu būdu buvo išsaugotos 3979 gyvybės Prancūzijoje, 1333 – Vokietijoje ir 1331 – Italijoje.

Ši priemonė padėjo išvengti griežto karantino ir jei vakcinacijos pasai būtų neįvesti, tai šių šalių ekonomikos per antrąjį 2021 m. pusmetį būtų praradusios nuo 1,4 iki 6 mlrd. eurų.

Visą publikacijos tekstą rasite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas