Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerija su švietimo profesinėmis sąjungomis pasirašys atnaujintą kolektyvinę sutartį

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) su keturiomis švietimo sektoriaus darbuotojus vienijančiomis profesinėmis sąjungomis pirmadienį pasirašys atnaujintą šakos kolektyvinę sutartį.
Vilniaus Antakalnio gimnazijoje laikomas lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas
Vilniaus Antakalnio gimnazijoje laikomas lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Atnaujintą dokumentą pasirašys ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ vadovai.

Sutartis praėjusių metų spalį pasirašyta vykstant mokytojų streikui.

Tuomet streiką paskelbusios ir sutarties nepasirašiusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas susitarimą vadino netikru bei akcentavo, jog jis netenkina mokytojų lūkesčių.

Pasak ministerijos, atnaujintoje sutartyje sutariama dėl pedagogų ir mokslo darbuotojų atlyginimų didinimo ne tik kitais metais, bet numatoma ir tolesnė darbo užmokesčio augimo perspektyva iki 2030-ųjų.

„Sutartyje ypatingas dėmesys skiriamas pradinio ugdymo mokytojų darbo sąlygoms. Patikslinus finansavimo metodikos rodiklius, pradinio ugdymo mokytojo pareigybei teks mažiau kontaktinių valandų, daugės nekontaktinių valandų, skiriamų nepamokinei veiklai“, – nurodo ŠMSM.

Taip pat sutarta keisti švietimo pagalbos finansavimo tvarką, kad lėšos šiam tikslui būtų skiriamos tiesiogiai mokykloms, atsisakant jų perskirstymo pagal savivaldybių nustatytas tvarkas. Įsipareigota kitąmet spręsti ir kitų ugdymo reikmių finansavimo klausimus.

Sutartyje aptartos kitos pedagogų bei mokslo ir studijų institucijų darbuotojų darbo gerinimo sąlygos.

Šiemet atlyginimai mokytojams didėjo du kartus. Nuo sausio darbo užmokestis jiems pakeltas 10 proc., o nuo rugsėjo – 15,5 procento.

Švietimo ministerija su pedagogais yra sutarusi, kad iki šių pabaigos mokytojų darbo užmokestis turi sudaryti 130 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Praėjusią savaitę pristatytame 2025 metų biudžeto projekte švietimui kitąmet numatoma skirti 571 mln. eurų daugiau negu šiemet, asignavimai šiai sričiai pasieks daugiau nei 4,3 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito