Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 02 /17:25

Ministeriją užėmę mokytojai sulaukė palaikymo, S.Skvernelis nepasirodė

Nuo trečiadienio Švietimo ir mokslo ministerijoje įsikūrę mokytojai jau ketvirtą naktį iš eilės nakvojo valstybės įstaigoje. Sekmadienį ministerijoje nubudo apie 20 mokytojų, jie sulaukė kitų profesijų atstovų palaikymo ir vaišių. Buvo laukta premjero Sauliaus Skvernelio, bet jis nepasirodė.
Andrius Navickas
Andrius Navickas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Sekmadienį dieną prie ministerijos palaikyti mokytojų atėjo kelios dešimtys kitų profesijų atstovų. Karšto maisto mokytojams atvežė Žemdirbių ir žemės ūkio produktų gamintojų ir perdirbėjų asociacija, Medikų sąjūdis, Lietuvos odontologų rūmai. Paremti mokytojų atvyko socialiniai darbuotojai, dėstytojai, kultūros darbuotojai.

Kitų pedagogus vienijančių profesinių sąjungų vadovai akcijoje nepasirodė. Vietoj to Lietuvos švietimo profesinės sąjungos vadovas Audrius Jurgelevičius feisbuke gyrė premjero patarėjo Skirmanto Malinausko protestuotojus kritikuojantį įrašą.

Susitikti kartu su kitomis profesinėmis sąjungomis šeštadienį streikuojantiems mokytojams pasiūlė konflikto moderatoriaus vaidmens ėmęsis Seimo narys „valstietis“ Tomas Tomilinas. Tačiau sekmadienį kitų profesijų atstovai su mokytojais pasikalbėti sėdo be jo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų palaikymo akcija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų palaikymo akcija

Medikų sąjūdžio narys Vytautas Kasiulevičius diskusijoje ramino mokytojus, kad visose srityse yra tokių profsąjungų, kurios nori dar mažiau nei ministerija siūlo. Pasak jo, lygiai tokia pati situacija ir tarp medikų atstovų.

A.Navickas juokavo, kad medikų situacija visgi šiek tiek geresnė, nes jų profsąjungų yra mažiau. Jis dėkojo visiems atvykusiems palaikyti, nes tai bus didžiausias įrodymas, kad valdžiai nepavyko supriešinti mokytojų su kitais biudžetininkais.

Socialinių darbuotojų asociacijos vadovė tikino, kad nors šeštadienį mokytojai buvo lyginami su socialiniais darbuotojais, kurių algos esą dar mažesnės, jie neturi nusileisti.„Tai neturi būti argumentas“, – sakė Jūratė Tamašauskienė.

V.Kasiulevičius paragino visus susirinkusius kurti viešojo sektoriaus bendrą organizaciją – tarsi „smegenų centrą“.

Pietauti su mokytojais buvo kviečiamas premjeras Saulius Skvernelis, tačiau jis nepasirodė. Telefonu su premjeru 15min taip pat nepavyko susisiekti. Kaip penktadienį sakė jo patarėjas S.Malinauskas, premjeras į konfliktą nutarė nesikišti, tik paragino mokytojus laikytis tvarkos.

Tačiau sekmadienį Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija viešu kreipimusi paragino premjerą S.Skvernelį įsikišti.

Kur premjeras?

Sociologė Rūta Žiliūkaitė 15min sakė, kad dėstytojai mokytojų protestą puikiai supranta. Pats būdas – užimti ministeriją, anot sociologės, taip pat nėra unikalus. Tai naujiena nebent Lietuvoje.

„Ministerijos užėmimas tai vis tiek buvo daugiau spontaniškas būdas ir nepasakysi, kad tai kažkas naujo ir unikalaus. Jei kalbame apie protesto formas, kurios žinomos demokratinėse visuomenėse, tai pastatų užėmimas yra viena iš jų. Tai retai pasitaikanti, kraštutinė priemonė, bet tai reiškia, kad žmonės kitaip nematė galimybės būti išgirsti.

Iš savo bendravimo mes turime pripažinti, kad susiduriame su labai panašia situacija. Pagrindinis atsakymas yra – pinigų nėra. Dėstytojų padėtis kai kuriais aspektais yra dar prastesnė negu mokytojų“, – sakė mokslininkė. Pasak jos, dėstytojus gelbsti tik tai, kad jie gali prisidurti iš mokslo projektų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų palaikymo akcija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų palaikymo akcija

„Kad mokytojai pasirinko tokią formą, kuri laikoma destruktyvi, rodo tik tai, kad tas destruktyvumas padiktuotas pačios politikos, jis kilo iš politikos. Tai yra atsakas išprovokuotas“, – sakė ji.

Sociologė tikino, kad iki ministerijos užėmimo Vyriausybė mokytojus tiesiog ignoravo, nors jie prašėsi būti išgirsti.

„Aš tai galvoju, kad ministrė didžiausias klaidas padarė per pirmas savaites, kai ji pasirinko demonstratyviai ignoruoti problemą. (...) Ši Vyriausybė turėjo reaguoti anksčiau. Tiesą sakant, net ne ministrė čia sprendžia. Tas klausimas priklauso premjerui ir finansų ministrui. Aš manau, kad jie čia turėjo būti. Abudu“, – akcentavo ji.

Tiesą sakant, net ne ministrė čia sprendžia. Tas klausimas priklauso premjerui ir finansų ministrui. Aš manau, kad jie čia turėjo būti. Abudu.

Premjero pasigedo ir Lietuvos odontologų rūmų vadovas Alvydas Šeikus, prie Švietimo ir mokslo ministerijos atvykęs su lagaminu. Jis tikino, kad jis gal ir nenorėtų į ministeriją lipti per langą, tačiau sako suprantantis, kodėl mokytojai taip elgėsi.

„Gal žmonės buvo privesti iki to? Nes mūsų valdininkai nenori išgirsti žmonių“, – sakė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų palaikymo akcija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų palaikymo akcija

A.Šeikus taip pat pasigedo premjero: „Jeigu manyčiau, kad šiuo metu premjeras Mišiose, tai tada vertinčiau teigiamai, bet jeigu jis kur kitur, tai...“

Medikų sąjūdžio atstovas V.Kasiulevičius tikino, kad mokytojus paremti atėjo dėl to, kad jie buvo pirmieji palaikę medikus, kai protestavo jie.

„Mes neremiame jokių būdų užimti pastatus. Būtų idealu, jei švietimo ministrė kalbėtųsi su mokytojais Mokytojų namuose ar profesinės sąjungos būstinėje. Tai būtų idealus atvejis ir jiems nereiktų ateiti, lipti per langus, kad ministrė pagaliau ateitų kalbėtis. Manau, kad tas būdas pasirinktas iš desperacijos“, – sakė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų palaikymo akcija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų palaikymo akcija

Premjero patarėjas: situacija panašėja į įstatymų pažeidimus

Daliai pedagogų jau kelias dienas įsikūrus ŠMM patalpose, premjero patarėjas S.Malinauskas teigė, kad panašu, jog situacija peržengė civilizuoto dialogo ribas.

„Tai, kas vyksta nuo penktadienio, yra aiškiai įvardyta, kad pradeda panašėti į galimus įstatymų pažeidimus. Penktadienį vakare į uždarytą įstaigą lipti pro langus ir panašiai elgtis, tai iš tikrųjų nerodo, kad norima kalbėtis ir derėtis. (...) Mums kyla klausimas, kaip šiuo metu funkcionuoja ministerija, kaip bus užtikrintas darbas ministerijos kitą savaitę. Nes, be jokios abejonės, jeigu ministerijos patalpose keliasdešimt žmonių šiuo metu jau yra apsigyvenę, tai vėlgi, kaip tai paveikė ministerijos darbą?“, – po popietinės akcijos prie ŠMM BNS sakė S.Malinauskas.

Jis teigė, kad šiuo metu su mokytojais jau vyksta derybos, juos savaitgalį lankė ir švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, kiti Seimo nariai, tad galimai „iš tikrųjų siekiama ne susitarti, kalbėtis, ne racionalių sprendimų, o kuo didesnės destrukcijos“.

S.Malinauskas kartu neigiamai atsiliepė ir apie A.Navicko raginimus kitoms profesinėms sąjungoms mėginti tartis atitinkamų ministerijų patalpose.

„Tai vėlgi kelia labai rimtą nerimą, kaip tai dera su teisinės valstybės principais ir ar mes visi tikrai norėtume gyventi valstybėje, kurioje derybos, pokalbiai dėl reikalavimų būtų vykdomi būtent tokiu būdu – lipant pro langą ir keliant reikalavimą: arba randate įspūdingas sumas (...) arba mes iš čia neišeisime ir elgsimės kaip ponas A.Navickas ir keliasdešimt su juo esančių žmonių“, – aiškino premjero patarėjas.

S.Malinauskas užtikrino, kad pirmadienį numatomas įvairių formatų dialogas su profesinėmis sąjungomis.

„Yra labai aiškiai iškomunikuota, kad pirmadienį yra susitinkama ir su profesinių sąjungų lyderiais, pakviesti ir partijų lyderiai arba atstovai kalbėtis dėl sprendimo. Taip pat yra Vyriausybės posėdis dėl biudžeto“, – aiškino S.Malinauskas.

Ministrė ir patarėjas supyko

Sekmadienį ryte kalbintas streikuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas tikino, kad ketvirtąją nakvynės ministerijoje naktį incidentų nebuvo.

Kaip ir buvo pažadėta, į ministerijos koridorius buvo parnešti minkštasuoliai, taigi mokytojams nebereikėjo miegoti ant grindų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų užimta ministerija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojų užimta ministerija

Ministeriją užėmę mokytojai sekmadienį juokais „fotošopu“ pakeitė ministerijoje kabančias lenteles ir ministre paskelbė mokytoją Veroniką Naumovaitę.

Tačiau pokštas švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei ir premjero patarėjui Skirmantui Malinauskui nepasirodė juokingas.

Ministrė feisbuke pasidalinusi nuotrauka parašė: „Matyt, visi turime savus dialogo suvokimo standartus“.

Sureagavo ir premjero patarėjas S.Malinauskas. Jis feisbuke pasidalindamas ta pačia nuotrauka parašė, kad ribos jau yra peržengtos.

„Norim kalbėtis, niekas mūsų neklauso“ virsta „imam ministeriją“? Nežinau, ar daug žmonių norėtų gyventi valstybėje, kur klausimai sprendžiami tokiu būdu. Manau, kad nuo penktadienio ribos buvo peržengtos, o A.Navickas pamiršta, jog ir streiko metu galioja LR įstatymai“, – parašė jis.

S.Malinausko įrašas patiko A.Jurgelevičiui, kitos mokytojų profsąjungos vadovui.

„Elementari tiesa, gerb. Skirmantai – jei kas nors valstybėje pamiršta valstybės įstatymus, valstybės PAREIGA priminti apie pareigą jų laikytis. Dabar gi, kuo toliau, tuo labiau panašėja, kad keli veikėjai, patarti VSD dėmesio vertų Valdo Vižinio, Vladimiro Troščenkos ir pan., šokdina Lietuvos valstybę. Tačiau vaizdas ne apgailėtinas, o pavojingas...“, – premjero patarėjo įrašą pakomentavo Lietuvos švietimo profesinės sąjungos vadovas.

Įrašą paskelbusi mokytoja nustebo, kad jos pokštas sulaukė tokios reakcijos.

„Vienas iš mano autoritetų Leonidas Donskis yra pasakęs, jog „Demokratija veikia labai gero humoro dėka“. Tikiu, jog dar sugebame pažiūrėti į visą šią situaciją racionaliai ir kartu humoras mūsų demokratijoje niekad nebus pamirštas.

Noriu atkreipti visų dėmesį, jog ši nuotrauka yra sukurta naudojant paveikslėlių redagavimo programą. Šio fotomontažo tikslas buvo kūrybiškai atkreipti ministrės Jurgitos Petrauskienės dėmesį ir pakviesti ją diskusijai. Gaila, kad ministrė ir premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tai priėmė kaip destrukcijos apraiškas. Tokių tikslų niekada neturėjau, neturiu ir neturėsiu“, – rašė ji feisbuke.

Lipo per langus

Jau tris savaites streikuojanti A.Navicko vadovaujama profsąjunga ministeriją užėmė trečiadienį. Penktadienį buvo rengiamas mitingas prie Seimo, taigi dalis mokytojų patalpas buvo palikę. Grįžę jie rado užrakintas duris ir atgal į ministeriją sulipo per langus.

Penktadienį tikėtasi, kad galbūt pasikalbėti ateis švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė. Tačiau ministrė nepasirodė. Ministerijoje nakvojančius mokytojus ministrė aplankė šeštadienį apie vidurdienį ir praleido su jais maždaug keturias valandas. Tačiau pokalbis baigėsi be rezultatų.

Penktadienį J.Petrauskienės galimybėmis toliau užimti švietimo ir mokslo ministrės pareigas suabejojo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ketvirtadienį Vyriausybės ir švietimo profsąjungų atstovai derybas dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelio koregavimo atidėjo – nebuvo rastas konsensusas. Profsąjungų atstovus pirmadienį į posėdį kviečiasi Vyriausybė – planuojama svarstyti biudžeto projektą, aptarti profsąjungų reikalavimus.

Derybų pabaigoje ketvirtadienį nestreikuojančios profsąjungos iš esmės sutarė dėl maždaug dešimties punktų, kaip modelį reikėtų taisyti, numatyti daugiau finansavimo švietimo pagalbos specialistams, tačiau dėl Andriaus Navicko vadovaujamos streikuojančios Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) reikalavimų sutarta nebuvo ir derybos buvo atidėtos.

Ministerijoje vykusių derybų metu iškelta idėja parengti politinių partijų susitarimą dėl mokytojų algų didinimo nuo 2020 metų.

LŠDPS reikalauja:

  • įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta kitiems darbams;
  • mažinti mokinių skaičių klasėse;
  • turi būti parengta pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio kėlimo programa, pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc.;
  • valandos etatui skaičiuojamos ne metams, o savaitei;
  • ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų pedagogų etate turėtų būti ne mažiau kaip šešios nekontaktinės valandos.

Įvedant etatinį apmokėjimo modelį siekta atlyginti už visus mokytojo darbus, išlaikyti stabilų darbo krūvį, į mokyklas pritraukti jaunų specialistų. Pritaikius modelį, ministerijos duomenimis, užmokestis kilo 70 proc. mokytojų.

Opozicija dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, kitų metų švietimo biudžeto, aukštųjų mokyklų jungimo, ugdymo programų keitimo, ministrės vyro Evaldo Petrausko verslo ir kitų klausimų švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei inicijavo interpeliaciją.

VIDEO: ŠMM okupavę mokytojai sulaukė ministrės: lipti per langus nėra konstruktyvus dialogas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas