Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 04 /12:39

A.Bilotaitė: pasieniečiai naudos jėgą tik jeigu reikės, kol kas apie tai informacijos neturiu

Per praėjusią parą Lietuvoje sulaikyti 35 neteisėti migrantai. Pasieniečiai neatskleidžia, kiek ėjusių į Lietuvą migrantų buvo apgręžta ir išsiųsta atgal į Baltarusiją. Pastaroji jau skelbia viešą informaciją apie tai, esą migrantai mušami Lietuvos pasienyje, o vienas ir mirė. Ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad komentuoti dezinformaciją nėra reikalo. Informacijos apie panaudotą fizinę jėgą ji sakė neturinti.

Be aštrių konfliktų

Ieškant būdų pažaboti krizę, vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė šią savaitę leido pasieniečiams apgręžti migrantus į Baltarusiją, pasiūlant jiems kirsti sieną ir pasiprašyti prieglobsčio oficialiuose pasienio punktuose.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Rokas Pukinskas BNS trečiadienio rytą neįvardijo skaičiaus, kiek migrantų buvo apgręžta, tik patvirtino, kad daugiau nei per pirmąjį antradienio pusdienį. Tuo metu sienos kirsti neleista apie 180 migrantų.

15min R.Pukinskas teigė, kad pareigūnams suteiktų įgaliojimų pakako, jog tvarka pasienyje būtų užtikrinta: „Visais atvejais veikta sklandžiai, teisėtai, neviršijant dabar jiems suteiktų įgaliojimų.“

Pašnekovas pridūrė, kad ypač aštrių, konfliktinių situacijų su migrantais per praėjusią parą pasienio ruožuose paprasčiausiai nebuvo.

Baltarusijos skleidžiamų žinių nekomentuoja

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė, kad visiems žinoma – prieš Lietuvą vykdoma hibridinė ataka ir tokios dezinformacijos teikimas yra pavyzdys, kaip tai daroma. Taip ji atsakė į klausimą dėl Baltarusijoje skelbiamos informacijos.

Baltarusijos oficialioji žiniasklaida jau skelbia ne tik apie esą mušamus migrantus Lietuvos pasienyje, bet ir apie vieną mirusį irakietį, kurį neva Baltarusijos pasieniečiai rado labai sunkios būklės.

Tai yra dezinformacija, kurią skleidžia Baltarusijos režimas, turėdamas tam tikrus tikslus.

„Tai yra dezinformacija, kurią skleidžia Baltarusijos režimas, turėdamas tam tikrus tikslus. Tokių dalykų, aš manau, nėra net prasmės komentuoti. (...)

Joks bendradarbiavimas su Baltarusijos puse dabar neįmanomas, nes jis tiesiog nevyksta. Jis net negali vykti, kai Baltarusijos pareigūnai patys dalyvauja šiame procese ir mes turime įrodymų. O tai, kas vyksta, yra aišku, kad prieš Lietuvą yra vykdoma ataka. Ta dezinformacija, kuri dabar skleidžiama, yra veikimas prieš Lietuvą. Ir nėra prasmės tai komentuoti“, – kalbėjo ministrė.

A.Bilotaitė teigė esanti tikra, kad šioje situacijoje tikrai būsią „visokių sukurtų istorijų“, taip siekiama kompromituoti pareigūnų darbą ir pačią Lietuvą.

Pasitiki pareigūnais

„Pasieniečiai naudos jėgą tik tuo atveju, jeigu tą jėgą reikės naudoti. Tai profesionalūs pareigūnai, kurie įvertina visas aplinkybės ir kiekvieną situaciją ir tik esant būtinybei imasi papildomų priemonių, kurios yra nustatytos įstatymu“, – kalbėjo ministrė.

A.Bilotaitė sakė neturinti informacijos, kad pareigūnams būtų reikėję naudoti jėgą praėjusią parą apgręžiant migrantus: „Aš pasitikiu pareigūnais, jie turi veikimo algoritmą, kuriuo vadovaudamiesi ir veikia.“

Ji taip pat tikino, kad visi Lietuvos pusės veiksmai yra teisėti. Ir esą matoma, kaip situacija pasikeitė.

Mes aiškiai siunčiame žinią, kad žmonės, kurie nori paprašyti prieglobsčio, gali tai padaryti, bet teisėtomis priemonėmis.

„Mes aiškiai siunčiame žinią, kad žmonės, kurie nori paprašyti prieglobsčio, gali tai padaryti, bet teisėtomis priemonėmis. Ateiti į pasienio patikros punktus, paprašyti prieglobsčio ir pagal visas procedūras, jeigu tiems žmonėms priklausys, prieglobstis bus suteiktas.

Bet ne kirsti sienos nelegaliai, daryti pažeidimus ir būti Lukašenkos režimo įrankiu“, – sakė A.Bilotaitė.

VIDEO: Užfiksavo, kaip migrantai palydimi iki pat Lietuvos sienos – galimai padeda Baltarusijos pasienio pareigūnai

Jeigu Baltarusijos pareigūnai stums migrantus atgal į Lietuvą, būsią imtasi kitų veiksmų, teigė ministrė, konkrečių sprendimų neįvardindama.

„Mūsų tikslas yra parodyti, kad mes sutinkame, kad tie asmenys, kurie kreipiasi prieglobsčio, tai darytų tik teisėtomis priemonėmis“, – sakė A.Bilotaitė, teigdama, kad informacijos, jog jau būtų tokių oficialių kreipimusi ji neturinti.

Ministrė neslėpė, kad toliau lieka atviras klausimas, kur reikės tuos žmones apgyvendinti, bet esą kalbėti apie konkrečias vietas sudėtinga ir pavojinga: „Tai gali sukelti tam tikras provokacijas. Kažkas yra labai suinteresuotas, išgirdęs tam tikrą informaciją, kažką organizuoti. Net ir patys žmonės bando inicijuoti ir skleisti dezinformaciją.

Situacija yra jautri, bet pažadame, kad tiek savivaldos lygmeniu, tiek su bendruomenėmis vyks komunikacija, tai svarbu, bet sprendimai turės būti daromi.“

Kitą savaitę Seimas rinksis į neeilinę sesiją, planuojama, kad tarp klausimų svarbiausi bus dėl kariuomenės aktyvesnio įsitraukimo saugant Lietuvos sieną. Taip pat – dėl procesų palengvinimo, kad fizinė siena būtų pastatyta kuo greičiau.

Pirmieji apie 180 asmenų

Jau antradienio naktį apie keliasdešimt migrantų buvo apgręžta ir išsiųsta atgal į Baltarusiją.

Pirmasis toks atvejis įvyko Švenčionių pasienio užkardoje, kur kameroms užfiksavus migrantų grupę pareigūnai sulaikė daugiau kaip 10 migrantų. Talkinant kariams jie buvo nugabenti iki sienos ženklo ir grąžinti į Baltarusiją.

Ties Padvarionių užkarda panaudojant kinologą su tarnybiniu šunimi taip pat buvo grąžinta grupė asmenų, jie kurį laiką liko sėdėti Baltarusijos pusėje ant tiltelio. Dar keli sulaikyti migrantai grįžo į Baltarusiją ties Puškų pasienio užkarda.

VIDEO: VSAT vadas Rustamas Liubajevas apie padėtį pasienyje: apgręžti apie 180 migrantų

Kaip antradienio spaudos konferencijoje sakė VSAT vadas Rustamas Liubajevas, iš viso nuo antradienio vidurnakčio į Lietuvą jau neįleista apie 180 asmenų. Tačiau dar 27 asmenų į Lietuvą pateko, tai dauguma, kaip įvardijo R.Liubajevas, žmonių iš pažeidžiamų grupių, jiems jokios poveikio priemonės nėra taikomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas