Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 05 /17:22

Ministrė E.Dobrowolska įžvelgė prezidento G.Nausėdos alegoriją į analinį seksą, šis „fantazijų“ nekomentuoja

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį susitikęs su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen ir Seimo valdyba, ragino užtikrinti platesnes teises ne tik seksualinėms mažumoms, bet ir senjorams, šeimoms su vaikais. Tačiau viena G.Nausėdos ištarta frazė suglumino seksualinių mažumų atstovus ir teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską. G.Nausėdos atstovai perdavė, kad prezidentas fantazijų nekomentuoja.
Gitanas Nausėda susitiko su Seimo valdybos nariais
Gitanas Nausėda susitiko su Seimo valdybos nariais / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pro užpakalines duris

„Žmogaus teises suprantu plačiai. Žmogaus teisės yra ir mūsų seksualinės orientacijos mažumos, žmogaus teisės yra taip pat ir noras galbūt turėti lengvesnę prieigą prie narkotinių medžiagų, – kalbėjo šalies vadovas. – Tačiau, mano akimis, lygiai tokios pačios žmogaus teisės yra ir mūsų senjorų finansinė padėtis, ir šeimų padėtis, ypač šeimų, auginančių vaikus, ir žmonių su negalia padėtis“.

„Kuomet kalbame apie žmogaus teises, nepamirškime, kad didžioji Lietuvos žmonių dalis šiandien turi tokias žmogaus teises, kurių atžvilgiu mes galėtume pasistengti labiau ir garantuoti jiems tas teises platesne ir gilesne apimtimi“, – pridūrė jis.

Seimas gegužę po svarstymo kelių balsų persvara pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui, kuriuo būtų įteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė. Dar liko paskutinis balsavimas dėl įstatymo priėmimo.

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei tarp vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

Iki šiol G.Nausėda nėra išreiškęs pozicijos, ar pritartų tokiam įstatymui, ar jį vis dėlto vetuotų. Savo vertinimą šalies vadovas žada po galutinio balsavimo.

„Jūs norite, kad aš su bizūnėliu Seimą ginčiau greičiau įstatymą priimti? Seimas yra savarankiška valdžios institucija ir ji priima įstatymus tuomet, kai jie subręsta. Kiek žinau, šis įstatymas yra praėjęs svarstymo stadiją, tačiau paskutiniu momentu dažnai iš salės pasigirsta įvairiausių siūlymų, kurie kartais gali labai smarkiai pakeisti įstatymą į vieną arba kitą pusę“, – kalbėjo šalies vadovas.

Konstitucija yra pats svarbiausias valstybės teisinis dokumentas ir jo turinys neturi būti išplaunamas per užpakalines duris.

„Štai kodėl aš sakiau ir dabar pakartosiu: aš noriu pamatyti patį įstatymą, jeigu jis bus priimtas, ir tada apsispręsti dėl jo pasirašymo ar vetavimo“, – pridūrė jis.

Prezidentas taip pat teigė, kad noras reglamentuoti tos pačios lyties žmonių santykius yra „civilizuotos valstybės požymis“.

Pasak jo, Seime buvo svarstomas ne šis vienas projektas, omenyje turėdamas grupės parlamentarų siūlomą artimo ryšio susitarimą.

„Manau, kad klausimą galima spręsti įvairiais būdais. Ir žinome, kad visuomenėje yra skirtingos nuomonės, ir žinome, kad Bažnyčia tiesiogiai nepasisako prieš santykių reglamentavimą. Tačiau dar kartą kartoju: man svarbu, kad būtų išsaugotas Lietuvos Konstitucijos 38 straipsnio turinys ir dvasia“, – sakė G.Nausėda.

„Konstitucija yra pats svarbiausias valstybės teisinis dokumentas ir jo turinys neturi būti išplaunamas per užpakalines duris“, – pridūrė jis.

E.Dobrowolska mato analinio sekso alegoriją

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, kuri atstovauja civilinę partnerystę siekiančiai įteisinti Laisvės partijai, pastarojoje G.Nausėdos citatoje įžvelgė alegoriją į analinį seksą.

Nes tikrai, alegoriją į analinį seksą yra vaizdžiausia ir išsamiausia, ką šalies vadovas gali pasakyti diskutuojant apie homoseksualių asmenų santykių reguliavimą.

„Nes tikrai, alegoriją į analinį seksą yra vaizdžiausia ir išsamiausia, ką šalies vadovas gali pasakyti diskutuojant apie homoseksualių asmenų santykių reguliavimą. Nes tikrai, šalies vadovas TIKRAI neturėjo to omenyje. Kaip ir pokerį žaidžia gi Finansų ministerija“, – feisbuke rašė teisingumo ministrė.

Kritika prezidento komunikacijai

Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė savo paskyroje „Facebook“ rašė: „Prezidentas Gitanas Nausėda, matyt, turėjo omenyje, kad pasiūlymai, tos pačios lyties šeimas prilyginantys ūkio vienetams, neturi ir negali būti priimti?

Kitaip tariant p. Širinskienės, p. Saudargo ir co. siūlyti variantai yra ne tik žeminantys, bet ir antikonstituciški.

Juk Konstitucinis teismas yra aiškiai pasakęs, kad santuoka yra viena iš šeimos formų, o į konstitucinę šeimos sampratą patenka ir tos pačios lyties šeimos“.

Tuo tarpu Laisvės partijos atstovas Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius sureagavo lakoniškai: „Tikiuosi, kad Vėgėlė jo irgi „per užpakalines duris“ neišplaus!“

Žmogaus teisių centro vadovė J.Juškaitė BNS apie G.Nausėdos pasisakymą teigė, jog „prezidentas yra tiek kartų neaiškiai, panaudodamas kartais ir kiek keistus posakius, komunikavęs, kad atrodo tik dar vienas ne iki galo apgalvotas ir dalį visuomenės žeidžiantis išsireiškimas“.

Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko paragino „diskutuojant apie galimas tos pačios lyties šeimų teisinės apsaugos priemones susilaikyti nuo dviprasmiškų, tolesnę LGBT asmenų marginalizaciją visuomenėje skatinančių replikų“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vladimiras Simonko
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vladimiras Simonko

„Norėtųsi, kad pašaipios replikos LGBT asmenų atžvilgiu nebetaptų priemone įsiteikti visuomenės daugumos nuomonei ir kad LGBT žmonės galėtų būti lygūs savo orumu“, – BNS sakė jis.

Nekomentuoja fantazijų

Paklausta, ką šalies vadovas turėjo omenyje, Prezidento komunikacijos grupė BNS nurodė nekomentuosianti „kritikų, įskaitant teisingumo ministrę, fantazijų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas