Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 11 /17:28

Ministrės nuolaidos nenutildė Domeikavos: toliau vyksta protestai, įtarimų kelia net pastato savininkas

Sekmadienį Domeikavoje į protestą prieš čia planuojamą atidaryti atviro tipo įkalinimo įstaigą susirinko šimtai bendruomenės narių. Renginio organizatoriai pareiškė, jog Teisingumo ministerija skleidžia neteisingą žinią, neva dėl pusiaukelės namų projekto susitarta su bendruomene. Prieš šiuos planus ruošiamasi kovoti visomis teisinėmis priemonėmis, nesvarbu, kiek lėšų ir pastangų tam prireiks.
Protestas Domeikavoje prieš norimus įkurti pusiaukelės namus
Protestas Domeikavoje prieš norimus įkurti pusiaukelės namus / VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr.

„Bendrystės diena“ – taip pavadintas pusdienį Domeikavoje sekmadienį trukęs protestas. Jis prasidėjo pačių gyventojų pagamintų angelų palaiminimu Domeikavos bažnyčioje.

Vėliau tais angelais buvo puošiama eglutė šalia Stumbro g. 3 esančio pastato, kuriame Lietuvos kalėjimų taryba ir Teisingumo ministerija jau netrukus planuoja įkurdinti pusiaukelės namus, – skelbiama VšĮ „Domeikavos vienybė“ išplatintame pranešime spaudai.

Kaip aiškino protesto iniciatoriai, tokiu būdu mėginta atkreipti dėmesį į tai, kad bendruomenė šalia dviejų vaikų darželių ir Šv. Kazimiero progimnazijos tikisi turėti savo menų mokyklą, o ne kalėjimą.

VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestas Domeikavoje prieš norimus įkurti pusiaukelės namus
VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestas Domeikavoje prieš norimus įkurti pusiaukelės namus

„Savotiškai jungiamės prie Prezidentūros paskelbtos angelų sparnų iniciatyvos, labai tikimės, kad būsime išgirsti“, – vylėsi Šakių kaimo seniūnaitė Rima Stabrauskienė.

Ji pasakojo, kad Domeikavos iniciatyvinė grupė informavo apie galimus pusiaukelės namų projekto vykdymo pažeidimus Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetą, Norvegijos karalystės ambasadą (projektui skiriamos lėšos iš Norvegijos finansinio mechanizmo), Prezidentūrą, kreiptasi į Generalinę prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo.

Negana to, jau pateiktas ir ieškinys teismui.

VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestas Domeikavoje prieš norimus įkurti pusiaukelės namus
VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestas Domeikavoje prieš norimus įkurti pusiaukelės namus

Įtarimų kelia pastato savininkas

Iniciatyvinės grupės narys Kęstutis Kabelinskas įvardino, kad abejonių kelia ne tik buldozeriu stumiamas pusiaukelės namų projektas, bet ir abejotinos pastato įsigijimo aplinkybės iš asmens, galimai keliančio grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Mūsų tikslas – sulaukti aiškaus teisingumo ministrės stop šiam projektui Domeikavoje“, – teigė K.Kabelinskas.

„Niekas kitas nepadarys bendruomenių svarbių Lietuvoje, kaip tiktai pačios bendruomenės. Patiriame labai stiprų neteisybės jausmą, esame šokiruoti, kaip Teisingumo ministerija galimai nesilaiko teisės aktų. Garsiai sakome, kad Teisingumo ministerija bendruomenės sutikimo neturi“, – renginio metu kalbėjo Dalia Grakulskytė, „Domeikavos vienybė“ įkūrėja.

„Mes norime menų mokyklos, o ne kalėjimo šalia savo namų“. „Kodėl šalia esančios Šv. Kazimiero mokyklos pirmokai pro savo langus turi matyti kalėjimą?“ „Šita nelaimė mus suvienijo, tikimės kitąmet švęsti kalėjimo neatidarymo šventę“, – tokiomis mintimis dalijosi susirinkusieji į protestą.

Iniciatyvinei grupei padėkojus už suaukotą finansinę paramą, Domeikavos gyventojai ėmė ploti ir sakyti, jog tai ne auka, o investicija.

Po kalbų ir skandavimo pradėjus groti muzikai, žmonės susibūrė prie laužo su verdama karšta sriuba, dalijosi arbata ir įspūdžiais.

VIDEO: Gruodžio 10 dieną Domeikavoje vyko protestas prieš pusiaukelės namų įrengimą

„Nenorime, kad šis šaukštas deguto sugadintų mūsų šventę“, – kalbėjo renginio vedėjas aktorius Ridas Žirgulis, kviesdamas visus vaikus pasitikti Kalėdų senelį.

Artimiausia nuovada – tik už 21 km

Lapkritį Domeikavoje pristačius beveik įrengtų pusiaukelės namų ir probacijos tarnybos projektą, vietos gyventojai iškart sureagavo protestu. Padedami teisininkų, jie pradėjo aiškintis galimus projekto neatitikimus teisės aktams.

Kaip rašoma pranešime spaudai, didžiulį bendruomenės pasipiktinimą sukėlė žinia, jog artimiausia policijos nuovada yra už 21 km nuo planuojamos atviro tipo bausmės atlikimo vietos, pastato sklypas ir pats pastatas neatitinka paskirties, ir apskritai tokiu jautriu klausimu nebuvo išankstinių diskusijų su bendruomene.

Domeikavos aktyvistai, pasitelkę teisininkus, išsiaiškino, jog pusiaukelės namai Lietuvoje yra steigiami administracinės ar viešbučių paskirties pastatuose, nors įkalinimo įstaigoms būtina specialioji paskirtis.

Kauno rajono savivaldybė, kaip nurodoma bendruomenės pranešime, patikino, kad leidimo pakeisti pastato paskirtį nėra išdavusi. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija raštu patvirtino taip pat neišdavusi leidimo statyti specialios paskirties pastatą ar keisti sklypo paskirtį, į šią instituciją pusiaukelės namų steigėjai neva apskritai nesikreipė.

Taigi pastatas stovi komercinės paskirties žemės sklype, kuriame negali būti statomas specialiosios paskirties pastatas, nes tai prieštarauja Kauno rajono detaliajam planui. Šiuo metu jis yra keičiamas, jau du kartus buvo viešintas ir yra galutinėje priėmimo stadijoje.

Ar tai kliūtis Teisingumo ministerijai? - klausia protestuojantys vietos gyventojai. Jiems susidaro įspūdis, kad ne, tarsi valdžios institucijoms negaliotų įstatymai, kurie privalomi visiems piliečiams.

„Įsivaizduokite, šalia mūsų namų, visiškai šalia Šv. Kazimiero progimnazijos ir dviejų vaikų daželių pradeda gyventi nuteistieji, kurie keliauja į darbus tais pačiais autobusais, kaip ir mūsų vaikai į būrelius Kaune. Kauno rajono policijos nuovada yra už 21 km nuo šios vietos, tad kokios teisėsaugos pagalbos galime tikėtis, kas pasirūpins mūsų saugumu?“, - piktinosi D.Grakulskytė.

Pripažino spragas

Pusiaukelės namų projektui skirta 19 020 728 eurų Norvegijos finansinio mechanizmo ir bendrojo finansavimo lėšų. Projekto pabaiga - jau 2024 m. balandžio 30 d.

R.Stabrauskienė sako, kad „Lietuvos kalėjimų taryba ir Teisingumo ministerija skuba įsisavinti lėšas, nes terminai spaudžia, o tinkamai dirbti su vietos bendruomenėmis, atsakingiau parinkti vietas tokioms įstaigoms nebeužtenka laiko“.

Reaguodama į gyventojų pasipiktinimą, teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska pripažino, kad pusiaukelės namų brukimas į Domeikavos teritoriją atvėrė „teisinio reguliavimo spragas“ .

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Purvainis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Purvainis

Abejones pusiaukelės namų idėja, apie kokią šiandien kalba teisėsaugos pareigūnai, viešai išreiškė ir Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis: „Dabar norima įkurti pusiaukelės namus Domeikavoje ir žmonės tam priešinasi. Manau, kad jie priešinasi ne dėl to, kad namas šalia jų stovės, o, matyt, dėl to, jog netiki, kad dirbtinai iš įkalinimo įstaigų išleidžiant nuteistuosius, perkeliant juos į pusiaukelės namus, realiai skatinamas nuteistojo noras pasikeisti. Dėl to, manau, žmonės ir priešinasi tiems pusiaukelės namams“.

Atsisakė planų dėl probacijos tarnybos padalinio

15min primena, kad kilus bendruomenės pasipriešinimui, E.Dobrowolska pranešė, jog pusiaukelės namų atidarymo Domeikavoje neatsisakoma, jie veiklą pradės, neva, palaipsniui. Pirmuosius šešis mėnesius namuose galės gyventi ne daugiau kaip dešimt nuteistųjų. Tą laikotarpį visi namų gyventojai bus stebimi apykojėmis.

Nuolat stebint kriminogeninę situaciją, praėjus pusmečiui, tarnybos pakvies bendruomenę pasitarti dėl šių sprendimų keitimo ar pratęsimo.

Taip pat nuspręsta keisti teisės aktus taip, kad pusiaukelės namuose Domeikavos seniūnijoje negyventų nuteistieji, kurių atlikta nusikalstama veika buvo seksualinio ar smurtinio pobūdžio bei taip pat, jei bet kokia nusikalstama veika buvo įvykdyta prieš nepilnamečius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska

Dar iki pusiaukelės namų atidarymo bus įrengtos papildomos vaizdo stebėjimo kameros, kuriomis bus susistiprintas pusiaukelės namų įėjimų ir išėjimų iš teritorijos stebėjimas.

Taigi nutarta sumažinti suplanuotas projekto apimtis, atsisakyta idėjos čia įkurti Probacijos tarnybos padalinį. Atšauktas patalpų remonto darbų ir biuro baldų pirkimas.

„Atsiprašau, kad šie sprendimai priimti tik dabar. Tikiu, kad pusiaukelės namai su šiais pakeitimais gali atliepti tiek bendruomenės keliamus saugumo klausimus, tiek integracijos tikslus. Atneštos karčios pamokos, kaip nedera bendrauti su bendruomene, bus ne tik išmoktos, bet daug aiškiau sureglamentuotos“, – po lapkritį vykusio susitiko su Domeikavos seniūnijos gyventojų atstovais teigė E.Dobrowolska.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas