Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė garsiausias šalies sporto šakų statistikas ir istorikas Algimantas Bertašius

Eidamas devyniasdešimt pirmuosius metus šią naktį slaugos ligoninėje mirė žinomas kaunietis, nusipelnęs inžinierius, garsiausias šalies sporto šakų statistikas ir istorikas Algimantas Bertašius, savo feisbuko paskyroje pranešė žurnalistas Vidas Mačiulis.
Algimantas Bertašius
Algimantas Bertašius / 15min montažas

„Pavasarį sveikas ir laimingas sutiko savo garbingą jubiliejų, davė išskirtinį pusvalandžio trukmės interviu televizijos laidai, bet prieš mėnesį namuose pirmąkart patyrė insultą (galvos smegenų infarktą). Iki paskutinės gyvenimo akimirkos buvo sąmoningas, tik negalėjo kalbėti. Medikai, A.Bertašiaus dukra Voldereza ir anūkė Joana taip pat yra gydytojos, buvo bejėgiai išgelbėti ligonį.

Ilgas ir prasmingas buvo Algimanto gyvenimas, vienintelėje savo darbavietėje Lietuvos kelių projektavimo instutute jis kūrė nuo 1956-ųjų iki 1994-ųjų, suprojektavo Lietuvoje ir užsienyje keliasdešimt tiltų ir viadukų. Didžiausias ir reikšmingiausias jo darbas – Sargėnų sankryžos Kaune viadukas ir estakada.

Kaunietis Algimantas Bertašius, vaikystėje susidomėjęs sportu, nuo dvidešimties pradėjo fiksuoti svarbiausius įvairių šakų rezultatus, didžiausią dėmesį skyrė futbolui ir krepšiniui.

Pirmiausia archyvuose surinko ir užfiksavo prieškario laikų sportininkų pasiektus rezultatus, nuo 1944-ųjų iki praėjusių metų pabaigos, kasdien vis naujais įrašais papildydavo savo archyvą. Nuo 1962-ųjų sporto istoriją apžvelgdavo Lietuvos, vėliau Lenkijos, Jugoslavijos, Rumunijos ir kitų šalių spaudoje. Pagal ,,Auksinės plunksnos“ laureato surinktus faktus ir duomenis išleistos keturios dešimtys knygų.

Net devynios skirtos ,,Žalgiriui“ ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei. Paskutinis, net 863 puslapių A.Bertašiaus paruoštas albumas ,,Su Lietuvos vardu per Europą, per pasaulį“, išleistas 2023-aisiais. Reto darbštumo ir kruopštumo statistikas, žurnalistas apdovanotas LTOK ,,Olimpine žvaigžde“, Lietuvos kilnaus sportinio elgesio garbės diplomu, KKSD medaliu ,,Už nuopelnus sportui“ ir ,,Sporto garbės komandoro ženklu“. Algimanto Bertašiaus vardas amžiams išliks Lietuvos sporto istorijoje, taip pat jį pažinojusių žmonių atmintyje.

Liepos 30-ąją, antradienį, 15 val. velionio palaikai bus pašarvoti atsisveikinimo namuose ,,Rekviem“ (Jonavos g.41A.) Urna išnešama trečiadienį, 13 val. Laidotuvės Romainio kapinėse, šalia žmonos Izolinos Bertašienės kapo“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas