Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 13

Mirtis prie Lazdynų ligoninės: į spūstį per eismo ribojimus patekęs vyras medikų pėsčiomis nebepasiekė

Aiškėja daugiau aplinkybių dėl incidento, kuomet pirmąją NATO viršūnių susitikimo dieną vos keli šimtai metrų nuo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Lazdynuose mirė vos 41 metų sulaukęs vyras. Nors policijos atstovai 15min teigė, kad jis buvo gaivintas medikų, tačiau įvykio vietoje buvę artimieji pasakoja kitą versiją. Pasak jų, nelaimė nutiko, nes greitosios pagalbos dispečeris paragino ligonį atgabenti automobiliu patiems, o prie ligoninės budėjęs policijos ekipažas atsisakė praleisti jau dūstantį vyrą gabenančią jo motiną ir liepė vykti apylanka.
Į Lazdynų ligoninę pėsčiomis ėjęs vyras neištvėrė ir užgeso ant tako, vos keli šimtai metrų iki gydymo įstaigos
Į ligoninę pėsčiomis ėjęs vyras užgeso ant tako, vos keli šimtai metrų iki gydymo įstaigos

Po operacijos prastai jautėsi ir duso

Su 15min susisiekusi mirusiojo giminaitė (vardas ir pavardė redakcijai žinoma) pasakojo, kad tą dieną, kuomet vyras pasijuto blogai, ji kaip tik buvo jo namuose Karoliniškėse.

Moteris atskleidė, kad vos prieš kelias dienas vyras buvo paleistas iš ligoninės, kur jam buvo atlikta žandikaulio operacija.

Dėl pooperacinio gydymo žandikaulis buvo sukabintas kabėmis, o tai dar labiau sunkino kvėpavimą. Be to, mirusysis jau anksčiau turėjo nemažai problemų dėl širdies ligų, buvo patyręs insultą.

„Aš tą dieną atvykau pas juos į Karoliniškes. Pati mačiau, kad Audrius (vardas pakeistas artimųjų prašymu, – aut. past.) prakaitavo, sunkiai kvėpavo ir labai smarkiai duso, todėl buvo nuspręsta iškviesti greitąją pagalbą.

Buvau šalia, kai jo mama skambino greitajai. Ji kalbėjo su dispečeriu per garsiakalbį, aš irgi viską girdėjau.

Mes akcentavome, kad jo sveikatos būklė tikrai pavojinga ir reikėtų greitosios pagalbos automobilio. Tačiau išgirdęs, kad pacientas Karoliniškėse, dispečeris pareiškė, kad tai yra visai netoli, ir pasiūlė nuvežti Audrių į Lazdynus patiems.

Skambutį priėmęs operatorius išsiklausinėjo mamos visko apie ligas. Ji papasakojo, kad jis turėjo ir insultą, kvėpavimo problemų. Mes akcentavome, kad jo sveikatos būklė tikrai pavojinga ir reikėtų greitosios pagalbos automobilio.

Tačiau išgirdęs, kad pacientas Karoliniškėse, dispečeris pareiškė, kad tai yra visai netoli ir pasiūlė nuvežti Audrių į Lazdynus patiems. Mes visi kartu išėjome, mačiau, kaip mama su juo sėdo į mašiną“, – prisimena mirusiojo giminaitė.

Mirtimi pasibaigusi kelionė

Nors nuo Karoliniškių mikrorajono iki ligoninės Lazdynuose įprastai kelionė užtrunka vos apie dešimtį minučių, tą dieną dėl visame mieste riboto eismo motina sūnų į ligoninę vežė daugiau nei dvi valandas.

„Ji man paskambino po dviejų valandų, pasakė, kad stovi spūstyje netoli ligoninės, važiavo aplinkkeliu, o juos sustabdęs policijos pareigūnas nukreipė važiuoti pro „Depo“, link Gariūnų. Aš tą irgi girdėjau, nes mama prie vairo kalbėjo per garsiakalbį“, – prisiminė moteris.

Ji man paskambino po dviejų valandų, pasakė, kad stovi spūstyje netoli nuo ligoninės, važiavo aplinkkeliu, o juos sustabdęs policijos pareigūnas nukreipė važiuoti pro „Depo“, link Gariūnų.

Į ligoninę sūnų gabenusi motina nurodymams pakluso, tačiau jau važiuojant policininkų nurodyta apylanka, Audriui pasidarė itin blogai. Tikėdamasis greičiau gauti pagalbą, jis išlipo iš automobilio ir pasakė, kad iki ligoninės nueis pėsčiomis.

VIDEO: Prie Lazdynų ligoninės mirė vyras

„Mamai pasakė, kad nebegali, ir išlipo iš automobilio. Ji man paskambino verkdama. Mes abi tikėjomės, kad jis nueis, todėl motinai patariau nuvažiuoti iki ligoninės ir sūnaus paieškoti ten.

Dar pridūriau, kad ji vis tiek pravažiuos tuo keliu, pro pamiškę, ir greičiausiai pamatys Audrių, jei jis vis dar tebeis. Tačiau mama pasakė, kad mato tik kažkokį svetimą vyrą“, – įvykių eigą prisimena giminaitė.

Sūnų aptiko jau mirusį

Kaip paaiškėjo vėliau, būtent tas motinos pamatytas vyras ir rado jos sūnų gulintį ant tako.

Tačiau ji to nematė, nes taką užstojo medžiai. Motina iki paskutinės akimirkos tikėjosi, kad Audrių ligoninėje priėmė, todėl, baigusi pokalbį su 15min pašnekove, nubėgo į ligoninę klausinėti personalo, ar toks buvo atėjęs. Tačiau nieko nepešė ir nusprendė pėsčiomis praeiti taku, kuriuo į ligoninę turėjo eiti dūstantis Audrius.

Į Lazdynų ligoninę pėsčiomis ėjęs vyras neištvėrė ir užgeso ant tako, vos keli šimtai metrų iki gydymo įstaigos
Į Lazdynų ligoninę pėsčiomis ėjęs vyras neištvėrė ir užgeso ant tako, vos keli šimtai metrų iki gydymo įstaigos

Sukniubusį ant tako vyrą radęs praeivis puolė stabdyti pro šalį važiuojančius greitosios pagalbos automobilius, tuo pat metu, eidama taku, savo sūnų pamatė ir Audriaus motina.

Mes su ja kalbėjomės, kai ji ėjo ta pamiške. Kai ji pamatė gulintį Audrių, pradėjo klykti ir netyčia nepadėjo ragelio. Aš viską girdėjau, kaip greitosios medikai jai sakė, kad nebeliestų kūno, nes nieko nebegalima padaryti.

„Mes su ja kalbėjomės, kai ji ėjo ta pamiške. Kai ji pamatė gulintį Audrių, pradėjo klykti ir netyčia nepadėjo ragelio.

Aš viską girdėjau, kaip greitosios medikai jai sakė, kad nebeliestų kūno, nes nieko nebegalima padaryti, jis, jų žodžiais tariant, buvo jau geras 20 minučių miręs.

Jie jo negaivino, kaip buvo parašyta straipsnyje“, – pasakojo pašnekovė.

Plačiau apie tai galite perskaityti čia: Mirtis prie pat Lazdynų ligoninės: jaunas vyras užgeso medikų apžiūros metu ir buvo paliktas ant tako

Kelia klausimus pareigūnams ir medikams

Moteris pasakojo neslepianti apmaudo ir pykčio dėl to, kad jei policijos pareigūnai būtų parodę žmogiškumo, greičiausiai Audriaus gyvybę būtų pavykę išsaugoti.

„Kodėl patruliai, matydami, kaip žmogus mašinoje dūsta, mėlynuoja, negalėjo patys palydėti automobilio iki priimamojo, kodėl liepė važiuoti per aplink? Tai vienas dalykas.

Ir kodėl greitosios dispečeris nusprendė nesivarginti siųsti medikų į namus, kai jam aiškiai buvo pasakyta, kad žmogus dūsta, kad jam vos ne putos iš burnos virsta, kad jis turi širdies problemų.

Jei su tokia ligos istorija ir tokiais rizikos faktoriais neįmanoma prisikviesti greitosios, tai kada įmanoma?“ – apmaudžiai klausė pašnekovė.

Pirminė versija sukėlė sumaišties

Apie tai, kad netoli Lazdynų ligoninės ant tako buvo rastas negyvo vyro kūnas,15min informavo skaitytojas.

Vyras teigė ėjęs pro šalį, kuomet pamatė ant tako gulintį kūną, o šalia jo sukniubusią raudančią moterį, greta stovinčius du policijos pareigūnus.

Kaip 15min patvirtino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja, pranešimas apie nelaimę buvo gautas antradienį 13:36 val.

Toliau pateikiame pažodinį pokalbio įrašo šifrą:

J.Samorokovskaja: Rado, šiek tiek anksčiau. Tai buvo 13:36 val. Pranešė greitosios medicinos pagalbos brigados medikė, kad jų automobilyje, apžiūros metu mirė 1982 metų gimimo vyras. Mirties aplinkybės neaiškios, aiškių sužalojimų nesimato.

Mirė jis, kaip suprantu, medikų automobilyje. Medikai, kaip suprantu, rado jį šalia sankryžos.

Į Lazdynų ligoninę pėsčiomis ėjęs vyras neištvėrė ir užgeso ant tako, vos keli šimtai metrų iki gydymo įstaigos
Į Lazdynų ligoninę pėsčiomis ėjęs vyras neištvėrė ir užgeso ant tako, vos keli šimtai metrų iki gydymo įstaigos

Žurnalistė: Bet kodėl tuo metu jis nebuvo išgabentas? Nes jo kūnas gi buvo (galiausiai, – red. past.) rastas parke.

J.Samorokovskaja: Bet mes turime informaciją, kad GMP pagalbos automobilyje tai įvyko. Nes pranešė GMP, kad šalia sankryžos buvo rastas vyro kūnas, tai jį, matyt, vežė ir jis mirė automobilyje.

Mirties aplinkybės tiriamos. Akivaizdžių sužalojimų nesimato. Tai dabar mūsų ekspertai jau vietoje, tiria.

Aplinkybės tiriamos

Nelaimės dieną, liepos 11-ąją, Vakarinio aplinkkelio pietų kryptimi važiuojančios transporto priemonės ties Oslo g. buvo nukreipiamos tik link Gariūnų.

Liepos 13 dieną paprašius pakomentuoti situaciją dėl galimo pareigūnų elgesio, J.Samorokovskaja teigė, kad šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas.

„Yra du dalykai. Vienas, kad žmogaus nebėra ir dėl jo mirties atliekamas ikiteisminis tyrimas, tad detalių negalėtume dabar komentuoti be prokuroro leidimo.

Antras dalykas, jei artimieji mano, kad nelaimę galėjo paveikti pareigūnų darbas, jie galėtų rašyti įstaigos vadovui skundą“, – komentavo J.Samorokovskaja.

Apie grėsmę gyvybei nekalbėjo

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis teigė, kad pagal nupasakotą situaciją, pareigūnai greičiausiai atpažino tądien nutikusią istoriją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

„Kiek jie atsiminė, tai prie pareigūnų privažiavo moteris ir sakė, kad veža vyrą į ligoninę. Jie tiesiog pasakė, kad šia kryptimi važiuoti negalima, nes čia tuoj važiuos kortežas, ir nukreipė per aplinkkelį, kur ji ir nuvažiavo“, – kalbėjo R.Matonis.

Pasak jo, pareigūnų akivaizdoje vyras nelipo iš automobilio, o automobilį vairavusi moteris neinformavo, kad vežamo vyro gyvybei yra iškilusi grėsmė.

Pareigūnų akivaizdoje vyras nelipo iš automobilio, o automobilį vairavusi moteris neinformavo, kad vežamo vyro gyvybei yra iškilusi grėsmė.

„Paprasto automobilio į uždarytą zoną negalima leisti, nes kai važiuoja kortežas ir jo kelyje atsiranda kažkoks automobilis, kurio ten neturėjo atsirasti, tai irgi yra grėsmė tam pačiam automobiliui, ir keleiviams, nes visko gali būti, gali ir nustumti.

Taip pat neatmeskime tikimybės, kad žmogus gali apsimesti, kad jam reikia pagalbos, siekdamas surengti provokaciją, o praleidus automobilį šis gali padaryti veiksmus, kurie keltų grėsmę jau kortežo dalyviams“, – akcentavo policijos atstovas.

R.Matonis teigė, kad pareigūnai buvo instruktuoti, kaip elgtis, jei uždarytu keliu prireiktų skubiai nugabenti asmenį į ligoninę.

Tokiu atveju jie turėtų susisiekti su vadovybe ir gavę leidimą patys nugabenti asmenį į vietą, kur jam būtų suteikta būtinoji pagalba.

„Tikrai buvo atvejų, kai reikėjo nuvežti, ir pareigūnai gabeno asmenį savo tarnybiniu automobiliu. Tačiau buvo ir tokių, kur pareigūnai tiesiog nukreipė kitu keliu ir žmonės nuvažiavo, jokių problemų nekilo“, – sakė policijos atstovas.

15min susisiekus su GMP Vilniaus stoties atstove, ši teigė negalinti atpažinti, ar išties kalbasi su žurnaliste, ir dėl to pareikalavo klausimus pateikti elektroniniu paštu. Jeigu atsakymus į klausimus gausime, tekstą papildysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas