Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 14

„Misijos Sibiras“ dalyviai šiemet tremtinių kapus lankys Igarkoje

„Misijos Sibiras“ dalyviai šiemet lankys lietuvių kapus už Šiaurinio poliarinio rato esančioje Igarkoje, Rusijoje.
Vilniaus traukinių stotyje
Vilniaus traukinių stotyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ekspedicijoje dalyvaus 16 asmenų. Jie sekmadienį iš Vilniaus skris į Rusijos Krasnojarsko miestą, iš ten dar kelias valandas keliaus iki Igarkos, esančios už Šiaurinio poliarinio rato.

Šiemet „Misijos sibiras“ organizatoriai kviečia parašyti atvirlaiškius Sibiro lietuviams – į šį kvietimą atsiliepė prezidentė Dalia Grybauskaitė, ketvirtadienį Prezidentūroje priėmusi žygeivius ir perdavusi jiems laiškus, skirtus Sibiro lietuviams bei jų bendruomenėms.

„Mus visus vienija mūsų tėvų ir protėvių žemė – Lietuva. Mes visi kartu atmintyje ir širdyje saugome tautos istoriją, paženklintą dideliais išmėginimais, nulėmusiais daugelio žmonių, taip pat ir jūsų, gyvenimus“, – rašoma prezidentės laiške.

Aštuntą kartą ekspedicijai vadovausiantis Arnoldas Fokas sako, kad Igarka pasirinkta kaip miestas, kuriame buvo gausiausia vienoje vietoje susitelkusi lietuvių tremtinių bendruomenė.

„1948 metais gegužės 22 dieną ešelonai su tremtiniais pajudėjo būtent į Igarką. Pagrindinis jų darbas buvo didžiulėje lentpjūvėje – praktiškai visi tremtiniai gyveno mieste ir jų darbas buvo susijęs su medienos paruošimu. Įvairiais skaičiavimais, ten buvo apie 5 tūkst. žmonių, kai kurie tremtiniai pamena, jog būta iki 10 tūkstančių. Bet ten yra vienos didžiausių tremtinių kapinių, kur palaidota apie 500 žmonių“, – BNS pasakojo A.Fokas.

Anot jo, 1989-1990 metais nemažai lietuvių tremtinių palaikų pervežta į Lietuvą, tačiau didelė dalis kapų liko Igarkoje. Nemaža dalis tremtinių grįžo po Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo, tad, anot A.Foko, nepaisant tremties sunkumų puoselėja ir šiltus prisiminimus.

„Vieta yra už poliarinio rato, patirsime, kas yra poliarinė diena. Taip pat ta vieta yra amžino įšalo žemė. Nors dabar yra vasara, ji labai trumpa, temperatūra gali būti nuo +5 iki +30, klimatas nepastovus. Svarbiausia pati vieta, tai, kad daugybė žmonių kaip vakar prisimena Igarką. Miestas jų atmintyje, nepaisant tos kančios, yra jiems gražus, nes ten praėję jaunystės metai. Daugelis jų norėtų ten nuvažiuoti, bet jų draugai, gyvenantys Igarkoje, nuo to sulaiko sakydami: jūs nevažiuokite, pasilikite tą, ką išgyvenote, atsiminimui, nes senamiesčio nelikę, žmonės išvažiuoja, miestas traukiasi, nyksta“, – ekspedicijos vadovas.

Jau sulaukė prašymų

Delegacija viešės pačiame mieste, šįkart pėsčiomis vyks tik keli žygiai po Igarkos apylinkes, tačiau didelis dėmesys bus skirtoms pačioms miesto kapinėms.

Kartu į ekspediciją vykstantis žurnalistas, televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas sako, kad ekspedicijoje ketino dalyvauti jau prieš ketverius metus, bet tuomet nepavyko susidėlioti planų ir žygį teko atšaukti.

„Mano mama buvo ištremta, močiutė ištremta, mano beveik visi senelio broliai – ištremti. Praktiškai esame tikrai didelė tremtinių giminė, kuri buvo išsibarsčiusi po visą Rusiją. Aš nuo vaikystės augau su tais pasakojimais, juo labiau, kad močiutės yra tokia įdomi istorija, kai ji pabėgo iš tremties, grįžo į Lietuvą ir nelegaliai gyveno Lietuvoje. Tokių istorijų buvo nuo vaikystės“, – BNS pasakojo jis.

Anot A.Tapino, jis jau yra gavęs kelis tremtinių vaikų ar vaikaičių prašymus uždegti žvakelę ant jų artimųjų kapų, nufotografuoti, rasti kryžių.

Vyksta jau dešimtmetį

Projektui „Misija Sibiras“ pernai sukako dešimt metų. Organizatorių teigimu, norinčiųjų dalyvauti ekspedicijoje kasmet daugėja. Šiemet dalyvauti ekspedicijoje norą buvo pareiškę 800 dalyvių, iš jų atrinkti 16.

Viena jų, šiuo metu studijas baigusi ir Vilniuje gyvenanti Kristina, kilusi iš Alytaus, sako, kad siekė vykti į Sibirą jau trečius metus. Anot merginos, motyvacija dalyvauti ekspedicijoje buvo ir tai, kad tremtinė buvo ir jos močiutė, tiesa, netrukus grįžusi į Lietuvą.

„Tikslai – labai gražūs: prisiminti tuos žmones, kurie stengėsi, kad Lietuva būtų kitokia, kad būtų laisva, kad mes gyventumėme geriau ir prisiminti juos ne tik mintimis, bet ir nuvažiavus ten. Vienas pagrindinių tikslų – prisiminti tą juodąjį mūsų XX amžiaus laikotarpį“, – pasakojo Kristina.

Tuo metu A.Tapinas vertina tai, kad lietuvių tremties istorija yra vis aktualesnė ir jauniems žmonėms. Jis sako ruošęsis misijai individualiai, nors kiti kolegos kolektyviniam pasiruošimui skyrė nemažai laiko.

„Žinau, kad nebūsiu tas, kuris skųsis ir reikalaus pagerintų sąlygų“, – tikino jis.

„Misija Sibiras'16“ išlydėtuvės įvyks liepos 17-ąją, sekmadienį, 18.30 val. Vilniaus geležinkelio stotyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas