Pagal šią tvarką nuo rugsėjo 1 dienos mokiniams nebus galima tiekti sveikatai nepalankių produktų, turinčių daug sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos, kenksmingų cheminių ar nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų.
Mokinių maitinimui nebus galima tiekti bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, konditerijos ir kitų gaminių su šokoladu ar kremu, gazuotų bei energinių gėrimų, sultinių koncentratų, kavamedžių pupelių kavos, rūkytų žuvų, konservuotų mėsos ir žuvų gaminių, mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių, maisto, į kurio sudėtį įeina genetiškai modifikuotų organizmų.
Ministras taip pat patvirtino maisto priedų, kurių neturi būti vaikams teikiamuose maisto produktuose, sąrašą. Jame minimi 17 pavadinimų dažikliai, po 8 konservantus ir saldiklius, 6 aromato ir skonio stiprikliai.Kasdien mokyklose per ilgąsias pertraukas privaloma organizuoti pietus.
Pagal suderintą valgiaraštį mokiniams turi būti sudarytos sąlygos valgyti šiltą maistą. Pietums turi būti tiekiamas karštas patiekalas, sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pieno produktai) ir daug angliavandenių turinčių produktų (bulvės, makaronai, kruopos ir pan.), taip pat daržovės ar vaisiai arba jų salotos, duona (rekomenduojama ruginė) bei gėrimas (rekomenduojama sultys).
Sudarant sutartis dėl maitinimo paslaugų teikimo mokyklose draudžiama sudaryti sutartis su teikėjais, įtrauktais į Nesąžiningų maisto tvarkymo įmonių sąrašą.
Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai atkreipia dėmesį, kad šiuo tvarkos aprašu nedraudžiama mokyklose įrengti maitinimo automatų, tačiau juose nebus galima prekiauti šiuo metu populiariais, tačiau į Netiekiamų į mokyklas maisto produktų sąrašą įtrauktais gaminiais: bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energiniais gėrimais.