Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 23

Mokslo metai ant nosies, o mokykloms trūksta mokytojų, jų padėjėjų, logopedų

Iki mokslo metų pradžios liko vos kelios savaitės, tačiau dalis sostinės švietimo įstaigų dar suka galvas, kur rasti mokytojų padėjėjų, pradinukų, anglų, lietuvių kalbos mokytojų, logopedų ar psichologų. Darželiuose specialistų poreikis irgi didžiulis. Ar visi etatai iki rugsėjo bus užpildyti, Vilniaus savivaldybė sako nežinanti. Mokytojus ji skatinti ketina ir nemokamais viešojo transporto bilietais.
Vilnius švenčia naujųjų mokslo metų pradžią
Rugsėjo 1-oji Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rugsėjį maždaug į 120 Vilniaus mokyklų turėtų ateiti daugiau nei 70 tūkst. mokinių, vien pradinukų bus apie 25 tūkst. Praėję mokslo metai buvo paženklinti itin ilgu nuotoliniu mokymusi, tačiau naujuosius bent jau planuojama pradėti mokyklų suoluose.

Naują mokyklą dar stato

Kaip 15min sakė Vilniaus savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Alina Kovalevskaja, šis rugsėjis nebus toks šventinis, kaip sostinėje buvo pernai, kai buvo atidarytos net dvi naujos mokyklos.

Džiugina nebent tai, kad Pilaitėje tęsiamos Tolminkiemio mokyklos statybos, įkurtuvės joje žadamos 2022 metais.

„Taip pat vyksta mokyklų atnaujinimo, rekonstrukcijų darbai. Atnaujinamos V.Sirokomlės, Naujosios Vilnios muzikos, A.Vienožinskio dailės, Antakalnio pradinė mokykla. Labai gaila, kad mokyklų neįmanoma renovuoti per trumpą laiką, todėl kai kurių mokyklų renovacijos užsitęsia, ir mokiniai turės pradėti mokslo metus kitose patalpose“, – teigė A.Kovalevskaja.

Vis dėlto su remontais tikimasi susitvarkyti. Kur kas labiau nerimą kelia tai, kad mokykloms ir kitoms ugdymo įstaigoms vis dar trūksta vadovų ir darbuotojų.

Direktorius randa lengviau

Dėl pirmųjų prieš kelerius metus rimtai nerimauta, kadangi nemažai buvusių vadovų pasitraukė ar buvo atleisti, o į jų vietas niekas neskubėjo. Neretai darželis ar mokykla ilgokai turėdavo tik laikiną vadovą.

Tačiau dabar, kaip sako A.Kovalevskaja, ši problema jau ne tokia aštri: „Kalbant apie mokyklų vadovų atrankas – konkursai vyksta sėkmingai, pagal nustatytą ir suderintą grafiką. Nesklandumų nematyti, visoms įstaigoms pavyksta atrinkti tinkamą kandidatą.“

Sauliaus Žiūros nuotr./Alina Kovalevskaja
Sauliaus Žiūros nuotr./Alina Kovalevskaja

Vilnius.lt skelbia apie šešių ugdymo įstaigų vadovų paiešką – dviem mokykloms-darželiams, dviem mokykloms-daugiafunkciams centrams, meno ir muzikos mokykloms.

Bendrai švietimo įstaigų darbuotojų darbo skelbimų ten pat yra net 365. Daugiausia skelbimų – ikimokyklinio ugdymo specialistams ir logopedams.

Didelis pagalbos mokiniui poreikis

Vilniaus savivaldybė teigia birželį atlikusi sostinės bendrojo ugdymo įstaigų apklausą ir, remiantis jos duomenimis, „2021–2022 mokslo metais Vilniaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo įstaigose numatomas didelis pagalbos mokiniui poreikis“.

„Ypač daug laisvų etatų – mokytojo padėjėjo specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams. Laisvų etatų skaičius bendrojo ugdymo mokyklose 106.

Taip pat numatomas didelis logopedų (64,5 etatai) ir specialiųjų pedagogų (61 etatas) poreikis. Tai siejama su padidėjusiu mokinių, turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių, skaičiumi ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklose, sėkmingu įtraukiojo ugdymo įgyvendinimu Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose.

Ypač daug laisvų etatų – mokytojo padėjėjo specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams. Laisvų etatų skaičius bendrojo ugdymo mokyklose 106.

Kitų pagalbos mokiniui specialistų poreikis numatomas kiek mažesnis: psichologų – 28 etatai, socialinių pedagogų – 24,5 etato“, – vardijo A.Kovalevskaja.

Reikia pradinukų mokytojų

Mokytojų poreikis kiek mažesnis: „Bendrojo ugdymo mokyklų apklausa rodo, kad 2021–2022 m. m. numatomas didesnis pradinio ugdymo pedagogų (40 etatų), lietuvių kalbos (28,55 etato), anglų kalbos (26,49 etato), matematikos (23,35 etato) mokytojų poreikis. Ši tendencija nesikeičia nuo praeitų metų.

Pažymėtina, kad vasaros metu buvo aktyviai ieškoma pedagogų ir didelė tikimybė, kad šiuo metu dalis laisvų etatų yra jau užpildyta. Rugsėjo mėnesį planuojama pakartotinai apklausti mokyklas, matysime realią situaciją.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji

Anot A.Kovalevskajos, stengiamasi surasti kuo daugiau pedagogų, kad įstaigose nebūtų tuščių jų etatų. Savivaldybė sako ir pati ieškanti galimybių papildomai skatinti švietimo įstaigų darbuotojus.

Tarkim, kaip vieną iš tokių priemonių mini dovanojamą metinį viešojo transporto bilietą švietimo įstaigų darbuotojams. Mokytojams šią dovaną planuojama įteikti spalio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas