Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 28

Mokytojų streikas: pėsčiomis trauks į Vilnių, prie Vyriausybės gyvens palapinėse

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, nepatenkinta Vyriausybės siūlymais, tvirtina, kad rugsėjo 29-ąją, penktadienį, pradės neterminuotą streiką, mėnesio trukmės protesto akcijas prie Vyriausybės. Mokytojai iš Klaipėdos ir kitų miestų trauks pėsčiomis į Vilnių, sostinėje prie Vyriausybės rūmų ketina pasistatyti palapines ir jose nakvoti, kviesti pasiaiškinti politikus. Ši profesinė sąjunga praėjusį penktadienį jau buvo surengusi įspėjamąjį streiką.
Mokytojų streikas
Mokytojų streikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ką siūlo Vyriausybė?

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas po naujausio derybų etapo su profesinėmis sąjungomis praėjusį penktadienį pasiūlė algas kitąmet kelti 21 proc., iš jų 10 proc. – nuo sausio, dar ne mažiau nei 10 proc. – nuo rugsėjo.

Ministras taip pat su profsąjungomis sutarė nuo kitų metų rugsėjo mažinti klases. Pagrindiniame ugdyme savivaldybės galėtų susimažinti maksimalų klasės dydį nuo 30 iki 26 mokinių, pradiniame – nuo 24 iki 22 mokinių.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ministras Gintautas Jakštas aplankė streikuojančius mokytojus
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ministras Gintautas Jakštas aplankė streikuojančius mokytojus

Taip pat G. Jakštas skelbė, kad iki metų pabaigos planuojama atlikti mokytojų darbo krūvio analizę, kad būtų galima koreguoti mokytojo krūvio sudarymo, darbo valandų skaičiavimo metodiką.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjunga (LŠDPS) paskelbė, kad tokie siūlymai jos netenkina.

Vyriausybė yra įsipareigojusi, kad kitąmet pedagogų atlyginimai turi pasiekti 130 proc. šalies atlyginimų vidurkio.

Ko siekia profesinės sąjungos?

LŠDPS reikalauja, kad pedagogų atlyginimai jau nuo šio rugsėjo būtų didinami 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., taip pat – kad klasėse būtų mažinamas mokinių skaičius.

Kita didelė mokytojų profesinė sąjunga – Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS), vadovaujama Egidijaus Milešino, nutarė pratęsti derybas su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) ketvirtadienį, tądien priimti sprendimą dėl streiko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egidijus Milešinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egidijus Milešinas

Anot jo, su ministerija tikimasi suderinti, kad darbo užmokestis mokytojams būtų didinamas ne tik kitais metais.

„Mūsų tikslas, kad ir 2025 metais, 2026 metais ir ateityje visas tas judėjimas būtų į priekį“, – kalbėjo profsąjungos vadovas.

Kiek streikuos – dar neaišku

LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas teigia, kad kitos išeities, nei streikuoti, nėra: „Deja, situacija klostosi taip, kad manipuliavimas, mokytojų diskreditavimas ir negebėjimas ieškoti konstruktyvių kompromisų kol kas yra pagrindinės politikų priemonės bandant išspręsti konfliktinę situaciją“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Navickas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Navickas

Pasak A.Navicko, kiek mokytojų streikuos ir kokioje dalyje švietimo įstaigų vys streikas, bus žinoma išvakarėse. Jo vadovaujama profesinė sąjunga žada mokytojams kompensuoti streiko metu negautą darbo užmokestį.

Kas vyks Vilniuje?

Streikuojančių mokytojų mitingai Vilniuje vyktų V.Kudirkos aikštėje (prie Vyriausybės rūmų) kasdien nuo rugsėjo 29 dienos iki spalio 28 dienos. Juose galėtų dalyvauti iki 2 tūkst. žmonių. Anksčiau A.Navicko profsąjunga susirinkimus ketino organizuoti prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Seimo.

Mokytojai taip pat ketina prie Vyriausybės pastatyti ir palapines, kuriose planuoja ir nakvoti. O dienomis S.Kudirkos aikštėje ketina rengti mitingus bei improvizuotas pamokas.

Pėsčiomis eis į Vilnių

Dalies mokytojų pasiryžimą streikuoti remia ir Lietuvos moksleivių sąjunga. Ji kviečia mokinius ir kitus drauge su streikuoti pasiryžusiais mokytojais jungtis į žygį pėsčiomis ,,Tik einantys įveikia kelią“. Šio žygio dalyviai ketina pėsčiomis pasiekti Vilnių iš Klaipėdos bei kitų miestų.

Tai nebus eitynės, dėl kurių reikėtų įvesti eismo ribojimų – visi ėjime dalyvausiantys asmenys turėtų keliauti individualiai, laikantis Kelių eismo taisyklių.

Žygio dalyviai ketina kasdien įveikti apie 15 kilometrų, nakvoti planuoja mokyklose, bendruomenės namuose ar kitose higienos normas atitinkančiose vietose. Jų turimi daiktai bus pervežami.

Pirmieji pajudės toliausiai nuo sostinės gyvenantys dalyviai – jiems judant prisijungs ir kiti, užsiregistravę į eiseną.

Klaipėdoje dirbanti žinoma lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Lilija Bručkienė savo paskyroje „Facebook“ skelbia, kad penktadienį prisideda prie akcijos ir pėsčiomis išeina iš Klaipėdos į Vilnių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lilija Bručkienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lilija Bručkienė

„(...) kitaip elgtis negaliu – nepagarba, manipuliavimas, demagogija, piliečių priešinimas taip išsikerojo ir apraizgė ministeriją ir aukščiausio lygio politikus, kad būtų absoliučiai neteisinga apsimesti, kad viskas gerai, ir tiesiog toliau dirbti mokytoja. Pikta, skaudu ir apmaudu, kad tie, kurių galioje priimti sprendimus, tik žodžiais, o ne sprendimais „rūpinasi“ švietimo dabartimi ir ateitimi. Tikiuosi, kelias bus įprasmintas bendražygių pokalbių, susitikimų su miestelių, kuriuose miegosime, bendruomenėmis“, – rašo ji.

A.Navickas lrt.lt sakė, pedagogai ir mokiniai į Vilnių eis iš Alytaus, Anykščių, Elektrėnų, Kaišiadorių, Kauno, Klaipėdos, Šilutės, Tauragės ir kitų miestų. Jis pats keliaus iš Zarasų.

2018 m. streikas truko ilgiau nei mėnesį, mokytojai gyveno ministerijoje

Ankstesnis A.Navicko profesinės sąjungos organizuotas streikas prieš Sauliaus Skvernelio Vyriausybę baigėsi sėkmingai. Streikas prasidėjo lapkričio 12 d., o iš esmės baigėsi gruodžio 19 d., nors nedaug mokytojų streikavo dar kelias dienas.

Streiko metu, neradusi bendros kalbos su jo organizatoriais, premjero Sauliaus Skvernelio buvo atstatydinta iš pareigų švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, o Vyriausybė mokytojams padarė nuolaidų. Įsiklausant į mokytojų reikalavimus buvo patobulintas etatinio apmokėjimo modelis.

Mokytojai ne tik mitingavo, rengė protesto akcijas, bet ir užėmė Švietimo ir mokslo ministeriją, kurioje gyveno bei derėjosi su valdžios atstovais daugiau nei dvi savaites.

Tuomet streikuojančių mokytojų reikalavimus rėmė dabartiniai valdantieji konservatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas