Sportas gyvai
2019 11 07

N.Venckienė sugrąžinta į Lietuvą: ar gali kilti nauja „violetinė banga“?

Buvusią teisėją ir parlamentarę Neringą Venckienę grąžinus į Lietuvą, Seime dirbantys politikai nemano, kad šalyje galėtų kilti nauja „violetinė banga“. Nors tam tikrą triukšmą kai kas esą ir gali mėginti kelti. N.Venckienės rėmėjai Garliavos įvykių įkarštyje „gynė“ Kedžių namus, rengė protestus, o susikūrusi politinė partija 2012 metais sugebėjo patekti į Seimą.
Įvykiai prie Kedžių ir Venckų namų
Įvykiai prie Kedžių ir Venckų namų / 15min skaitytojo nuotr.

15min kalbintų kai kurių politikų teigimu, 2009 metais prasidėjusi vadinamoji Garliavos istorija buvo padalijusi visuomenę.

Tačiau jie nemano, kad kažkas panašaus galėtų pasikartoti dabar, kai po šešerių metų iš JAV į Lietuvą parvežta viena pagrindinių šios istorijos veikėjų N.Venckienė.

Nors esama tikinčių istorija apie pedofilijos klaną, mergaitės „pagrobimu“, esą prabėgęs laikas sudėjo daug taškų ant „i“. Dar daugiau jų turėtų būti padėta teisminio proceso metu.

Luko Balandžio nuotr./Neringa Venckienė
Luko Balandžio nuotr./Neringa Venckienė

Tiki Lietuvos teisingumu

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė Rimantė Šalaševičiūtė 2009 metais, kai prasidėjo vadinamoji Garliavos istorija, ėjo vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigas.

Anot parlamentarės, jai, kaip teisininkei, šis procesas įdomus.

„Iš tikrųjų patį procesą stebiu, kadangi aš save vis tiek įvardiju kaip prie tų kažkiek ir nukentėjusių tame visame konflikte, kuris vyko 2009-2010 metais. Nes antrai kadencijai tuometinė Seimo pirmininkė Irena Degutienė – aišku, čia ne jos sprendimas buvo, aš visą laiką taip sakiau, nuo 2010 metų ir dabar, buvo davę jai nurodymus, – aš nebuvau teikiama antrai kadencijai būti vaiko teisių apsaugos kontroliere“, – sakė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

Klausiama, ar negalėtų vėl kilti vadinamoji „violetinė banga“, atsinaujinti tam tikros įtampos dėl Garliavos įvykių, R.Šalaševičiūtė sako mananti, kad prabėgęs laikas sudėjo daug taškų ant „i“.

Jos teigimu, pamažu atsirado vis daugiau aiškumo dėl įvairių situacijų, kurios anksčiau buvo apraizgytos visokiais neaiškiais spėliojimais, svarstymais, pasisakymais.

Parlamentarė minėjo ir tai, kad „iš esmės pasikeitė žurnalistų pozicija“.

Todėl Seimo narei neatrodo, kad galėtų kilti tokia banga, kokia buvo 2010, 2011 metais, ir po kurios susikūrė partija „Drąsos kelias“, 2012-aisiais tapusi parlamentine.

15min skaitytojo nuotr./Įvykiai prie Kedžių ir Venckų namų
15min skaitytojo nuotr./Įvykiai prie Kedžių ir Venckų namų

Tačiau R.Šalaševičiūtė minėjo, kad kai kurie komentarai jos atžvilgiu socialiniuose tinkluose ar kitur skamba taip pat, kaip ir prieš devynerius metus.

„Yra tokių žmonių, kurie ir šiandien tikrai dar tiki, kad pedofilijos klanas yra, jog tai, kas vyko išsiunčiant Laimą Stankūnaitę su dukra iš Lietuvos buvo neteisingi veiksmai, kad maždaug čia buvo noras nuslėpti nusikaltimą ir organizatoriai buvo ne teisėsauga, kuri visus tuos veiksmus atliko, arba teisėsauga, bet jai įtaką darė kažkas kitas. Žinote, tai ir suponuoja tokią nuomonę, kad gali būti tam tikrų sujudimų ir pasisakymų, nuomonių reiškimų, bet aš kažkaip manau, kad didžioji dauguma tų, kurie buvo pasimetę ir, kaip mes tada kalbėjome, suskaldyta Lietuva buvo, yra tiesiog kitos nuomonės“, – kalbėjo politikė.

Aš kažkaip manau, kad didžioji dauguma tų, kurie buvo pasimetę ir, kaip mes tada kalbėjome, suskaldyta Lietuva buvo, yra tiesiog kitos nuomonės.

R.Šalaševičiūtė akcentavo nežinanti, kokiomis konkrečiai veikomis įtariama N.Venckienė.

„Pasakyti, kaip čia veiksmas vyks toliau, nežinant baudžiamosios bylos medžiagos... Tikrai negaliu prognozuoti. Viena galiu pasakyti, kad aš tikrai tikiu Lietuvos teisingumu ir iš tikrųjų bus nustatyta, ar N.Venckienė kalta“, – pabrėžė Seimo narė.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Jei procesai prasidės, tai prasidės

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkė Agnė Širinskienė sakė nesekanti N.Venckienės ekstradicijos į Lietuvą proceso.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Ji sakė paprastai nesekanti jokių teisinių ar teisminių procesų, nekomentuojanti jų ir tą daranti labai sąmoningai.

„Dėl vienos labai elementarios priežasties, kad tiesiog bet koks tokių procesų komentavimas yra politikų kišimasis į juos ir po to subjektai skundžiasi ir Europos Žmogaus Teisių Teismui. Jis yra ne kartą pasakęs, kad politikų komentarai apie bylų aplinkybes, tyrimus gali pažeisti Žmogaus teisių konvencijos 6 straipsnį, t.y. žmogaus teisės į teisingą teismą. Aš tos nuostatos visą laiką laikausi ir labai džiaugiuosi, kada mano kolegos taip pat jos laikosi“, – teigė A.Širinskienė.

Klausiama, ar nesibaimina su N.Venckienės sugrįžimu galinčios kilti „violetinės bangos“, Seimo TTK pirmininkė aiškino, kad ji apskritai neturi įpročio dėl ko nors baimintis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Drąsos kelio“ kandidatų susitikimas su vilniečiais.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Drąsos kelio“ kandidatų susitikimas su vilniečiais.

„O kitas dalykas, jeigu kažkokie procesai – politiniai ar kiti – prasidės, tai jie tiesiog prasidės. Šiuo atveju, aš manau, kad reikia palikti teisėsaugai dirbti tą darbą, kurį ji dirba kasdien, ir visiems užsiimti atitinkamai savo pareigomis ir darbais“, – komentavo A.Širinskienė.

Jeigu kažkokie procesai – politiniai ar kiti – prasidės, tai jie tiesiog prasidės. Šiuo atveju, aš manau, kad reikia palikti teisėsaugai dirbti tą darbą, kurį ji dirba kasdien, ir visiems užsiimti atitinkamai savo pareigomis ir darbais.

Stebina spekuliacijos

Seimo TTK vicepirmininkas Stasys Šedbaras teigė, kad procesą stebi nesureikšmindamas.

„Tiesiog įdomu, kaip čia vyks, nes tai nėra kasdieninis toks vyksmas“, – aiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Šedbaras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Šedbaras

Esą negalima atmesti, jog grąžinus N.Venckienę tam tikra dalis jos šalininkų ar dėl papildomų rinkėjų balsų šios istorijos įkarštyje sumaištį kėlusių politikų gali vėl mėginti kelti tam tikrus triukšmelius.

„Bet, manau, kad iki tokio lygio, koks buvo tada, tai greičiausiai neprieis“, – svarstė S.Šedbaras.

Manau, kad iki tokio lygio, koks buvo tada, tai greičiausiai neprieis.

Seimo TTK vicepirmininkui keista girdėti tam tikras spekuliacijas esą teisinis procesas N.Venckienės atžvilgiu nebus objektyvus, teisingas.

Karolio Venckaus nuotr./Neringą Venckienę palaikanti akcija Čikagoje
Karolio Venckaus nuotr./Neringą Venckienę palaikanti akcija Čikagoje

S.Šedbaras priminė, kad ji pati buvo teisėja ir ne žemiausio rango – apygardos teismo.

„Tai, vadinasi, ji taip pat buvo neteisinga teisėja, korumpuota teisėja, jeigu dabar apie savo kolegas ji taip kalba. Tai čia labai stebina“, – kalbėjo parlamentaras.

Kaip pabrėžė S.Šedbaras, jeigu būtų kilę kokių nors abejonių dėl Lietuvos, kaip valstybės, gebėjimų teisingai pasielgti su N.Venckiene, teisingai nagrinėti bylą, JAV institucijos, teismai, Valstybės departamentas, vargu, ar būtų taip gana greitai išsprendę klausimą dėl jos ekstradicijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketo akimirka

„Tai irgi dar vienas iš įrodymų, kad Lietuva yra pripažįstama kaip valstybė, kurioje yra teisės viršenybė, nepriklausomi teismai ir valstybė pajėgi teisingai pasielgti su tokiais atvejais, kaip dabar N.Venckienės“, – pažymėjo jis.

Bylos sprendžiamos ne gatvėje

Seimo opozicijos lyderis ir parlamento TTK narys Julius Sabatauskas patikino nestebintis su N.Venckiene susijusio proceso.

„Neturiu prie ponios Venckienės įtaisęs nei mikrofono, nei kameros“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

J.Sabatauskas aiškino, kad šiandien vyksta teisinės procedūros, kurios po ilgai trukusių procedūrų JAV, dabar persirito į kitą Atlanto pusę, t.y. į Lietuvą, ir čia turėtų judėti toliau.

Anot parlamentaro, mūsų šalyje buvo tam tikras laikotarpis, kai nuo 2009 metų, kada buvo nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir L.Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė, po to sekę įvykiai sukėlė didžiulį ažiotažą, šalis buvo padalinta į kelias dalis.

Vieni buvo už vieną pusę, kiti – už kitą, treti buvo sutrikę ir nesuprato, kas čia dedasi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo posėdis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo posėdis

„Aš visada esu teisinių procedūrų šalininkas, ne mitingų. Mitingai, taip, tai yra teisė kiekvieno žmogaus reikšti savo nuomonę, taip pat ir tuose susibūrimuose, susirinkimuose ir kitokia forma – ir piketo, ir mitingo gali būti, bet bylos sprendžiamos ne gatvėje, o būtent ikiteisminio tyrimo metu aiškinamasi tiesa, o paskui teisingumas vykdomas teisme. Tai taip turėtų būti“, – pabrėžė J.Sabatauskas.

Ikiteisminio tyrimo metu aiškinamasi tiesa, o paskui teisingumas vykdomas teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius