Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 14 /2020 03 15

Su užsikrėtusiuoju koronavirusu palatoje buvę klaipėdiečiai: „Atvežė sveikus, o išleido kokius?”

Klaipėdietis, 12 valandų praleidęs Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyriuje vienoje palatoje su jau sergančiu šiuo virusu jaunuoliu, gyvena baimėje. Vyro testas dėl koronaviruso pasirodė esantis neigiamas, o palatos draugo – teigiamas. Į namus išleistas klaipėdietis buvo priverstas izoliuotis nuo šeimos. Į 15min kreipėsi ir trečiasis palatoje buvęs vyras, šiuo metu nuo artimųjų izoliavęsis nuomojamame bute.
Liga
Klaipėdietis bijo rizikavęs susirgti koronavirusu būtent ligoninėje. / „Photos.com“ nuotr.

Jaunas vyras (vardas pašnekovo prašymu neminimas) prastai pasijuto jau prieš savaitę. Vyras juto visus peršalimo ligoms būdingus simptomus. Kai sveikata negerėjo, kreipėsi į šeimos gydytoją. Buvo atliktas kraujo tyrimas, rodęs esant virusą.

Klaipėdietis prisiminė, kad prieš kelias savaites bendravo su šeima, grįžusia iš Italijos. Šie jokių ligos simptomų neturėjo, tačiau apie šią aplinkybę išgirdusi medikė penktadienį rekomendavo iškviesti greitosios pagalbos medikus ir vykti į ligoninę.

Palatoje buvo trys žmonės

Vyras buvo patalpintas į palatą vienas. Buvo paimtas tepinėlis, po kurio laiko atvežtas dar vienas vyriškis. Šiam paimtas taip pat tepinėlis dėl koronaviruso. Palatos draugas taip pat pakankamai gerai jautėsi, išsitirti tik ką iš Norvegijos grįžusį vyrą primygtinai reikalavo sutuoktinė. „Jis buvo įsitikinęs, sakė, kad 99 proc. yra tikras, kad jam ne ta korona”, – prisiminė pašnekovas.

Po pietų prie ligoninės privažiavo greitosios pagalbos automobilis su įjungtomis šviesomis. Netrukus paaiškėjo, kad atvežtas sunkiai sergantis jaunuolis iš Kretingos.

„Ir jį atgabeno pas mus. Iš akių matėsi, kad jam blogai. Temperatūra siekė 39,5. Jis visas drebėjo, sakė, grįžo iš Danijos. Nusirengė, atsigulė į lovą ir visą laiką pramiegojo. O mes turėjome būti toje palatoje ir laukti savo rezultato. Klausėme, ar galime gultis į privačią palatą, galime sumokėti. Netgi sakėme: galime pasėdėti mašinoje, palaukti rezultatų. Tačiau atėjusios medikės pasakė, kad tokia situacija ir pasirinkti negalime. Vyrai guldomi su vyrais, moterys su moterimis ir grasino iškviesti policininkus, jei nepaklusim“, – pasakojo pašnekovas. Personalas nėjo į kalbas ir liepė laukti palatoje.

„Aš atsitraukiau savo lovą kuo toliau nuo to jaunuolio. Palatoje buvo dezinfekcinis skystis, valiau ir valiau rankas, netgi veidą. Visas kone maudžiausi jame“, – prisiminė klaipėdietis.

Teko izoliuotis nuo šeimos

Vėliau jis sužinojo, kad nėra užsikrėtęs šiuo pasaulį stingdančiu virusu. Kaip ir antrasis palatoje buvęs vyras.

Pranešta, kad jis galės vykti namo, kur jo laukė šeima. Jaunas vyras ėmė nerimauti, kad gali iš ligoninės jiems parnešti virusą.

„Atėjo kita medikų pamaina, paaiškinau situaciją. Liepė izoliuotis ir po kelių dienų pakartotinai atlikti tyrimus. Mano žmona su vaiku išvyko pas tėvus. Sėdžiu namuose vienas. Gali būti, kad būtent ligoninėje galėjau pasigauti virusą. Ar neturėtų būti pacientai pagal jų rizikos lygį guldomi į palatas? Ar taip mūsų ligoninės pasiruošusios virusui?“ – piktinosi košmarišką naktį išgyvenęs vyras.

Medikai jam patarė pakartotinai po kelių dienų atlikti testą. Tada ir paaiškės dėl viruso.

Ligoninėje liko daikai

15min susisiekė ir su antruoju į palatą atgabentu vyru, šiuo metu atsiskyrusiu nuo visuomenės nuomojamame bute.

Jis pasakojo, kad jau momentas, kai ligoninėje palatoje pamatė jau esant žmogų – nebuvo malonus. „Mane atvedė į palatą. Žiūriu, ten jau stovi vyras. Abu stovim ir žiūrim vienas į kitą išpūtę akis. Vienas vienam gale, kitas kitame. Laikomės atstumo", – prisiminė pašnekovas, kurio vardas redakcijai taip pat žinomas.

Abu vyrai išsikalbėjo, kad didžiulė tikimybė, kad jie – nėra užsikrėtę. Aprimo.

Netrukus į palatą atgabentas ir stipriai karščiuojantis jaunas vyriškis. „Mačiau – jam visi šiam virusui būdingi simptomai. Prašėmė mus iškelti. Niekas neklausė. Ligoninė akivaizdžiai nepasiruošusi priimti pacientus. Medikė ėmė tepinėlį neuždengtais plaukais, klausiau, ar nereikia jai saugotis. O ji: kaip Dievas duos", – įspūdžius iš ligoninės pasakojo vyras.

Tada jis priėmė impulsyvų sprendimą: paskambino kolegai, paprašė atvaryti automobilį po ligoninės langais. Pats atsistojo ir išlėkė lauk. Personalas ėmė grasinti policiją iškviesti. „Pasakiau, kad gali visą kariuomenę iškviesti – į tą ligoninę negrįšiu. Pasakiau, kad iš ligoninės teritorijos nesišalinu, būsiu jiems po langais ir jei prireiks – gali man paskambinti ir pasakyti, kokie rezultatai. Kaip ir maniau, nesu užsikrėtęs", – patikino klaipėdietis.

Po vizito ligoninėje vyras į namus negrįžo, apsistojo tuščiame nuomojamame bute. Su juo susisiekė Visuomenės sveikatos centro specialistai, seka jo būklę.

Į ligoninėje liko ir keli vyriškio daiktai. Jis patikino neketinantis ten grįžti ir jų pasiimti. Šeštadienio vakarą perskaitęs žinią apie savavališkai pasišalinusį pacientą jis neabejojo – turbūt kažkas taip pat neatlaikė įtampos.

Leis laukti namuose

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis komentuodamas situaciją žurnalistams teigė, kad kol kas vietų ligoninėje pakanka. Paprastai į vieną palatą guldomos šeimos. Tokių per šias savaites buvo bent penkios.

„Paprastai palatose būna po 1, turime paruošę apie dvidešimt palatų, rezerve dar 30. Kol kas to užtenka. Tačiau jei bus dideli žmonių kiekiai, kaip buvo vakar vienu metu, be abejonės, guldysime po kelis žmones. Taip yra ir kitose šalyse“, – patikino jis.

Anot jo, dabartinis sveikatos apsaugos ministro įsakymas leis pacientams, neturintiems didelių sveikatos negalavimų, testo rezultatų laukti užsidarius namuose.

„Matote, ta rizika susirgti dabar yra visur: autobusuose, parduotuvėse ar dar kur. Baimė taip pat normalus reiškinys kiekvienam žmogui“, – teigė V.Janušonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas