Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 06

Nameliuose Medininkuose gyvens migrantės moterys su vaikais, vyrams siūloma pakentėti

Pasieniečių mokyklos komplekse Medininkuose statomi migrantams skirti konteineriniai nameliai. Ten lankydamasi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad penktadienio oras kaip tik rodo, kaip būtina pasiruošti prastesniam sezonui. Nameliuose, jos teigimu, gyvens moterys su vaikais. Jauni, stiprūs vyrai, anot ministrės, gali ir pakentėti.

Anot ministrės, čia žmonės bus keliami iš užkardų – pirmiausia pažeidžiami asmenys, moterys su vaikais. Planuojama, kad čia apsigyventi galės iki tūkstančio žmonių.

„Pirmenybė teikiama pažeidžiamiems žmonėms, nes negerai, kad vaikai, kūdikiai, jų mamos gyvena prastomis sąlygomis. Tačiau jauni, sveiki vyrai gali ir pakentėti. Mūsų tikslas atlaisvinti užkardas. Pirmiausia kelsime tuos pažeidžiamus asmenis, o paskui jau žiūrėsime“, – kalbėjo ministrė.

VSAT Turto valdymo valdybos viršininkas Žydrūnas Karčiauskas pasakojo, kad teritorija bus suskirstyta zonomis, bus ir poilsio zonos, virtuvė, maldos vietos. To esą reikia, kadangi tarp migrantų yra skirtingų tikėjimų, tautybių asmenų.

„Šis miestelis planuojamas įrengti iki tūkstančio vietų gyventojams. Jis bus suskirstytas į kelias zonas, kaip žinote, patys neteisėti migrantai yra skirtingų šalių, skirtingų tikėjimų, tad kad visiems būtų saugiau, jie saugiau jaustųsi, bus suskirstyta į zonas. Yra sanitarinė zona, sanitariniai blokai, valgomoji zona, kur bus maisto blokas, kur bus maitinami jie. Planuojama maitinti šiltu maistu.

Taip pat bus skirta patalpa, angaras, kur bus laisvalaikio zona, nes tai bus šeimos ir su vaikais, tai kad ir vaikai turėtų kuo užsiimti. Bus poilsio patalpa, maldos namai ir galimybė užsiimti fiziniais pratimais, bus įrengtos ir tos vietos“, – apie būsimą miestelio išdėstymą pasakojo Ž.Karčiauskas.

Jis taip pat sakė, kad miestelį įrenginėti ketinama etapais – pirmasis etapas bus baigtas kitą savaitę.

VIDEO: Žvilgsnis iš vidaus: kokiomis sąlygomis konteineriniuose nameliuose gyvens migrantai?

„Kad pareigūnai galėtų vykdyti savo tiesiogines funkcijas – saugoti sieną, pažeidžiami asmenys bus keliami į tuos namelius. Visas laikas, kiek užtruks įrengimas, priklausys nuo oro sąlygų, nes dabar lietus apsunkino įrengimą“, – sakė VSAT atstovas.

Tikimasi, kad jau kitą savaitę čia galės apsigyventi pirmieji žmonės.

Apie tai, kad nameliai pradėti montuoti, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pranešė pirmadienį.

„Pagal pasirašytą sutartį, modulinių namelių miestelis gali pradėti veikti jau kitą savaitę“, – žurnalistams pirmadienį sakė VSAT vadas Rustamas Liubajevas.

Jo teigimu, į modulinius namelius bus atkeliami migrantai iš pasienio užkardų, prioritetas bus skiriamas motinoms su vaikais ar kitoms labiausiai pažeidžiamoms žmonių grupėms.
Anot VSAT vado, moduliniuose nameliuose pirmiausia ketinama apgyvendinti apie 800 migrantų, tačiau yra galimybė tą skaičių ir padvigubinti.

„Mes planuojame, kad čia gali būti apgyvendinta apie 800 neteisėtų migrantų, bet reikalui esant tas skaičius gali būti padidintas iki 1,6 tūkst.“, – kalbėjo pasieniečių vadas.

Kaip skelbia penktadienį Statistikos departamentas, nuo metų pradžios aptikta jau 4112 neteisėtų migrantų, per praėjusią parą jų buvo vos du. Taip yra po to, kai Lietuva nusprendė nebeįsileisti migrantų, kurie neteisėtai stengiasi peržengti mūsų šalies sieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas