Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 02

Nauja grėsmė jūsų įrenginiuose – „TikTok“ programėlė

Europos Komisija, Taryba ir Parlamentas uždraudė naudoti socialinio tinklo „TikTok“ programėlę darbiniuose įrenginiuose. Tą patį padarė JAV savo federalinėse institucijose ir Kanada vyriausybės įrenginiuose. Valstybės rekomenduoja programėlės nenaudoti ir asmeniniuose darbuotojų įrenginiuose. Priežastis – programėlė neatitinka kibernetinio saugumo reikalavimų. Ar tokiu keliu turėtų eiti ir Lietuvos institucijos?
JAV nuo sekmadienio nebebus galima parsisiųsti „TikTok“ / SCANPIX nuotr.
„TikTok“ programėlė

Apie tai 15min video laidoje „15/15“ diskutavo naujoji krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė ir kibernetinio saugumo specialistas Marius Pareščius.

– Viceministre, pradėkit nuo jūsų – kokia yra Krašto apsaugos ministerijos pozicija „TikTok“ programėlės, kuri, žinome, yra valdoma iš Kinijos, atžvilgiu?

G.M.Tučkutė: Kol kas galiu pasakyti tik tai, kad Krašto apsaugos ministerijos leidžiamų programėlių sąraše – „TikTok“ tikrai nėra. Tai reiškia, kad nerekomenduojama „TikTok“ turėti savo įrenginiuose.

– Tai jūs savo darbiniuose renginiuose neturite?

G.M.Tučkutė: Aš negaliu pasakyti, patvirtinti, kad visi žmonės, kurie dirba krašto apsaugos sistemoje, neturi „TikTok‘o“, nes mes sukontroliuoti žmonių asmeninių įrenginių kaip ir negalime. Bet mūsų pozicija, kad „TikTok‘as“ yra nerekomenduojama programėlė naudoti. Ir jau kiekvieno po to asmeninis apsisprendimas, kaip elgtis.

A. Čemerkos nuotr. /Greta Monika Tučkutė
A. Čemerkos nuotr. /Greta Monika Tučkutė

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras negali uždrausti arba leisti naudoti vieną ar kitą programėlę. Mes galime teikti rekomendacijas, kaip mes matome, kokios grėsmės gali būti susijusios su šia programėle, kas gali nutikti ją naudojant. Mūsų darbas yra stebėti informacinį lauką, bendrauti su savo partneriais, kitomis šalimis partnerėmis ir pateikti rekomendacijas, tarkime, Vyriausybei, kuri jau gali nurodymą išleisti.

Nežinau, ar jūs atsimenat tą atvejį, bet „Kaspersky“ atveju buvo, kad Vyriausybė išleido protokolinį pavedimą, kuriame buvo įtvirtintas draudimas naudoti „Kaspersky“ programą. Tai, va, štai jums pavyzdys, kaip viskas veikia.

– Bet kokiu atveju, iniciatyva ateina iš Krašto apsaugos ministerijos? Jūs teikiate rekomendaciją Vyriausybei?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?