Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja legenda apie COVID-19: virusas platinamas iš lėktuvų su „chemtreilais“

Šaltuoju sezonu grįžtant COVID-19 grįžta ir melagienos apie šią ligą. Internete nemažai dėmesio sulaukė versija, esą ji susijusi su vadinamaisiais chemtreilais. Tai – netiesa, pastarieji tėra sąmokslo teorija, o koronavirusas perduodamas iš žmogaus žmogui, jiems būnant nedideliu atstumu. Nors ant įvairių paviršių nusėdęs virusas gali išgyventi keletą dienų, tyrimai rodo, kad atsidūręs ore jis greitai beveik visai praranda galią užkrėsti.
Skrydžiai pandemijos metu
Internete be pagrindo gąsdinama, esą koronavirusas platinamas iš lėktuvų / 123rf.com nuotr.

Siūlo konsultacijas telefonu

Tokia informacija neseniai pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja.

„Mielieji, matau kad artėja plandemija nr 2. Jau yra sergančių kobidla. Ir panašu kad daugės, – rašė ji. – Juk matėt, kiek chimtrailų buvo pastarąjį pusmetį. Šįkart kobidla yra su vėmimu ir viduriavimu.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ vartotoja klaidingai susiejo COVID-19 su „chemtreilais“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ vartotoja klaidingai susiejo COVID-19 su „chemtreilais“

Moteris, kuri nurodė esanti vaikų gydytoja, dar pasisiūlė pakonsultuoti nemokamai, tik įspėjo, kad telefonu ligos negalėtų nustatyti.

Internautė teisingai pažymėjo, kad COVID-19 simptomai kiek pasikeitė – padažnėjo viduriavimas ir vėmimas.

Tačiau sąsaja su „chemtreilais“ yra melas. Prie užsikrėtimo SARS-CoV-2 būdų tokio nėra, o „chemtreilai apskritai yra sąmokslo teorija.

Galima užkrėsti ir be simptomų

COVID-19 yra liga, kurią sukelia sunkaus ūminio respiracinio sindromo koronavirusas 2, sutrumpintai vadinamas SARS-CoV-2. Ji pradėjo plisti 2019 m. pabaigoje, o 2020-aisiais tapo pandemine.

2023 m. gegužę buvo paskelbta, kad COVID-19 nebėra tarptautinį susirūpinimą kelianti visuomenės sveikatos ekstremalioji situacija.

Tačiau virusas ir toliau plinta bendruomenėse, taigi išlieka potencialiai rimta rizika sveikatai.

SARS-CoV-2 dažniausiai plinta per orą tarp artimą kontaktą palaikančių (bendraujančių nedideliu atstumu, besiglebėsčiuojančių ir pan.) žmonių. Užkratas pernešamas mažais skysčių lašeliais nuo užsikrėtusiojo, kuris čiaudi, kosi, kalba, dainuoja ar net tiesiog kvėpuoja šalia kitų žmonių. Viruso turinčios dalelės gali būti įkvepiamos arba nusėsti ant nosies ar burnos gleivinės, ant akių.

Perdavimas iš vieno asmens kitam gali prasidėti likus dviem dienoms iki simptomų užsikrėtusiajam atsiradimo. Be to, iki pasireikš pirmieji simptomai, gali praeiti 5-6 dienos. Bet šis laikas gali varijuoti nuo vienos dienos iki dviejų savaičių.

Daugelis žmonių, sergančių COVID-19, apskritai nepatiria jokių simptomų arba serga nesunkiai. Bet vyresnio amžiaus ligoniams bei tiems, kurie turi ir kitų sveikatos sutrikimų, užsikrėtus koronavirusu gali prireikti priežiūros ligoninėje, liga gali baigtis ir mirtimi.

Likimas priklauso nuo oro drėgnumo

SARS-CoV-2 ant kai kurių paviršių gali išgyventi iki kelių dienų. Tačiau, laikui bėgant, gyvybingo užkrato kiekis mažėja ir jo retai užtenka, kad po kelių dienų virusas galėtų užkrėsti.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Vienas tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti dar 2022 m., parodė, kad koronaviruso užkrečiamumas per 20 min. (ypač – per pirmas 5 min.) nuo patekimo į orą gali sumažėti iki 90 proc.

Tai buvo pirmas tyrimas, kuriame aiškintasi, kaip aplinkos sąlygos gali paveikti SARS-CoV-2 išgyvenimą oro lašeliuose netrukus po iškvėpimo. Mokslininkai nustatė, kad viruso gyvavimo trukmei didelės įtakos turi aplinkos santykinė drėgmė (angl. relative humidity, RH), tuomet rašė „Healthline“.

RH esant mažesnei nei 50 proc., iškvėptos dalelės pereina į kitą fazę. Tyrimo vadovo, Bristolio universiteto Aerozolių tyrimo centro direktoriaus Jonathano Reido žodžiais, lašeliai kristalizuojasi, kai vanduo išgaruoja, o jose esančios druskos koncentruojasi. Tuomet pusė dalelėse esančio viruso tampa neveiksminga.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Esant didesnei oro drėgmei, dominuoja kitas – lėtesnis – mechanizmas. Kai RH artėja prie 90 proc., anot J.Reido, didelis užkrečiamumo praradimo veiksnys yra spartus pH padidėjimas. Iškvėpti lašeliai tampa šarmingesni, nes pašalina ištirpusį anglies dioksidą, ir prisiderina prie žemesnio CO2 lygio už plaučių ribų. Dėl to užkrečiamumas per pirmas 5 min. sumažėja 50 proc. o per 20 min. – 90 proc.

Prastas būdas koronavirusui platinti

Šio tyrimo rezultatai rodo, kad kuo ilgesnį atstumą iki naujo „šeimininko“ virusas turi įveikti, tuo silpnesnis – mažiau užkrečiamas – jis bus.

Tai reiškia, kad „chemtreilai“ koronavirusui platinti visiškai netinkami (net jei jie egzistuotų ir tokių bandymų būtų).

„Chemtreilais“ vadinamos už skrendančių lėktuvų besidriekiančios baltos juostos – iš variklių išsiveržęs karštas ir dideliame aukštyje bei drėgmėje į ledo kristalus sušalęs oras.

Tai tėra viena populiariausių sąmokslo teorijų, neva JAV ir kitų šalių vyriausybės tyčia į orą purškia toksiškas chemines medžiagas ar biologinius agentus (bakterijas, virusus, parazitus ir pan.), siekdamos naikinti ar kontroliuoti žmoniją, daryti įtaką orams.

Jos ištakos siejamos su 1996 m. paskelbta JAV oro pajėgų ataskaita, kurioje buvo pristatyti bandymai daryti įtaką orams.

2016-aisiais šią teoriją analizavo 77 atmosferą studijuojantys mokslininkai. Ekspertų išvada buvo vieninga: nėra įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

Anksčiau buvo platinama melagiena, esą su „chemtreilais“ purškiamos vakcinos nuo COVID-19, bet tai irgi nėra tiesa.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Netiesa, kad COVID-19 galima užsikrėsti nuo „chemtreilų“. Jie apskritai neegzistuoja (jais vadinamas iš lėktuvų variklių išsiveržęs karštas ir dideliame aukštyje sušalęs oras). Net jei taip tikrai būtų platinamas užkratas, žemę jis pasiektų beveik nebepavojingas, nes per 20 min. ore koronavirusas praranda 90 proc. užkrečiamumo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento