Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 17

Nauja melagiena: skelbia apie dalį Lenkijos uždengusį radioaktyvų debesį

Gegužės 17-osios vakarą Lietuvos informacinėje erdvėje ėmė plisti dezinformacija, neva radioaktyvus debesis „uždengė Lenkijos Liublino vaivadiją“ ir toliau juda į vakarus. Panašios melagienos pasirodė ir Ukrainoje. Tačiau tiek šios šalies, tiek Lietuvos atstovai tokius gandus paneigė ir paragino gyventojus nepasiduoti panikai be reikalo.
Atominė Energetika
Atominė Energetika / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Melagieną platinti ėmė ir anksčiau dezinformaciją skleidęs puslapis bukimevieningi.lt.

Jame antradienio vakarą pasirodė jokiais faktais nepagrįsta žinutė apie padidėjusį radiacinį foną.

Radiacijos šuoliai buvo aptikti Lenkijos rytuose. Liubline matavimo prietaisai užfiksavo staigų bismuto lygio padidėjimą 6–7 kartus, – skelbiama melagingoje žinutėje.

Tačiau tai nėra tiesa. Radiacinis fonas kontinente išlieka nepakitęs.

Gyventojus suneraminusi dezinformacijos banga

„Ta dezinformacija mums yra žinoma, jau keletas gyventojų dėl to kreipėsi. Tačiau visa tai, kas rašoma publikacijoje, neatitinka tiesos.

Nebuvo jokio radioaktyviųjų medžiagų patekimo į aplinką ir radiacinis fonas nėra pakitęs.

Jokių grėsmių, susijusių su spinduliuotės padidėjimu aplinkoje tikrai nėra“, – 15min komentavo Radiacinės saugos centro avarijų valdymo ir mokymų skyriaus vedėjas Paulius Ruželė.

Ekspertas pridūrė, kad tą pačią melagieną paneigė ir ukrainiečių institucijos, tad Lietuvos gyventojams nevertėtų nerimauti.

Paklaustas, ar be pagrindo išsigandę gyventojai, suvartoję turimas kalio jodido tabletes galėtų pakenkti savo sveikatai, specialistas atsakė neigiamai.

„Sveikatai tikrai nepakenks. Tačiau nėra jokio pagrindo jų dabar naudoti, nes kalio jodido tabletės vartojamos tik tais atvejais, kai aplinkoje pasklinda radioaktyviojo jodo, o tai nutinka tik avarijų branduolinėse elektrinėse metu“, – patikino specialistas.

Ekspertas pridūrė, kad net tuo atveju, jei avarija nutiktų vienoje iš šiuo metu Ukrainoje esančių atominių elektrinių, šios yra per toli, kad reikėtų griebtis kalio jodido tablečių.

Pasak jo, vienintelis atvejis, kuomet gyventojams tikrai reikėtų vartoti jau anksčiau gautas tabletes, būtų avarija Astravo elektrinėje, tačiau kol kas jokių žinių, kad tai galėtų nutikti, negauta.

Specialistas akcentavo, kad sovietiniai laikai praėjo ir nelaimės šešėlio akivaizdoje gyventojai būtų informuoti.

„Teiktume rekomendacijas, kaip reikėtų elgtis tokiu atveju. Esame atviri. Lietuvoje veikiančios stotelės, kurios matuoja jonizuojančios spinduliuotės lygį, yra atvirai prieinamos visuomenei. Tą gali pamatyti kiekvienas Lietuvos gyventojas“, – paaiškino P.Ruželė.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka

Dezinformacija sklinda ir Ukrainoje

Oficialus Ukrainos karinių pajėgų „Telegram“ kanalas taip pat paneigė panašią melagieną.

„Priešiški „Telegram“ kanalai pradėjo dezinformacijos kampaniją, skelbiant apie neva „smarkiai padidėjusį radiacijos lygį Chmelnyckio regione“ po to, kai Rusijos kariuomenė apšaudė svarbius regiono infrastruktūros objektus.

Įspėjame, kad informacija apie padidėjusį radiacijos lygį Chmelnyckio regione neatitinka tikrovės, tą akcentuoja ir Chmelnyckio srities valstybinė administracija, atlikusi atitinkamus radiacinio fono matavimus“ – skelbia ukrainiečiai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito