Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 21 /13:28

Nauja Ramūno Karbauskio idėja: vaikus privalomai veš į teatrą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, Seimo Kultūros komiteto vadovas Ramūnas Karbauskis mano, kad jau nuo rugsėjo bent kartą per metus vaikai turės būti nemokamai nuvežti į bent vieną spektaklį, o visi šalies muziejai nepilnamečiams ir pensininkams nemokami turės būti visada.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Jau kitais metais visi muziejai turėtų tapti nemokami visiems moksleiviams ir senjorams bei neįgaliesiems. Teatrai visi ir valstybiniai, ir privatūs, kurie norės prisijungti, vaikams turėtų būti nemokami ir kad tai būtų privaloma“, –trečiadienį Kultūros komitetui svarstant Nacionalinio saugumo strategiją pareiškė R.Karbauskis.

Ir mūsų senjorams, ir mūsų nepilnamečiams vaikams, ir darželinukams visi valstybiniai muziejai Lietuvoje turi būti nemokami visą laiką.

Vėliau žurnalistams jis patikslino, kad tai yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programos įgyvendinimo dalis.

„Tai nėra visiškai naujas dalykas. Tiesiog ateina laikas, kai reikia pradėti programą įgyvendinti“, – teigė R.Karbauskis.

Pasak jo, visi valstybiniai muziejai turi tapti nemokami ir vaikams, ir pensininkams.

„Ir mūsų senjorams, ir mūsų nepilnamečiams vaikams, ir darželinukams visi valstybiniai muziejai Lietuvoje turi būti nemokami visą laiką. Tai yra tokia idėja. Mes tik turime sutvarkyti su Švietimo ir Kultūros ministerijomis bendradarbiavimą taip, kad vaikai į tuos muziejus turėtų ateiti, kad jie būtų vežami, kad tai būtų įtraukta į jų lavinimo programas“, – aiškino R.Karbauskis.

Vaikus privalomai kartą per metus veš į teatrą

Tuo tarpu į teatrus privalomai R.Karbauskis numatęs vežti tik vaikus.

„Tai yra mūsų programose, kad vieną dieną Lietuvos teatrai valstybiniai vaidintų Lietuvos vaikams nemokamai. Tai būtų įtraukiama į mokymosi programą, kad vaikai nors 12 kartų per savo studijų metus pabūtų spektakliuose“, – teigė R.Karbauskis.

Pasak jo, vieną dieną per savaitę visi valstybiniai teatrai turėtų skelbti vaikų diena ir vaidinti nemokamai, o mokyklos tuose spektakliuose galėtų užsisakyti vietas ir atvykti.

Anot jo, vaikų lankymąsi teatruose finansuotų valstybė. Tik už kelionę mokėtų mokyklos, kurios dabar kelionėms skirtus pinigus esą dažniau panaudoja veždamos vaikus „į Akropolį, o ne į teatrą ar muziejų“.

„Šnekant apie valstybinius teatrus, tai būtų finansuojama iš biudžeto, bet, jei kalbėtume apie kaštus viso to, kiek tai kainuotų valstybei, tai tikrai daug nekainuotų, nes praktiškai, jeigu šnekėti apie infrastruktūrą, tai papildomai kainuotų honorarai aktoriams, rūbinė ir visi kiti dalykai, bet tai nereikalauja papildomo šildymo, kitų sąnaudų“, – skaičiavo R.Karbauskis.

Anot jo, aktoriai tokiu siūlymu turėtų apsidžiaugti, nes jiems būtų užtikrinamos pilnos salės vaikų.

„Jeigu šnekėti su aktoriais Lietuvos, tai jiems pasakius, kad jūs turėsite pilnas sales vaikų ir tai bus kiekvieną savaitę, manau, kad džiugesnės naujienos aktoriai nesulauks“, – sakė jis.

Privačių teatrų spektaklių kompensuoti R.Karbauskis nelinkęs. Anot jo, nemokamai vaidinti vaikams jie gali savo iniciatyva.

„Šiandien, jei jums teko domėtis tuo, tai privatus teatras, jei yra mokamas, jei vaidina vaikams, tai savaitgalį dar didelis klausimas būna, kaip surinkti auditoriją. Tai nėra taip paprasta, nes mūsų tėvai, jauni tėvai dažnai jau dabar yra iš tos kartos, kurie teatro nelabai pažįsta“, – aiškino R.Karbauskis.

Anot jo, išimtys, kur susirenka pilnos salės mažųjų žiūrovų, yra nebent Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos teatruose.

Kita problema, anot jo, kad vos 20 proc. gyventojų gali sau leisti nusipirkti bilietus į teatrą visai šeimai.

R.Karbauskis nepaaiškino, kodėl vaikai turėtų būti vežami tik į spektaklius, o ne į koncertus ar parodas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas