Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 07 28 /10:54

Nauja „Vilniaus energija“? Slėpdamiesi už savo tėvų, „Icor“ vyrai įsisuko į milijardinį projektą

Panašu, kad apie pasitraukimą iš Lietuvos kalbėti pradedantis koncernas „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) iš tiesų leidžia šaknis dar giliau.
Statoma Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykla tapo „Icor“ nuosavybe
„Icor“ akcininkai Gintautas Jaugielavičius, Linas Samuolis ir Andrius Janukonis atliekų rūšiavimo projekto akcininkais įdarbino savo tėvus / 15min nuotr.

15min.lt ir Estijos leidinio „Aripaev“ žurnalistų atliktas tyrimas rodo, kad „Icor“ savininkai Andrius Janukonis, Linas Samuolis ir Gintautas Jaugielavičius, slėpdamiesi už savo pačių tėvų, tapo vieno didžiausių Artūro Zuoko valdymo metu užkurtų projektų savininkais. O projektas toks patrauklus, kad prie jo dedasi ir vyrai iš prezidento Algirdo Brazausko giminės.

„Icor“ patvirtina tyliai tapęs didžiausio projekto kąsnio savininku. Bet sykiu koncernas tikina, kad jau priimtas sprendimas trauktis.

Darbas „ypač ne Lietuvoje“. Pasirodo, Vilniuje

„Statome energetikos objektus ne tik Lietuvoje. Anaiptol, dabar jau ypač ne Lietuvoje“, – praėjusią savaitę „Verslo žinioms“ duotame interviu teigė A.Janukonis. Vis dėlto pasakodamas, kaip „gyvenimas koreguoja tikslus“, o jo koncernas Lietuvoje tampa kone nepageidaujamas, jis nebuvo iki galo atviras. Mat su juo ir kitais „Icor“ akcininkais labai artimai susijusi struktūra plėtoja projektą, kurio vertė siekia apie milijardą litų, o pajamos iš vilniečių kišenės užtikrintos keliolikai metų į priekį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrius Janukonis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrius Janukonis

„Icor“ veidas A.Janukonis atvirai pasakoja apie investicijas JAV. Tačiau dabar aiškėja, kad koncernas jau šeimininkauja garsiajame Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos projekte – tame pačiame, iš kurio „Icor“ buvo išmestas.

2013 m. vykusiame konkurse „Icor“ įmonės „Prime Capital“ pasiūlymas buvo atmestas. Oficialiai – dėl reikalavimų neatitikimo. Kaip musės iš barščių iš konkurso išlakstė ir visos kitos dalyvės. Visos, išskyrus vieną – bendrovę „Energesman“, valdytą „Vėtrūnos“ grupės įkūrėjo Vytauto Banio ir jam artimų asmenų. „Icor“ tuomet tvirtino, kad koncernas ir kiti „Energesman“ konkurentai iš konkurso pašalinti dirbtinai. Taip pat netrūko kaltinimų partijai „Tvarka ir teisingumas“, ne vienerius metus siejamai su „Vėtrūnos“ grupe. Esą konkursui spaudimą daro „tvarkiečių“ valdoma Aplinkos ministerija ir vėliau garsiajame prezidentės „juodajame sąraše“ atsidūręs tuometis viceministras Almantas Petkus, pats anksčiau dirbęs „Vėtrūnos“ grupėje.

„Icor“ atviru tekstu tvirtino, kad galutinė „Energesman“ projekto kaina yra nesuvokiamai didelė – merui A.Zuokui kadaise „abonento“ pravardę priklijavęs koncernas tvirtino galįs tą patį padaryti su ketvirčiu milijardo litų mažesnėmis sąnaudomis.

Pernai rudenį Jočionių gatvėje, prie „Vilniaus energijos“, prasidėjo milijardinio projekto statybos. Ir mažai kas tuo metu žinojo, kad projektas jau yra ne tiek „Vėtrūnos“ grupės, kiek „Icor“ rankose. O statybos jau į pabaigą – numatomas darbų pabaigos terminas yra šių metų rugsėjis.

Vienas žodis. Milijardas

Atliekų rūšiavimo gamyklos pastatymo kaina – 143,99 mln. Lt su PVM. Arba 41,7 mln. eurų. Pinigai dideli, bet dar didesnį finansinį srautą užtikrina tai, jog konkurso laimėtojas ne tik pastatys gamyklą, bet ir ją eksploatuos, taip teisėtai pretenduodamas į vilniečių už šiukšlių išvežimą mokamus pinigus. Pirkimo ataskaitoje šis skaičius įvardijamas labai aiškiai.

285 milijonai eurų – tokia yra atliekų rūšiavimo gamyklos statybų ir eksploatavimo vertė.

„Eksploatavimo paslaugų kaina per 20 metų terminą (naudojama tik pasiūlymų vertinimo tikslais) 5 000 000 tonų (250 000 tonų X 20 metų) 695 000 000,00 Lt (840 950 000,00 Lt su PVM)“, – rašoma dokumente.

Paprastai tariant, bendra projekto vertė vien šiame dokumente – beveik milijardas litų. Eurais skaičius kiek mažiau įspūdingas. Kiek daugiau nei 285 milijonai.

Susigundė ir A.Brazausko giminė

15min.lt ir „Aripaev“ žurnalistai atskleidžia, kas yra dabartiniai šios būsimos aukso kasyklos šeimininkai. Aiškėja, kad auksinius kiaušinius dėsiančią žąsį turintys „Energesman“ savininkai kažkodėl nutarė priimti naujų žmonių į savo gretas. Ir ne šiaip sau priimti, o duoti jiems didžiausią pyrago kąsnį.

Pirminė „Energesman“ akcininkų struktūra nieko bendra su „Icor“ neturėjo. „Vėtrūnos“ veidas V.Banys turėjo 19 proc. akcijų, vienu adresu registruotos įmonės „New Energy Gruop“ ir „AEnergija“ – atitinkamai 19 ir 20 proc. Dar 20 proc. Teko R.Pakso ir V.Banio gimtuosiuose Telšiuose registruotai įmonei „Segestra“. Na, o likusius 22 proc. dalijosi trys ne itin žinomi asmenys: Laurų kvartalo gyventojas Adolfas Ginaitis, Vaiva Ginaitytė bei Laura Karklaitė-Čiškauskienė.

Vykstant batalijoms su „Icor“, akcininkų struktūra kiek pakito. 2013 m. liepą, likus porai mėnesių iki „Energesman“ triumfo atliekų rūšiavimo gamyklos konkurse, iš įmonės pasitraukė A.Ginaitis ir V.Ginaitytė – jų akcijas perėmė verslininkas Gediminas Vnarauskas, Liberalų sąjūdžio narys, šiemet kandidatavęs į Švenčionių rajono tarybą. Tiesa, tarp įmonės akcininkų jis neužsibuvo.

2013 m. rugsėjį su „Energesman“ pasirašyta sutartis, o pernai rudenį oficialiai startavo statybos. Ir per tą laiką tyliai ir smarkiai pasikeitė bendrovės savininkai.

Iš senosios struktūros liko tik „AEnergija“, „Segestra“ bei L.Karklaitė. Iš viso – 40 proc. akcijų. Likę 60 proc. turi naujus šeimininkus. „Vėtrūnos“ veidas V.Banys šiukšlių aukso kasyklos akcijas perleido, kaip ir trumpai įmonės akcininku pabuvęs G.Vnarauskas bei „New Energy Group“.

Registrų centro 15min.lt pateiktais duomenimis, 10 proc. akcijų 2013 m. spalį įgijo bendrovė „City Properties“. Jos vienintelis akcininkas – A.Brazausko anūkės vyras Rolandas Amšiejus. O lygiai pusė „Energesman“ akcijų pernai liepą atiteko Estijoje registruotai bendrovei „Oilwide“. Ir čia prasideda visas įdomumas.

Pasislėpė už estiškų įmonių ir savo tėvų

„Aripaev“ žurnalistės gautais duomenimis, „Oilwide“ turi vienintelį akcininką – tai kita Estijoje registruota bendrovė skambiu pavadinimu „Three Thousand Corporations“. Na, verslo kontrolės iškėlimas į kitas šalis – nereta verslo praktika, paprastai taikoma mokestiniais sumetimais. Tik šįsyk viskas kiek kitaip.

„Three Thousand Corporations“ yra valdoma trijų įmonių, registruotų Lietuvoje. Lygiomis dalimis netiesioginę „Energesman“ akcininkę valdo Jonavoje registruota bendrovė „Šilų Biodujos“ bei dvi tuo pačiu adresu Vilniuje registruotos įmonės – „Primus Invest“ ir grėsmingai pakrikštyta bendrovė „Cerberus Capital“. O šios įmonės su „Icor“ akcininkais susijusios tiesiogiai – kraujo ryšiu.

Registrų centro 15min.lt pateiktais duomenimis, „Cerberus Capital“ vienintelė akcininkė – jonavietė Alvyra Janukonienė, Andriaus Janukonio mama. „Primus Invest“ vienintelis akcininkas – jonavietis Algirdas Samuolis, Lino Samuolio tėvas. Ir turbūt jau atspėjote, kad „Šilų Biodujos“ priklauso Gintauto Jaugielavičiaus tėčiui – jonaviečiui Viktorui Jaugielavičiui.

Na, galbūt „Icor“ vyrų tėvai pensijoje sumanė imtis grandiozinio verslo. O jeigu ne, panašu, kad jie iš esmės atlieka statytinių vaidmenį.

15min.lt nuotr./Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos kontrolės – „Icor“ rankose
15min.lt nuotr./Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos kontrolės – „Icor“ rankose

„Icor“: taip, turime 50 proc. akcijų – bet traukiamės

Koncernas „Icor“ 15 min.lt patvirtino faktiškai įgijęs pusę „Energesman“ akcijų. Esą taip buvo vykdomas susitarimas su „Energesman“ savininkais, kurie buvo suinteresuoti dalyvauti „Icor“ įmonės „Reenergy“ numatytame atliekų deginimo gamyklos projekte.

„2013 metų rudenį, kuomet „Energesman“ buvo patvirtinta atliekų rūšiavimo fabriko konkurso laimėtoja, įmonė kreipėsi į „Reenergy“ su pasiūlymu dėl veiklos efektyvumo dalyvauti „Reenergy“ investicijose. „Reenergy“ sutiko su sąlyga, jeigu „Energesman“ sutiktų parduoti 50 proc. savo akcijų. „Energesman“ sutiko su sąlyga, kad sandoris iki galo įvyks tik tuo atveju, jei „Reenergy“ pradės vykdyti ir įgyvendins atliekų jėgainės statybų projektą“, – 15min.lt teigė koncerno atstovas Nerijus Mikalajūnas.

Vis dėlto „Icor“ akcininkų tėvai esą netrukus dings iš faktinių „Energesman“ savininkų gretų. Mat „Reenergy“ šiukšlių deginimo gamyklos projektas veikiausiai nebus įgyvendintas. Anot N.Mikalajūno, šiuo metu vyksta „Energesman“ akcijų grąžinimo buvusiems savininkams procesas.

„Kadangi esminė sandorio dalis neįvyko, „Reenergy“ neįgyvendins atliekų jėgainės projekto, „Reenergy“ turimas „Energesman“ akcijas perduos „Energesman“ už tą pačią kainą, už kurią akcijos buvo įsigytos. Abi šalys pradėjo sandorio restituciją ir pačiu artimiausiu metu akcijos grįš „Energesman“ nuosavybėn“, – teigė N.Mikalajūnas.

Į klausimą, kodėl sandoriui pasitelkti A.Janukonio, L.Samuolio ir G.Jaugielavičiaus tėvai, koncernas neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas