Sportas gyvai
2023 07 13 /12:27

Naujas įrankis Palangos gelbėtojų rankose – pirmas toks Baltijos šalyse ratą skęstančiajam nešiantis dronas

Ketvirtadienį Palangos paplūdimyje įvyko gelbėtojų drono, kuris gali gelbėti jūroje skęstančius žmones, pristatymas. Pademonstruotos šio skraidymo aparato galimybės. Tokia 12 tūkst. eurų vertės skraidyklė – pirmoji Baltijos šalyse, tačiau ji jau kurį laiką ypač populiari Australijoje, spec. tarnybų riaušių metu naudojama ir Vokietijoje bei Prancūzijoje.
Gelbėtojų drono pristatymas
Gelbėtojų drono pristatymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Palangos gelbėtojai įsigijo specialią skraidyklę, galinčią skęstančiam numesti gelbėjimosi ratą.

Viliamasi, kad ši technologija padės užtikrinti saugumą ir bus tikras pagalbininkas gelbėtojų darbe.

„Kasmet poilsiautojams stengiamės suteikti kuo didesnį saugumą prie jūros. Ji yra nerami, žmonės atvažiavę kartais nežino, kaip elgtis, yra duobių, todėl reikalingos operatyvios priemonės. Investicija yra gera, nes investicija yra gyvybė“, – drono pristatyme teigė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Palangos gelbėtojai, anot jo, patys įsigijo droną. Savivaldybė viešo konkurso būdu ieško gelbėtojų, kurie dirbs sezono metu, ir už tai moka 380 tūkst. eurų (bendra suma gelbėjimo paslaugoms išlaikyti).

Jei priemonė pasiteisins, išgelbės ne vieną gyvybę, žadama įsigyti ateityje ir dar vieną.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Pirožnikas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Pirožnikas

Pakyla per 3 sekundes

Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas apie šį droną svajojo jau trejus metus. Pirmą kartą tokią priemonę jis išvydo Australijoje.

„Trečius metus apie šitą droną vis kalbėjome, vis derinome. Pavyko jį pristatyti, parodyti visuomenei. Darėme jau bandymus, dronas pasiteisino. Budinčiu režimu, kaip dabar stovi, dirba 4 valandas, išnaudoja tik 20 proc. baterijos. Ore gali laikytis valandą ir 10 minučių. Darbo metu gali dirbti iki 40 minučių. Greitis – iki 70 km/val. Per 3 sekundes pakyla iš vietos. Negali to padaryti nei vandens motociklas, nei sraigtasparnis“, – priemonės galimybes pristatė J.Pirožnikas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gelbėtojų drono pristatymas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gelbėtojų drono pristatymas

Jis tikisi, kad kitąmet bus įsigytas antras dronas, kuris dirbs Šventojoje.

Skraidyklė pakelia gelbėjimosi ratą, kurį pristato skęstančiam žmogui tiesiai į rankas. Pristatęs, atkabina lyną ir skrenda atgal į krantą.

Jei skęsta dar vienas žmogus, prikabinamas krante antras gelbėjimosi ratas.

Kainuoja 12 tūkst. eurų

Nuo Palangos gelbėjimo stoties dronas gali nutolti 12 km, tad gali pasiekti ir Šventąją.

Darbo metu gali dirbti iki 40 minučių. Greitis – iki 70 km/val.

Skraidyklė atsiėjo 12 tūkst. eurų. Ja dirbti išmokyti 5 gelbėtojai.

Dronas negali skristi virš pliažo, virš poilsiautojų galvų. Jam krante, prie pat jūros, bus įrengta speciali aikštelė, kurioje dronas dirbs budėjimo režimu nuolat.

Pasak J.Pirožniko, dronas gelbėtojo nepakeis. Tai tik pirminė pagalba skęstančiajam, kai tik jis pradeda skęsti. Nebaisus skraidyklei vėjas iki 15 m/s.

Gelbėtojai pademonstravo visą gelbėjimo dronu procesą. Jis užtruko vos 2 minutės. To padaryti be skraidyklės nebūtų įmanoma.

„Šie dronai yra naudojami Australijoje. Juos naudoja vokiečių policija. Baltijos šalyse mes pirmieji turime šį droną. Turime ir kitų dronų, garsiakalbių, termovizorių, su kuriais nakties metu matome, kur žmogus, yra dronas su šviesa, termo kamera“, – priemones išvardijo gelbėtojų vadas.

Šiemet, anot J.Pirožniko, jau teko gelbėti dvi poilsiautojas – moterį ir dukrą. Jos skendo Šventojoje, netoli kranto, nes pakliuvo į vadinamąją duobę. Viskas baigėsi laimingai, medikų pagalbos neprireikė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gelbėtojų drono pristatymas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gelbėtojų drono pristatymas

Naudoja spec. tarnybos

Kaip pabrėžė UAB „Agrodrono“ įkūrėjas Mindaugas Dorelis, tai pirmas toks projektas Baltijos šalyse.

„Tai yra spec. technika, kurią naudoja spec. tarnybos spec. misijoms įgyvendinti. Pavyzdžiui, policija naudoja droną riaušių malšinimui – išmeta dujinius užtaisus. Plačiai Prancūzijoje naudojamas šis dalykas. Jis renkamas Vokietijoje. Rinkoje tokios skraidyklės – kokie 3 metai“, – teigė M.Dorelis.

Dronas suteikia tik pirminę pagalbą, jis niekad nepakeis gelbėtojų. Ta pauzė, kol gelbėtojas bėga ir plaukia iki skęstančioje, labai svarbi ir brangi – dronas ją sutrumpins net kelis kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius