Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 11 21

Tarp naujųjų Seimo komitetų pirmininkų – ir keikūnas bei Aliaksandro Lukašenkos gerbėjas

Didžioji dalis parlamentinių komitetų trečiadienį išsirinko pirmininkus. Komitetų vadovų rinkimai staigmenų nepateikė – jais tapo tie politikai, dėl kurių sutarė keturių partijų koalicijos partneriai. Kai kurių iš politikų praeityje netrūksta skandalingų pareiškimų ar poelgių.
Julius Veselka
Julius Veselka praėjusią kadenciją necenzūriniu žodžiu išplūdo ūkio viceministrą. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Komiteto pirmininkas, siunčiantis n...

Ką čia aiškini? Marš iš čia na...ui, - ūko viceministrui pareiškė J.Veselka.

Diskusijos Seimo Ekonomikos komitete greičiausiai neapsieis be riebių rusiškų keiksmažodžių, nes jam vadovauti numatytas „tvarkietis“ Julius Veselka garsėja nesusivaldymu. Jis dar nėra išrinktas pirmininku, nes šiuo metu yra komandiruotėje.

Politikos marginalu laikytas J.Veselka visais klausimais turi savo nuomonę, o jei ta nuomonė kam nors nepatinka, politikas plačiai atveria burną.

Nemalonių žodžių iš J.Veselkos rugsėjį teko išgirsti ūkio viceministrui Adomui Ąžuolui Audickui, Ekonomikos komitete diskutuojant dėl „Vilniaus energijos“ nuosavybės grąžos skaičiavimo.

Su A.A.Audicko nuomone nesutikęs parlamentaras rėžė: „Ką jūs čia aiškinat? Pradeda čia mokyti. Nuosavas kapitalas praktiškai visada pigesnis, gerbiamasis, nes ten reikia palūkanas mokėti ir visa kita mokėti. Ką čia aiškini? Marš iš čia na...ui. Prirenka kažkokių balvonų, pradeda šūdniekius rašyti ir erzina žmones“.

Tame pačiame komitete dirbęs konservatorius Kęstutis Masiulis bandė raminti kolegą, sakydamas, kad jam dėl jo nesmagu.

Būsimasis premjeras, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius J.Veselkos išsišokimuose nieko blogo nemato. Jis anksčiau yra sakęs, kad „tvarkietis“ turi daug ekonominių žinių, o tapęs komiteto pirmininku į pareigas žiūrės rimtai. Laidomi keiksmažodžiai, anot A.Butkevičiaus, tebuvo J.Veselkos formuojamo įvaizdžio dalis, taip jis taikėsi į tam tikrą rinkėjų ratą.

Išgarsino meilė A.Lukašenkai

Įvairiais išsišokimais pagarsėjo ir trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku išrinktas socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Pikti žvilgsniai šio politiko pusėn susmigo dar 2003 metais, kai jis kartu su dar trimis kolegomis nuvyko į Baltarusiją ir, anot žiniasklaidos, šmeižė Lietuvą ir gyrė autoritarinį Aliaksandro Lukašenkos režimą. Baltarusijoje viešėję parlamentarai buvo praminti keturiais komunarais. „Mandagumas reikalauja pagirti kaimyną“, – grįžęs iš kelionės teisinosi B.Bradauskas.

O dabar mūsų žmonos tapo zvonkės, šmonkės, bonkės ir taip toliau. Tai jeigu Rusijoj būtų tas pats, tai Vladimiro Putino žmona būtų Putė, - Seime kalbėjo B.Bradauskas.

Praėjusią kadenciją Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) šį parlamentarą yra pripažinusi pažeidusiu įstatymą, nes jis už Seimo nario veiklai skirtas lėšas automobilį nuomojosi iš savo įmonės „Lamantinas“.

B.Bradauskas pasižymėjo ir tuo, kad prieš pat Seimo rinkimus Kaišiadoryse agitavo pradinukus.

„Gal kokį vieną sakinį ir pasakiau, kad nepamirštų paraginti tėvelius ateiti į rinkimus ir išrinkti tokią valdžią, kad Lietuvoje būtų gražiau, bet kokia čia agitacija“, – vėliau apie tai paklaustas gūžčiojo pečiais socialdemokratas, susitikimą su vaikais pavadinęs aplinkosauginiu renginiu.

B.Bradauskas kartais leidžia sau Seimo salėje palaidyti drąsių juokelių. Birželį svarstant Valstybinės kalbos įstatymą jis piktinosi galimybe ištekėjusioms moterims sutrumpinti savo pavardę.

„Esminis klausimas, kur mes einame: ar mes išlaikysime tautinį savitumą, ar neišlaikysime, įskiepysime jaunimui pagarbą lietuvybei ir lietuvių kalbai, ar neįskiepysime. O dabar mūsų žmonos tapo zvonkės, šmonkės, bonkės ir taip toliau. Tai jeigu Rusijoj būtų tas pats, tai Vladimiro Putino žmona būtų Putė?“ – lyg niekur nieko kolegoms dėstė socialdemokratas.

A.Paulauskas nurijo kartėlį

Seimo komiteto pirmininko postą turėtų gauti iš politinės nebūties po Viktoro Uspaskicho sparnu sugrįžęs Artūras Paulauskas. Anksčiau jį planuota pasiūlyti vadovauti Teisės ir teisėtvarkos komitetui, tačiau trečiadienį perskirsčius kvotas, jį nuspręsta skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku.

Skandalų šio politiko biografijoje nėra daug. Daugelis jau spėjo pamiršti prieš daugiau kaip dešimtmetį nutikusią istoriją, kuomet paaiškėjo, kad tuometinis parlamento vadovas A.Paulauskas mūrine tvora apjuosė ne tik savo plotą, bet ir 9,2 aro valstybei priklausančios žemės.

A.Paulausko noras sugrįžti į politiką buvo stipresnis už kartėlį, kurį jis jautė užpraeitą kadenciją Darbo partijos rankomis atstatydintas iš Seimo pirmininko posto. Nors tiek apie V.Uspaskichą, tiek apie „Tvarkos ir teisingumo“ lyderį Rolandą Paksą jis yra pasakęs, jog šiedu „nėra savarankiškos figūros ir jis turi  pagrindo manyti, kad jų veiksmais siekiama parodyti, jog mūsų valdžia nesugeba valdyti valstybės“, A.Paulauskas dabar priklauso Darbo partijai, kuri yra koalicijoje su „tvarkiečiais“.

Trečiadienį Sveikatos reikalų komiteto pirmininke išrinkta Dangutė Mikutienė, A.Paulausko vadovautą dabar jau nebeegzistuojančią Naująją sąjungą į Darbo partiją iškeitusi dar 2005-aisiais.

Ši politikė yra pagarsėjusi kovotoja prieš moksleivių naudojimąsi mobiliaisiais telefonais, ji nepailstamai kaunasi ir su ugdymo įstaigose stovinčiais maisto automatais, mat per juos vaikai prisivalgo netinkamo maisto.

Aukšti postai – Seimo naujokėms

Naują vadovą trečiadienį išsirinko ir Kaimo reikalų komitetas. Jei Seimas pritars, jam vadovaus Darbo partijos atstovas Saulius Bucevičius. Jo pavardė žiniasklaidoje neseniai minėta dėl to, kad jis Akmenės Šv. Onos bažnyčioje turi varpą.

Politikas parūpino didžiausią sumą dviems varpams išlieti. Ant vieno iš jų, mažesniojo, parašyta, kad jis išlietas S.Bucevičiaus ir kraštiečių aukomis. Teigiama, kad tarp įkalbintųjų paremti varpo liejimą buvo ir bendrovė „Dujotekana“. Apie tai paklaustas S.Bucevičius patikino asmeniškai šios bendrovės atstovų paramos neprašęs.

Aplinkos komiteto pirmininku trečiadienį buvo išrinktas daugybę metų Seimo Etikos ir procedūrų komisijai vadovavęs socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininku vienbalsiai išrinktas socialdemokratas Mindaugas Bastys, Užsienio reikalų komiteto pirmininku išrinktas socialdemokratas Benediktas Juodka, Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komiteto pirmininku išrinktas „darbietis“ Valentinas Bukauskas. Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovu bus renkamas Darbo partijos atstovas, Europos reikalų komiteto vadovu turėtų tapti socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

Komitetams vadovaus ir dvi Seimo naujokės: Audito komiteto nariai vadove išsirinko „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovę Jolitą Vaickienę, Socialinių reikalų ir darbo komitetui, jei pritars parlamentas, vadovaus socialdemokratė Kristina Miškinienė. 

Naujuosius Seimo komitetų vadovus dar turės patvirtinti parlamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas