Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 28

Naujoji valdžia grasina inventorizacija

Seimo rinkimų nugalėtojai imasi iniciatyvos formuoti naują valdančiąją koaliciją ir dalyti valdžios portfelius.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Valdžios vairas sukamas iš centro kairės į centro dešinę. Pirmuoju smuiku griežiantys rinkimų favoritai Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, po pirmojo turo leidę suprasti, su kuriomis politinėmis partijomis, patekusiomis į Seimą, jiems būtų pakeliui, vakar su tais bendrakeleiviais paskelbė sėdantys prie derybų stalo. 79 Seimo nario mandatus užsitikrinusios keturios politinės jėgos – TS-LKD, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų ir centro sąjunga bei Liberalų sąjūdis – tikisi, kad, pavykus prisivilioti dar ir savarankiškai į parlamentą patekusius kandidatus, priimdamos sprendimus, neturės jokio vargo. Juolab, kad besiformuojantį naująjį darinį, kaip teigiama, pasišovusi remti ir Darbo partija.

Derybų startas

TS-LKD lyderis Andrius Kubilius, TPP vadovas Arūnas Valinskas, LiCS pirmininkas Artūras Zuokas bei LS vadas Eligijus Masiulis vakar Seimo spaudos konferencijų salėje, spragsint fotoaparatams, zyziant filmavimo kameroms bei aidint pritariantiems partiečių plojimams, pasirašė pareiškimą dėl valdančiosios koalicijos sudarymo. Keturių partijų pirmininkai deklaravo gerai suvokiantys Lietuvai iškilusius iššūkius besivystančios globalios finansų ir rinkų krizės sąlygomis. „Šalies ir Lietuvos žmonių padėtį apsunkina tai, kad laiku nebuvo imtasi būtinų prevencinių priemonių krizinių reiškinių pasekmėms švelninti, dėl to susidarė milijardiniai deficitai valstybės ir „Sodros“ biudžetuose bei tikėtinas staigus nacionalinio produkto prieaugio mažėjimas“, – rašoma pareiškime. „Pirmas mūsų darbas – dabartinės situacijos auditas“, – pasirašius bendrą dokumentą pareiškė TS-LKD lyderis, realiausias kandidatas į premjerus A.Kubilius. Kitas būtinas darbas, pasak jo, – antikrizinių veiksmų planas. „Tikiu, kad artimiausiu metu turėsime konkretų planą, skirtą krizės reiškiniams įveikti“, – sakė konservatorius.

Būsimosios koalicijos partneriai teigė sutarę su dabartine valdančiąja dauguma, kad 2009 metų valstybės biudžetą priims jau naujasis Seimas. „Matome poreikį pakankamai esmingai peržiūrėti Vyriausybės parengtą biudžeto projektą“, – pripažino A.Kubilius.

Pasak LS vadovo E.Masiulio, partneriai planuoja parengti koalicijos darbo reglamentą, kuriame būtų nustatytos aiškios taisykles, kaip koalicijos partneriai turi bendrauti tarpusavyje.

Dalysis portfelius

Kol kas apie būsimus postus derybų partneriai kalba nenoriai.

Tačiau jau po pirmojo rinkimų turo TPP neslėpė pretenduojanti valdyti Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijas. Antrojo turo rezultatai leidžia šiai partijai tikėtis Seimo pirmininko posto. „Pagal koalicinę sutartį esame antroji frakcija. Iniciatyva siūlant į šį postą priklauso mums“, – vakar per spaudos konferenciją sakė TPP pirmininkas. Paklaustas, ar jis pats sutiktų užimti šią kėdę, A.Valinskas atsakė aptakiai. „Šis klausimas lieka atviras“, – teigė jis. Į Seimo pirmininko postą minimos dar dviejų TPP narių pavardės – Teisės instituto direktoriaus Vytauto Kurpuveso bei „A.Valinsko tvenkinių“ vadybininko Vinco Babiliaus. A.Valinskas taip pat aiškiai neatsakė, ar į teisingumo ministrus TPP ketina siūlyti buvusį Konstitucinio Teismo vadovą Egidijų Kūrį arba Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekaną Vytautą Nekrošių.

TS-LKD anksčiau yra pareiškę, kad norėtų imtis atsakomybės už krašto apsaugą ir užsienio reikalų, ūkio bei finansų sritis.

Dabartinei valdančiajai koalicijai priklausanti LiCS norėtų ir toliau išlaikyti dabar jai priklausančius vidaus reikalų bei kultūros ministrų portfelius, taip pat papildomai gauti aplinkos ministro kėdę. LiCS lyderio A.Zuoko teigimu, su partneriais jau sutarta reorganizuoti Ūkio ministeriją.

Tenkinsis opozicija

Antrąją vietą Seimo rinkimuose užėmusiai Socialdemokratų partijai naujos kadencijos Seime teks pratintis dirbti opozicijoje. LSDP lyderis premjeras Gediminas Kirkilas neatmeta galimybės, kad dėl tokių rezultatų partijos kolegos gali pasiūlyti jam palikti pirmininko postą.

Klausiamas apie jo vadovaujamos Vyriausybės klaidas premjeras teigė, kad ministrų kabineto darbą labai sunkino opozicinės Seimo daugumos sprendimai.

G.Kirkilas pripažįsta, kad yra nemažai galimybių suformuoti valdančiąją centro dešinės koaliciją. Tačiau kartu jis prognozavo, kad dėl skirtingų požiūrių į daugelį klausimų tokia koalicija gali būti neilgaamžė. Todėl socialdemokratų lyderis neatmetė galimybės, kad jo LSDP taip pat dar gali pretenduoti į valdančiosios koalicijos formavimą. Kokiomis sąlygomis ir su kokiomis partijomis būtų įmanomas toks socialdemokratų susitarimas dėl valdžios, G.Kirkilas nekonkretizavo. „Mes matome ir savo silpnąsias vietas. Ne viską padarėme viešojoje erdvėje, manau, kad šitą sritį reikės stiprinti, peržiūrėti LSDP rinkimų taktiką ir strategiją didžiuosiuose miestuose“, – sakė G.Kirkilas.

Klausiamas apie jo vadovaujamos Vyriausybės klaidas premjeras teigė, kad ministrų kabineto darbą labai sunkino opozicinės Seimo daugumos sprendimai.

Vyksta verbavimas

Su kuria Seimo frakcijų susieti savo ateitį aktyviai sprendžia visi keturi savarankiškai rinkimuose dalyvavę ir į parlamentą patekę kandidatai. Vienas jų – buvęs LSDP narys verslininkas Valdemaras Valkiūnas, laimėjęs Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje, nutarė tapti LiCS frakcijos nariu.

TPP patvirtino, kad dėl prisijungimo prie frakcijos intensyviai deramasi su savarankiškai rinkimuose dalyvavusiu ir Dzūkijos apygardoje laimėjusiu teisininku Mantu Varaška. Iki šiol jis ėjo teisingumo ministro patarėjo pareigas.

Mažeikiuose pats save išsikėlęs ir nugalėjęs nepartinis (buvęs aktyvus komunistų partijos narys) Stanislovas Giedraitis sako dar nenusprendęs, su kuo galėtų dirbti Seime, tačiau neslepia jau gavęs pasiūlymų jungtis į frakcijas.

Frakcijos kol kas nepasirinko ir Skuodo-Mažeikių rinkimų apygardoje savarankiškai išsikėlęs ir nugalėjęs Jonas Stanevičius.

Tris mandatus Seimo rinkimuose iškovojusios Lenkų rinkimų akcijos lyderiui Valdemarui Tomaševskiui besiburianti centro dešinės koalicija atrodo „keistoka“, todėl partija greičiausiai liks opozicijoje. „Mes nebijome opozicijos. Šita koalicija yra keistoka: joje yra nauja partija, apie kurią mes nieko nežinome. Praeis metai ir gali būti jau kita situacija. Be to, koalicijoje yra Liberalų ir centro sąjunga, o mes labai skeptiškai žiūrime į bendradarbiavimą su šita partija“, – teigė V.Tomaševskis.

Išbandys biudžetu

Prezidentas Valdas Adamkus viliasi, kad po Seimo rinkimų pradėta formuoti keturių partijų centro-dešinioji koalicija bus pajėgi imtis reikalingų reformų ir sėkmingai ištvers pirmą išbandymą – kitų metų biudžeto projektą. Jau šiandien šalies vadovas ketina susitikti su TS-LKD lyderiu A.Kubiliumi ir greičiausiai paves jam formuoti naują Vyriausybę. „Prezidentas tikisi, kad suformuota koalicija bus darbinga ir pajėgi imtis labai reikalingų reformų, kurių laukia Lietuvos žmonės,“ – vakar žurnalistams sakė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė. Pasak jos, prezidentas mano, kad pats svarbiausias ir pirmasis šios koalicijos patikrinimas bus ateinančių metų biudžeto projekto peržiūra. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento