Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 13

5G ryšį toliau verčia baubu: ne, jis nesukelia į gripą panašių simptomų

Sąmokslo teorijų apie 5G ryšį socialiniuose tinkluose netrūksta. Šįkart internete imta dalintis „draugišku priminimu“ apie esą mobiliojo ryšio sukeliamus į gripą panašius simptomus. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorės Rūtos Ustinavičienės įsitikinimu, tai – visiška melagiena.
5G
5G / 123RF.com nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ teiginys apie, kad 5G tinklas gali sukelti tam tikrus sveikatos sutrikimus, pasirodė sausio pabaigoje.

„Tik draugiškas priminimas, kad 5G spinduliuotė sukelia į gripą panašius simptomus... #TheMoreYouKnow“, – klaidingai konstatuoja „Facebook“ vartotojas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie neva mobiliojo ryšio sukeliamus į gripą panašius simptomus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie neva mobiliojo ryšio sukeliamus į gripą panašius simptomus

Tokie pranešimai išplatinti čia, čia, čia ir čia.

Patikimų mokslinių įrodymų nėra

R.Ustinavičienė pabrėžė, kad 5G ryšys tokio poveikio neturi ir kėlė klausimą, kodėl melagienų platintojai nusitaikė būtent į tokią ligą kaip gripas.

„Jeigu teigia, kad į gripą panašūs simptomai, kokie tie simptomai? Kodėl būtent į gripą? Tokie panašūs simptomai būdingi masei įvairių ligų“, – pastebėjo profesorė.

5G yra mobiliojo ryšio technologija, veikianti radijo bangomis. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau yra skelbusi, kad atlikti tyrimai nenustatė, jog ši technologija gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

„Iki šiol nėra jokių nuoseklių ir patikimų mokslinių įrodymų, kad dėl mobiliųjų telefonų skleidžiamos radijo dažnių energijos poveikio atsirastų sveikatos sutrikimų“, – skelbiama JAV Maisto ir vaistų administracijos tinklalapyje.

Apie tai ne kartą rašė ir 15min. Aktualias publikacijas šia tema rasite čia, čia ir čia.

Viskas priklauso nuo dozės

Pasak R.Ustinavičienės, 5G ryšys nuo 4G ryšio stipriai nesiskiria: „Tai yra labai gretimas bangų diapazonas. Žmonės visapusiškai naudojasi 4G ryšiu, tačiau mano, kad 5G ryšys turi kažkokias mistines galias.“

5G siekia užtikrinti 10-100 kartų spartesnį duomenų perdavimo greitį nei dabartiniai 4G tinklai. Todėl vartotojai gali tikėtis, kad atsisiuntimo greitis sieks ne dešimtis megabitų per sekundę (Mb/s), kaip 4G, o gigabitus per sekundę (Gb/s).

Nors patikimų mokslinių įrodymų, bylojančių apie 5G tinklo sukeltus sveikatos sutrikimus, nėra, kai kurie vartotojai išreiškė susirūpinimą dėl galimo pavojaus sveikatai.

Dauguma jų nuogąstavimų kyla dėl 5G naudojamos didesnės energijos milimetrinių bangų spinduliuotės, kuri, ekspertų teigimu, nekelia nerimo.

Taip pat skaitykite: Nerado 5G antenos išmaniajame telefone: laiko tai sąmokslo įrodymu.

5G ryšiui iš tiesų naudojamos aukštesnio dažnio bangos, tačiau jos patenka į nejonizuojančių kategoriją. Taigi, tokio tipo bangos neturi pakankamai energijos, kad galėtų pažeisti ląsteles.

„Viskas priklauso nuo dozės. Jeigu imtume intensyvias bangas su dideliu energijos kiekiu, kokio realiai mūsų aplinkoje nėra, tai galimas šiluminis poveikis“, – akcentavo profesorė.

123RF.com nuotr./5G ryšys
123RF.com nuotr./5G ryšys

Tačiau, pridėjo ji, šiluminis poveikis įmanomas tik tuo atveju, jei norma yra viršijama tūkstančius kartų, o tai esą „nelabai mūsų gyvenime įmanoma“.

„Tam egzistuoja normos, kurių yra laikomasi, yra Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, kurioje dirba fizikai, yra padalinys, atliekami tyrimai. Normatyvai nėra popieriniai, yra matavimai, tai tiriama“, – apibendrino pašnekovė.

Tiesa, yra mokslininkų, kurie nuogąstauja dėl 5G tinklo poveikio sveikatai.

Kanados mokslininkas, šiuo metu dirbantis Edinburgo universitete, Johnas Williamas Frankas „Journal of Epidemiology & Community Health“ publikuotoje esė pabrėžė, kad tyrimų, analizuojančių 5G saugumą nepakanka, o esamų kokybę kritikuoja. Būtini, jo teigimu, epidemiologiniai tyrimai, nes jų šiuo metu nėra.

Kalifornijos Berklio universiteto tyrėjas Joelis Moskowitzas klausimą dėl 5G saugumo buvo iškėlęs žurnalo „Scientific American“ tinklaraštyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas