Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti
2020 06 27

Ne, balta juosta ant vištienos grėsmės sveikatai nekelia

Feisbuke dalijamasi publikacija, kurios grėsmingas pavadinimas kviečia žūtbūt atsisakyti vištienos dėl šios išvaizdos. Tačiau balta juosta ant vištienos pavojaus nekelia, o cituojamas akademinis tyrimas – iškraipytas.
Višta
Višta / Pixabay.com nuotr.

„Jokiu būdu nepirkite vištienos krūtinėlės su tokiomis juostelėmis“, – skelbia tinklalapis naujausios.lt. Nuo publikacijos paskelbimo birželio 19 d. ja pasidalijo beveik 600 feisbuko vartotojų, informacija buvo parodyta per 70 tūkst. kartų.

15min nuotr./Socialiniame tinkle skelbiama publikacija
15min nuotr./Socialiniame tinkle skelbiama publikacija

Dramatiškas tonas baigiasi šeštame publikacijos sakinyje, pažymint, kad „nors šias juosteles visiškai saugu valgyti, jos rodo, kad vištos užaugo per greitai“.

Kodėl reikėtų „jokiu būdu“ nepirkti taip atrodančios vištienos, teksto autoriai taip ir nepaaiškina.

Publikacijoje teigiama, kad remiamasi Oksfordo akademijos studija, kurioje esą teigiama, kad, palyginti su 1957 m., viščiukų augimo tempas išaugo 400 proc.

Vis dėlto tiesa – kiek kitokia. Panašią informaciją skelbė ne Oksfordo akademija, o žurnalas „Oxford Academic“. 2015 m. šiame pasirodė publikacija, kurioje cituojamas 13 mokslininkų tyrimas apie viščiukų mitochondrijų evoliuciją.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Ištyrę 88 viščiukus mokslininkai nustatė, kad veisiamų viščiukų mitochondrijų evoliucija vyksta kur kas sparčiau nei gyvenusių laisvėje.

Kartu, nustatyta, kad tirtų viščiukų svoris, kai paukščiai yra 56 dienų amžiaus, – dešimt kartų didesnis nei specialiai neveistų viščiukų.

O tyrimą apie vištienoje pastebimas baltas juostas 2013 m. publikavo Bolonijos universiteto mokslininkai. Ištyrę 108 vištienos filė gabalus priėjo prie išvados, kad baltos juostos galimai susiformuoja dėl spartaus mėsai veisiamų viščiukų augimo tempo.

Konstatuojama, kad tai gali lemti didesnį riebalų kiekį ir mažesnį baltymų kiekį vištienoje. Vis dėlto toli siekiančių išvadų mokslininkai nedaro, ragina daugiau dėmesio skirti mėsos kokybei idant vartotojai vištienos neiškeistų į kūnui žalingesnės mėsos produktus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos