Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 08 /16:15

Ne pirmą kartą Lietuvoje viešintis O.Arestovyčius: lūžis kare įvyks tada, kai atkovosime Chersoną

Lietuvoje viešintis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius yra įsitikinęs, kad lūžis kare įvyks tada, kai Ukrainos pajėgos atkovos Chersoną. Jis taip pat įsitikinęs, kad Ukraina susigrąžins ir Krymą. O.Arestovyčius pabrėžė, kad šiems uždaviniams reikalinga dar didesnė Vakarų parama ginklais.
Oleksijus Arestovyčius
Oleksijus Arestovyčius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Lietuvoje lankosi ne pirmą kartą

„Buvau čia vieną dieną, kai pirkau mašiną lietuviškais numeriais – tai buvo prieš trejus metus. Atvykau naktį ir viskas, ką mačiau, buvo tik automobilių turgus“, – pasakojo O.Arestovyčius.

„Dabar šis automobilis dalyvauja Chersono puolime, nes atidaviau ją savo draugui, kovojančiam fronte“, – pridūrė jis.

V.Zelenskio patarėjas juokavo, kad ukrainiečių tradicija – nusipirkti automobilį Lietuvoje.

Po kelerių metų O.Arestovyčius sugrįžo į Vilnių.

Per karą išgarsėjęs Ukrainos prezidento patarėjas ketvirtadienį dalyvavo Vilniaus rotušėje surengtoje konferencijoje, skirtoje 508-osioms Oršos mūšio metinėms atminti.

Vėliau žurnalistams surengta speciali spaudos konferencija, kurioje O.Arestovyčius atsakė į svarbiausius klausimus apie karo eigą ir Ukrainos poreikius.

„Mums tereikia ginklų“

O.Arestovyčius teigė, kad tam, jog karas būtų laimėtas, iš Vakarų valstybių Ukrainai reikalingi tik ginklai.

„Jeigu Vakarai padvigubintų „Himars“ skaičių, mes laimėtume. To pakaktų. Po to reiktų lėktuvų, raketų, dronų ir t. t. Tačiau šis karas įrodė, kad ypač svarbus yra sunkiosios artilerijos vaidmuo“, – kalbėjo O.Arestovyčius.

„Labiausiai mums reikalingos oro pajėgos ir galingos raketų sistemos, tokios kaip „Himars“. Galingos ilgo nuotolio artilerijos, taip pat mums reikia tankų“, – pasakojo jis.

Jis teigė, kad Ukrainos kariuomenė fronte ties Chersonu yra pradėjusi kontrpuolimą po to, kai sugebėjo atsikovoti nemenką dalį prieš tai rusų užimtos teritorijos ir paimti nemažai belaisvių.

Lūžis įvyks tada, kai bus atkovotas Chersonas

Pasak O.Arestovyčiaus, reikalingi dar pora mėnesių, kad Chersonas būtų atkovotas.

„Lūžis kare įvyks tada, kai atkovosime Chersoną (...) Jeigu jie kare patirs nesėkmes, jie pralaimės – pralaimės jų kuriami naratyvai, propaganda. Rusija pradės byrėti, kai paimsime Chersoną ar kitą svarbią vietą arba tada, kai apsupsime juos ir paimsime galybę belaisvių“, – kalbėjo O.Arestovyčius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chersonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chersonas

Jis priminė, kad Ukraina ketina atsiimti ir 2014 metais okupuotą Krymą, kuriame neseniai sudavė keletą rimtų smūgių Rusijos pozicijoms.

Pasak V.Zelenskio patarėjo, Ukraina pasiruošusi karą laimėti jau šią žiemą, jeigu Vakarai suteiks pakankamai ginklų.

„Mes laimėsime šį karą. Pagal vieną scenarijų, tai turėtų įvykti kitą vasarą. Bet tai priklauso nuo to, kiek ginklų mums suteiks Vakarai. Jeigu kiekis bus padidintas, galbūt tai įvyks ir šią žiemą“, – tvirtino O.Arestovyčius.

Jis taip pat pabrėžė, kad greičiausiai jau būtų miręs, jeigu ne Lietuvos ir kitų valstybių parama, kuri gyvybiškai svarbi Ukrainai.

„Turime atskirti Putino režimą nuo rusų“

Pasak O.Arestovyčiaus, Kremliaus režimas ir Rusijos žmonės yra skirtingi dalykai – juos reikia atskirti tam, kad būtų galima įveikti Rusijos propagandą.

„Mes turime atskirti Vladimiro Putino režimą ir Rusijos visuomenę, kurioje yra daug skirtingų tautų. Jeigu mes tai padarysime ir sakysime, kad problema ne rusai, o Putinas, tada galėsime pasipriešinti Rusijos propagandai“, – sakė O.Arestovyčius.

„Mes turime pasakyti, kad Putinas yra negerai, o rusai yra gerai“, – pridūrė jis.

Anot jo, dabar pagrindinė Ukrainos užduotis – pabandyti laimėti karą iki žiemos, kadangi prasidės šildymo sezonas, o tai gali būti dar viena galimybė Putinui kovoti Ukrainoje.

„Dėl to pats geriausias scenarijus – laimėti karą dar prieš žiemą. Bet nežinau, ar taip bus, nes tai priklausys tik nuo to, kiek Vakarai suteiks Ukrainai ginklų“, – pabrėžė O.Arestovyčius.

Jis įsitikinęs, kad Ukraina gali sulaukti kvietimo prisijungti prie NATO jau kitą vasarą Vilniuje vyksiančiame viršūnių susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas