Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 28

Ne, vaistų nuo COVID-19 A.Veryga neuždraudė

Feisbuke dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kaltinamas uždraudęs vaistus nuo COVID-19. Tačiau tai nėra tiesa. Kovą pradėtas riboti hidroksichlorokvino naudojimas, o šis nėra skirtas gydyti COVID-19.
Bandymai dėl hidroksichlorokvino naudojimo gydant COVID-19 – sustabdyti
Bandymai dėl hidroksichlorokvino naudojimo gydant COVID-19 – sustabdyti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kazimiero Juraičio „Youtube“ kanale patalpintas vaizdo įrašas skelbia, neva Lietuvoje uždrausti vaistai nuo COVID-19. Nuo įrašo paskelbimo dienos, gegužės 26 d., feisbuke juo pasidalijo per 700 socialinio tinklo vartotojų. „Youtube“ platformoje įrašas peržiūrėtas daugiau nei 15 tūkst. kartų.

Youtube.com stop kadras /Ištrauka iš klaidinančio vaizdo įrašo
Youtube.com stop kadras /Ištrauka iš klaidinančio vaizdo įrašo

Vaizdo įraše pasakojama apie A.Verygos kovo 20 d. įsakymą, kuriame medikams buvo uždrausta receptais skirti, o vaistininkams parduoti hidroksichlorokviną.

Šis įprastai naudojamas gydant artritą, vilkligę ir maliariją, bet keliose šalyse buvo bandoma šiuos vaistus naudoti ir gydant nuo COVID-19.

„Pacientams, matyt, sudaryti galimybių savigydai nereikėtų. Jei medikai pasakys, kad toks vaistas yra tinkamas gydymui, tai jis ir bus skiriamas“, – kovo pabaigoje sakė ministras.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) ir Europos vaistų agentūra (EVA) pastebi, kad nėra įrodymų, jog K.Juraičio įraše minimas „vaistas nuo COVID-19“ būtų saugus ar veiksmingas.

Mirtinas pavojus

Nors hidroksichlorokvino veiksmingumas kovojant su COVID-19 buvo tiriamas, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas tikino vaistą koronaviruso prevencijai naudojantis kasdien, hidroksichlorokvino veiksmingumas prieš COVID-19 nebuvo ir nėra įrodytas.

Priešingai, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) laikėsi nuomonės, kad įrodymų vaisto efektyvumui pagrįsti trūksta, o neteisingas jo vartojimas gali baigtis mirtimi.

15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

Pabrėžiama, kad vaistai ar vakcina nuo naujojo koronaviruso šiuo metu nėra sukurti. Dar daugiau, dienai iki pasirodant K.Juraičio vaizdo įrašui PSO paskelbė, kad klinikiniai bandymai su hidroksichlorokvinu yra laikinai stabdomi.

Toks sprendimas buvo priimtas akademiniame medicinos žurnale „The Lancet“ pasirodžius publikacijai, kurioje teigiama, kad hidroksichlorokvinas COVID-19 pacientams gali padidinti mirties ir širdies veiklos sutrikimų riziką.

Tokias išvadas tyrėjai paskelbė ištyrę 96 tūkst. pacientų šimtuose ligoninių.

15min vertinimu, teiginys, esą A.Veryga uždraudė vaistus nuo COVID-19, yra klaidingas. Patvirtintų vaistų nuo COVID-19 nėra, o ministro kovo 20 d. įsakymu ribojamas hidroksichlorokvino naudojimas.

Šis vaistas nėra skirtas COVID-19 gydyti, o vaizdo įrašo pasirodymo metu jau buvo žinoma, kad preparatas COVID-19 pacientams gali būti mirtinai pavojingas.

15min primena, kad K.Juraičio „Youtube“ laidos – internetinės televizijos „PressJazz“ dalis. Pastaroji siekia Lietuvoje skleisti KGB operatyvininkų sukurtą ideologiją. Ši persunkta antisemitizmu, neopagonybe bei „rusiško globalizmo“ idėjomis.

Lietuvos kariuomenės atstovas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre vyr. leitenantas Mažvydas Kunevičius pirmadienį teigė, kad pastaruoju metu pastebėta itin daug klaidinančios informacijos apie nepatikrintus vaistus nuo COVID-19, kurie arba yra nepatikrinti, arba išgalvoti.

Nuo vasario pradžios užfiksuoti 1278 klaidinančios informacijos atvejai. Palyginti su trimis pastaraisiais metais, šis skaičius įprastas normas viršija beveik 4 kartus. Daugiausia klaidinančios informacijos – apie COVID-19.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas