Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 20

„Neatlaikė mobingo“: generolo R.Pociaus atleidimo užkulisiuose – konfliktai su ministre

Septyneri metai prie Viešojo saugumo tarnybos (VST) vairo vidaus tarnybos generolui Ričardui Pociui baigėsi liūdna gaida. Vyriausybė, vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teikimu, jį atleido iš pareigų. Seimo opozicija žeria kaltinimus ministrei dėl mobingo. Parlamentarai svarsto situaciją aiškintis Seime.
Ričardas Pocius ir Agnė Bilotaitė
Ričardas Pocius ir Agnė Bilotaitė / 15min nuotr.

„Mobingo rezultatas“

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sako, kad R.Pociaus atleidimas susijęs su ministrės A.Bilotaitės mobingu ilgamečiam tarnybos vadovui.

„Generolas neatlaikė mobingo. Turbūt aišku, kas ką mobino – Vidaus reikalų ministerija su ministre priešakyje mobino VST vadovą“, – 15min trečiadienį sakė opozicijos atstovas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Dar būdamas premjeru generolo laipsnį 2017-aisiais R.Pociui suteikęs S.Skvernelis neatsakė, kodėl, jo žiniomis, prireikė atleisti VST vadovą, tačiau gyrė jo ilgametę patirtį.

„Turbūt galėtų pasakyti pats generolas, nes tai žmogus, kuris visą gyvenimą tarnavo valstybei – nuo pat 1991-ųjų sausio įvykių, nuo Sąjūdžio laikų, matyt, mažai, kas žino. Jis nuo pat sausio įvykių galvą guldė, rizikavo gyvybe. Žmogus, kuris palūžta netikėtai, tai faktas, kad tai yra spaudimas“, – tvirtino S.Skvernelis.

„Jau vien tas nuobaudos paskyrimas bus nesusipratimas ir labai aiškus parodymas, kur generolo vieta. Apgailėtina, kad 32 metai nepriklausomybės ir žmogus, kuris yra patriotas, karininkas, nepataikavęs jokioms politinėms jėgoms, yra išmetamas iš valstybės tarnybos“, – pridūrė jis.

Pasak jo, klausimą dėl R.Pociaus atleidimo ir galimo konflikto su konservatorių ministre A.Bilotaite būtų galima kelti ir NSGK.

„Aš manau, kad tokių klausimų jau galima kelti ne vieną. Yra institucijų vadovai, kurie teismuose yra su Vyriausybe dėl mobingo su atskirais ministrais, ir žemės ūkio ministrui tokie kaltinimai. Tai yra noras bet kokiu atveju pakeisti vadovus, pasistatyti savus. Kaip tą kitą asmenį, kuris bus paskirtas į pareigas, vertins opozicija? Kaip konservatorių statytinį“, – kalbėjo parlamentaras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ričardas Pocius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ričardas Pocius

Jis nuo pat sausio įvykių galvą guldė, rizikavo gyvybe. Žmogus, kuris palūžta netikėtai, tai faktas, kad tai yra spaudimas.

Be kita ko, S.Skvernelis teigė, kad iš VST vado pareigų atleistas R.Pocius greičiausiai į politiką nepasuks.

„Kiek aš pažįstu šitą žmogų, tai jis nėra politikas ir nemanau, kad bus politikas“, – svarstė parlamentaras.

L.Kasčiūnas pretenzijų generolui neturi

Nuo platesnio situacijos vertinimo NSGK pirmininkas, irgi konservatorius L.Kasčiūnas susilaikė.

„Sprendimas toks, kad čia jo prašymu tai yra, tai taip ir vertinu“, – 15min sakė NSGK pirmininkas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Jis tvirtino nežinantis, kodėl šių metų birželį R.Pocius nubaustas tarnybine nuobauda, kuri galėjo tapti viena iš atleidimo priežasčių.

Vis dėlto, parlamentaras pripažino pretenzijų dėl darbo VST vadui neturintis.

„Aš dabar turiu pasikelti dokumentus ir pasižiūrėti. Generolui tikrai neturiu jokių pretenzijų, mes su komitetu su juo pakankamai sėkmingai dirbome“, – teigė L.Kasčiūnas.

Jis taip pat sakė esantis įsitikinęs, kad klausimo dėl R.Pociaus atleidimo svarstyti NSGK nereikėtų.

„Aš nemanau, kad tai reiktų padaryti, nes tai yra jo prašymas. Svarstyti reiktų VST ateitį, viziją, kuria ji turi kryptimi plėtotis, o ne personalijų klausimus“, – kalbėjo Seimo narys.

„Konfliktas, kuris reikalauja dėmesio“

Kritikos vidaus reikalų ministrei ne tik dėl R.Pociaus atleidimo negailėjo ir opozicinių „valstiečių“ atstovas Dainius Gaižauskas.

Jis, 15min paklaustas, kaip vertina VST vadovo atleidimą, teigė, kad tai yra „konfliktas, kuris reikalauja dėmesio, ir tikrai mes jį ištrauksim iš tamsiosios pusės, nes klausimų daug“.

„Vidaus reikalų ministrei aš ir daug daugiau turiu klausimų, susijusių su nepaprastąja padėtimi – kur štabas, kur vadovė, iki šio momento dar nėra“, – tvirtino parlamentaras.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas

Jis pripažino, kad „tam tikros“ atleidimo aplinkybės jam yra žinomos, tačiau apie jas turėtų papasakoti pats R.Pocius.

Tuo pačiu, kaip ir S.Skvernelis, jis tikino, kad klausimas dėl VST vado atleidimo turėtų rasti vietą NSGK darbotvarkėje.

„Manau, kad šitas tikrai eis į NSGK darbotvarkę, nes kai įsivesta nepaprastoji padėtis, kai tokie konfliktai vyksta ir kai VST buvo iškelti vieni iš pagrindinių uždavinių, kad situacija būtų suvaldyta, tai vėl tam tikras klausimas, kad nesusitvarko dabartinė Vyriausybė su iškeltais uždaviniais ir su situacija, kuri yra Lietuvoje“, – svarstė „valstietis“.

Dėl ko atleistas?

Kol kas aiškios priežasties, kodėl buvo atleistas ilgametis VST vadas, neatskleidė ir jo atleidimą inicijavusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

15min žiniomis, konfliktų tarp R.Pociaus ir Vidaus reikalų ministerijos vadovybės kilo malšinant pernai rugpjūtį kilusias riaušes prie Seimo, ministerijos vadovybė yra reiškusi priekaištų, kad jis esą buvo sunkiai pasiekiamas.

Ministrė apie atleidimo aplinkybes trečiadienį kalbėjo aptakiai ir teigė, kad R.Pocius atleidžiamas dėl „išsiskyrusių požiūrių“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė

Ji tikino, kad pareigūnams šiuo metu keliami „aukštesni reikalavimai“ ir paminėjo „susiklausymą, koordinavimąsi ir pasiekiamumą 24 valandas“.

A.Bilotaitė taip pat sakė, kad birželį gauta tarnybinė nuobauda susijusi su „pareigų nevykdymu“. Šią nuobaudą R.Pocius yra apskundęs.

15min primena, kad R.Pocius atleidžiamas „šalių sutarimu“ ir pateikęs prašymą išeiti savo noru, jam priklausys daugiau nei 12 tūkst. eurų išeitinė išmoka.

VST vadą vidaus reikalų ministro teikimu skiria ir atleidžia Vyriausybė.

Iš pareigūno – tyla

Pats R.Pocius savo atleidimo aplinkybių kol kas plačiau nekomentavo, 15min su juo susisiekti nepavyko.

Birželį R.Pociui skirtas papeikimas už tarnybinį nusižengimą, padarytą pažeidus Vidaus tarnybos statuto, VST nuostatų, ministerijos darbo reglamento nuostatas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ričardas Pocius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ričardas Pocius

Ministerija tuomet tvirtino, kad R.Pocius, pažeisdamas statutinėje tarnyboje griežtai reglamentuotą tarnybinį pavaldumą, nevykdydamas vadovybės nurodymo, rodė neigiamą pavyzdį įstaigos darbuotojams ir kitų statutinių įstaigų vadovams.

„Pažymėtina, jog R.Pociui esant ne eiliniam statutiniam pareigūnui, o įstaigos vadovui, taikomi aukštesni atsakomybės, funkcijų ir uždavinių įgyvendinimo, teisės aktų laikymosi ir kiti reikalavimai“, – tuomet rašyta VRM pranešime.

R.Pocius tarnybai vadovauja nuo 2015 metų. Prieš tai jis tarnavo kariuomenėje, teisėsaugoje: buvo Karo tarnybos skyriaus viršininkas, Lietuvos karo policijos vadas, dirbo Krašto apsaugos ministerijos Generalinėje inspekcijoje, Specialiųjų tyrimų tarnyboje, Lietuvos taupomajame banke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas