Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 05 26

Nebalsavusi rinkėja: „Jei reiktų rinkti naują darbovietės direktorių, tikrai balsuočiau!“

15min kalbinti praeiviai Vilniaus gatvėse ir dievagojosi, kad balsuoja absoliučiai visada, ir kukliai aiškinosi, kodėl negali ar nenori pareikšti savo valios prie balsadėžių. Žurnalistus žmonės stebino puikia nuotaika ir negailėjo liaupsių antrąją kadenciją baigiančiai prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Ankstyvą rytą sostinės centre sutikta moteris su maišais skubėjo į turgų. Visai šalia – Algirdo rinkimų apylinkė, tad galbūt iš pradžių – balsuoti? Juk iš esmės bet kuris rinkėjas gali balsuoti bet kur – kaip tik patogiau.

„Ne, vaikeli, nebalsuosiu. Dirbu visą parą, nėra kada, – paklausta, ar balsavo, mikliai atsakė moteris. – Ir per išankstinį taip pat – neturiu kada.“

VIDEO: Pakeliui prie balsadėžių: rinkėjus lydi gera nuotaika ir tikėjimas dėl savo kandidato pergalės

Per pirmąjį prezidento rinkimų turą gegužės 12-ąją rinkėjai pasižymėjo aktyvumu. Prie balsadėžių atėjo kiek daugiau nei 57 proc. rinkėjų – 5 proc. punktais daugiau nei per 2014 metų prezidento rinkimų pirmąjį turą.

Kita vertus, nors rodikliai geri, jie tikrai gali būti geresni. Kitaip tariant, beveik 43 proc. balso teisę turinčių Lietuvos piliečių nusprendė nebalsuoti – dėl vienokių ar kitokių priežasčių.

„Pažadai lieka tik pažadais“

Viena tokių nebalsavusių ir šį sekmadienį nebalsuosiančių rinkėjų – parduotuvės kasininkė Gerda. Jauna moteris 15min tvirtino jau spėjusi nusivilti politika ir esą tuščiais politikų pažadais.

„Žinokit, nebalsuosiu. Nėra tokio kandidato, kokį norėčiau matyti. Matot, dar ir politika nelabai domiuosi. Be to, dar ir iš darbo niekas neišleidžia – nei per pirmą turą, nei dabar“, – teigė vilnietė.

Kasininkė Gerda: „Kai pradėjome domėtis, pamatėme, kas darosi, ir nutarėme nebebalsuoti. Ką tas vienas balsas pakeis.“

Ji pridūrė girdėjusi, kad išties daug žmonių, kuriems tenka dirbti rinkimų dieną, sekmadienį, iš darbdavių negauna leidimo net trumpam palikti darbo vietą.

„Šiaip geras prezidentas būtų toks, kuris nemeluotų. Visi žarsto pažadus, bet jie ir lieka pažadais. Anksčiau balsuodavome, nes tikėdavome, kad kažkas pasikeis.

Bet kai pradėjome domėtis, pamatėme, kas darosi, ir nutarėme nebebalsuoti. Ką tas vienas balsas pakeis“, – dėstė Gerda.

Daugiskaitos pirmuoju asmeniu moteris prabilo todėl, kad sako kalbanti už visą savo šeimą: „Taip, pas mus yra penki balsuoti galintys žmonės, bet mes nebebalsuojame, nes nematome, kad kažkas gali pasikeisti.“

„Ak, jei reiktų balsuoti dėl naujo mūsų parduotuvės direktoriaus, tikrai eičiau balsuoti!“ – dar nusijuokė Gerda, pridūrusi, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės darbo dešimtmetį vertinti nė nesiryžtų: „Ji – tokia neutrali persona.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Šiaip tai aš už moteris“

Kita vilnietė Janina, sutikta jau ne gatvėje, o L.Sapiegos rinkiminėje apylinkėje, savaime suprantama, balsavo: „Visada balsuoju, niekada nepraleidžiu.“

„Man geras prezidentas yra normalus. Toks kaip Grybauskaitė – man ji labai patinka, jos darbą vertinu tik teigiamai.

Grybauskaitė normali, principinga, visur gerai atstovavo Lietuvai. Tie, kas jos nemėgsta, tai ir šneka visokius niekus – kad nekompetentinga, kad daro erzelynę, kad moteris“, – 15min teigė Janina.

Moteriai labai patiko viena istorija iš Kijevo, kur „vienas vaikinas paprašė paskolinti Ukrainai Grybauskaitę“: „Sako, padarys tvarką, o po to grąžinsim! Tai tokios prezidentės aš ir norėčiau.“

„Šiaip tai aš už moteris, nes Dievas moteriai davė didelę misiją – gimdyti vaikus. Vadinasi, moteris gali ir labai gerai valdyti“, – tikino Janina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniečiai balsuoja antrajame Lietuvos prezidento rinkimų ture
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniečiai balsuoja antrajame Lietuvos prezidento rinkimų ture

Antakalnyje gyvenanti ir nuolat čia balsuojanti moteris sekmadienio rytą stebėjosi, esą per pirmąjį rinkimų turą jai pasirodė, kad balsavo daugiau žmonių: „Dabar gi visai nedaug, o tada eilės driekėsi. Na, gal dar miega piliečiai.“

Dar vienas rinkėjas Vilniuje daug žodžių kišenėje neieškojo: „Man geras prezidentas yra geras, o koks bus, pamatysim. Grybauskaitei priekaištų neturiu, man ypač patiko jos užsienio politika.“

Nuogąstauja dėl išvykstančių žmonių

Vilniaus rajone, už Pilaitės, savo balsą atidavusi Danuta Tatol geru prezidentu laikytų asmenį, kuris „gerai atstovautų Lietuvai tarptautinėje arenoje, būtų geras žmonėms“: „Aišku, svarbu, kad būtų protingas.“

EP rinkimų kampanija moteriai irgi buvo įdomi – ji balsuoti atėjo jau apsisprendusi dėl savųjų favoritų. Ir apskritai Danutos pavasarinis rinkimų maratonas neišvargino: „Juk dar geriau – pavasarį būsim nubalsavę, o vasarą galėsime ilsėtis. Man taip patinka.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos

D.Grybauskaitės darbas D.Tatol, kuri stengiasi balsuoti visada, patiko, o naujasis prezidentas, jos manymu, galėtų tik skirti kiek daugiau dėmesio tautinėms mažumoms.

Su pusės metų mažyliu Domu ir kiek vyresne dukrele Elze, o svarbiausia – su itin plačia šypsena balsuoti atėjusi Irena Laurutėnienė turėjo itin daug minčių apie savo įsivaizduojamą idealų prezidentą.

I.Laurutėnienė: „Prezidentė Grybauskaitė – tikra šaunuolė. Žmonės ją pamilo. Toks buvo ir Valdas Adamkus, ačiū jam, jis – tikra Lietuvos šviesa.“

„Geras prezidentas tas, kuris puikiai atstovauja savo šaliai, kuris myli žmones, gyvenančius Lietuvoje, kuris rūpinasi ateitimi, bet myli ir praeitį, kuris myli kiekvieną Lietuvos kampelį.

Svarbu, kad tas žmogus puikiai išmanytų savo darbą, žinotų, kur eina, rūpintųsi šeima ir šeimos gerove. O politikoje turėtų būti ne naujokas“, – teigė 15min I.Laurutienė, kuri patikino, kad sekmadienį tikrai rado už ką balsuoti.

Jauna moteris negailėjo komplimentų ir dabartinei prezidentei – „nuostabiai“ D.Grybauskaitei, o į klausimą, ką naujasis šalies vadovas galėtų daryti kitaip, atsakė diplomatiškai.

„Reiktų pasižiūrėti į klaidas ir iš jų pasimokyti. Prezidento pareiga – tinkamai reprezentuoti šalį svetur, tarkime, vetuoti nepriimtinus įstatymus, turėti tvirtą nuomonę.

Manau, kad tokį teisingą žmogų ir išrinksime. Net neabejoju. O prezidentė Grybauskaitė – tikra šaunuolė. Žmonės ją pamilo. Toks buvo ir Valdas Adamkus, ačiū jam, jis – tikra Lietuvos šviesa“, – svarstė Irena.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Adamkus balsavo prezidento rinkimuose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Adamkus balsavo prezidento rinkimuose

Moteris šiuo metu labiausiai jaudinasi dėl emigruojančių žmonių srautų. Ji norėtų, jog Lietuvoje būtų sukurta kuo daugiau darbo vietų – kad jaunimas nebėgtų iš šalies.

„Tai turėtų būti pirmasis naujojo prezidento darbas, iššūkis, tikslas. Nemanau, kad Lietuva turi problemų – mes turime iššūkių, su kuriais reikia tvarkytis visiems kartu.

Emigraciją privalome stabdyti, nes šiandien tai, ką turime, yra siaubinga. Norėtųsi, kad žmonės siektų gyventi Lietuvoje, kad jie mylėtų savo šalį, kad nė vienas iš mano vaikų neišvyktų į užsienį“, – tvirtino I.Laurutėnienė.

Rinkimų serija moters nė kiek nesuerzino: „Baikite, rinkimai mums yra šventė. Juk turime galvoti apie ateitį – kiekvienas balsas Lietuvai labai svarbus. Štai ir dabar važiuosime švęsti!“

Atsakomybė, sąžinė, protas

Senyvo amžiaus Lietuvos ukrainietė nustebo sulaukusi žurnalistų klausimų apie rinkimus ir pradėjo greitakalbe skelbti meilę valstybei.

„Oi, tikiuosi visa ko geriausio, gero gyvenimo, sveikatos, kad viskas būtų geriau, kad būtų taika, draugystė, kad viskas būtų gerai mūsų tėvynėje Lietuvoje, kurioje mes visi plušėjome, dirbome.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos

Pensijas gauname, viskas normaliai. Viskas gerai. Per 37 metus užsidirbau pensiją, ir aš patenkinta. Kaip pensininkė aš patenkinta tokiu gyvenimu kaip dabar.

Nesvarbu, kad aš iš Ukrainos. Aš čia užaugau, čia vaikai tuokėsi, čia anūkai užaugo. Lietuviai ir mes, ukrainiečiai, – visada kartu. Mes už Lietuvą“, – teigė moteris.

33-ejų Dainius savo ruožtu vardijo prezidentinius būdvardžius: „Stiprus, atsakingas, sąžiningas, protingas, mokantis anglų kalbą.“

Rinkėja Reda: „Man ne tas pats, kokią Lietuvą matys visa Europa. Sąrašuose ieškojau profesionalumo, netuščiažodžiavimo ir konkrečių darbų“

Vyras norėtų, kad naujasis prezidentas „išlaikytų ligšiolinę liniją“, o už ką balsuoti, tikrai rado.

42 metų Reda norėtų „protingo, teisingo, atsidavusio Lietuvai“ prezidento. Tokį kandidatą moteris balsuodama rado ir būsimam laimėtojui linkėtų tęsti D.Grybauskaitės darbus.

„Tik galbūt truputėlį daugiau dėmesio būtų galima skirti vidaus politikai – kiek tai, aišku, įmanoma pagal prezidento regalijas“, – pažymėjo Reda.

Rinkėja Reda
Rinkėja Reda

Ji mano, kad pirmoji ir antroji D.Grybauskaitės kadencijos skyrėsi: „Per antrąją prezidentė buvo arčiau žmonių, nebuvo tokia šalta, matėsi bendravimas su paprastais žmonėmis.“

Reda būtų dalyvavusi ir vien EP rinkimuose – net jei nebūtų renkamas prezidentas.

„Man ne tas pats, kokią Lietuvą matys visa Europa. Sąrašuose ieškojau profesionalumo, netuščiažodžiavimo ir konkrečių darbų“, – sakė rinkėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas