Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 12 21

Neįgalios moters savarankiško gyvenimo svajonė bliūkšta: pasigedo vietos automobiliui

„Norėjau būti savarankiška“, – nelinksmai nutęsia ponia Irena (pavardė redakcijai žinoma). Iškeitusi 2 kambarių butą sename daugiabutyje į mažesnį naujame, ji tikėjosi taip susidėlioti kasdienybę, kad taptų visiškai nepriklausoma nuo artimųjų, nors judėti gali tik neįgaliojo vežimėlyje. Tačiau svajones riboja realybė – šalia naujų namų ji pasigedo vietos neįgaliojo automobiliui.
Daugiabučiai Lazdynėliuose
Daugiabučiai Lazdynėliuose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nori savarankiškumo

Moteris pasakojo prieš metus netekusi tėvo, tada ir nusprendė parduoti turėtą dviejų kambarių butą senos statybos name ir įsigyti vieno kambario, vos 28 kv. m butuką kvartale „Lazdynėlių namai 2“. Šis butas yra pirmame aukšte, su terasa, tad Irena sako negalėjusi nustoti svajoti, kad galės gyventi savarankiškai ir pati tvarkytis.

Tačiau tokioms svajonėms iki galo išsipildyti kol kas nėra galimybių. Savo naujuose namuose ji jau pastebėjo vieną kitą trūkumą, tarkim, teko prašyti šiek tiek pertvarkyti terasą, per sustatytas mašinas Irena nepasiekia ir šiukšlių konteinerių.

Be to, sako sužinojusi ir apie dar vieną sunkumą – moters teigimu, vieta neįgaliojo automobiliui jos namo kieme nenumatyta.

„Kai pirkau, mane užtikrino, kad tokia vieta bus, nes kitaip esą Vilniaus savivaldybė projekto nepatvirtintų. Balandį persikrausčiau, namas priduotas 80-čia proc. Parašiau prašymą statytojams, kad jie nepamirštų aikštelėje pažymėti vietą neįgaliesiems. Bet, kaip paaiškėjo, visos vietos parduotos, nėra kur žymėti“, – pasakojo moteris.

Pažymėjimai nepadeda

Irena rodo pažymėjimus, kad turi negalią, yra nukentėjusi nuo okupacinio 1940–1990 m. režimo, tremtinė. Tačiau nė vienas iš šių pažymėjimų jos situacijos nepalengvina.

„Taip ir žlugo mano svajonės apie „savarankišką gyvenimą“, galimybes susitvarkyti pačiai“, – apgailestauja vilnietė.

Pati ji, tiesa, automobilio nevairuoja, tačiau atvykęs anūkas, kai ją reikia kur nors nuvežti, nuolat susiduria su problemomis, kur mašiną palikti net kelioms minutėms. Taip pat neprivažiuoja ir socialinis taksi, net greitosios pagalbos automobilis.

Taip ir žlugo mano svajonės apie „savarankišką gyvenimą“, galimybes susitvarkyti pačiai, – apgailestauja Irena.

Su panašiomis problemomis susiduria Vilniuje ne tik ponia Irena. Prieš kelias dienas 15min rašė apie tai, kad naujame bendrovės „Eika“ name Žirmūnuose gyvenantys vilniečiai sulaukė siūlymo nusipirkti neįgaliesiems skirtą automobilio stovėjimo vietą, nors anksčiau ji esą žadėta nemokamai.

Plačiau skaitykite čia: Neįgalumas be privilegijų: žmogui su vežimėliu stovėjimo vieta prie namo – tik už didelius pinigus

Tiesa, straipsniui jau pasirodžius šeima redakciją informavo, kad aikštelėje vietos neįgaliesiems buvo pažymėtos.

Vietą žada

„Lazdynėlių namų 2“ kvartalą statė dvi bendrovės. Pastaroji statė namą, kuriame gyvena Irena.

Statytojai sako, kad su išvadomis gyventoja skuba – vieta bus.

„Mūsų įmonė, UAB „Grand House LT“, yra „Lazdynėlių namų“ D korpuso statytoja. Norime paminėti, kad yra numatyta parkavimo vieta neįgaliesiems. Darbai dar nėra galutinai užbaigti, juos planuojame pabaigti artimiausiu metu, tada bus įrengta ir parkavimo vieta neįgaliesiems“, – 15min perduotame komentare teigė įmonės atstovai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabučiai Lazdynėliuose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabučiai Lazdynėliuose

Kenčia ir socialinis taksi

Apie tai, kad teisinis reglamentavimas dėl neįgaliesiems skirtų automobilių stovėjimo vietų įrengimo prie daugiabučių nėra tobulas, 15min jau rašė.

Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos laikinoji direktorė Jolanta Šliužienė portalui sakė, kad namo pridavimo valstybinei vertinimo komisijai metu šalia jo privalo būti automobilių stovėjimo vietų neįgaliesiems, tačiau vėliau niekas netikrina, ar jos išlieka. Ir nėra iki galo aišku, kaip nustatyti tokią tvarką, jog daugiabučio administratoriai privalėtų tas vietas išlaikyti.

Daugiabučiuose gyvenantys neįgalieji tvirtina, kad jiems svarbus ir patogus priėjimas prie atvažiavusio socialinio taksi, kurio paslaugomis tenka neretai naudotis.

Socialinis taksi – paslauga, kuri padeda užtikrinti judėjimo negalią turinčių žmonių kelionių organizavimą į ekonominio ir socialinio užimtumo vietas (darbą, įvairias organizacijas, ligoninę, universitetą, kiną, teatrą, parduotuvę, susitikimą ir kt.).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Socialinis taksi
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Socialinis taksi

Projekto įgyvendintojas ir vykdytojas – Nacionalinis socialinės integracijos institutas, dar praeitą savaitę žadėjo komentarą dėl problemų atvažiuojant pas neįgaliuosius į daugiabučių kiemus, tačiau jo iki šiol nepateikė.

Gali pažymėti, bet tik viešose vietose

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina daranti, ką gali.

„Projektuojant ir įrengiant automobilių aikšteles privaloma numatyti ir įrengti statybos techniniuose reglamentuose nurodytą privalomą stovėjimo vietų skaičių, taip pat ir skirtų negalią turintiems asmenims. Todėl projektai nederinami, jeigu jie neatitinka teisės aktų reikalavimų.

Vilniaus miesto savivaldybė vykdydama neįgaliųjų integraciją, vadovaudamasi statybos techninių reglamentų reikalavimais ir kitais teisės aktais gavusi neįgalių asmenų, įstaigų prašymus miesto gatvėse ar gyvenamųjų namų kiemuose bei automobilių stovėjimo aikštelėse pažymi neįgaliųjų stovėjimo vietas. Per metus vidutiniškai pažymimos 85 vietos.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Neįgaliųjų automobilių parkavimo vieta
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Neįgaliųjų automobilių parkavimo vieta

Tad gyventojai ar įstaigos, kuriems reikalingos neįgaliųjų vietos, gali kreiptis į Eismo organizavimo skyrių. Norint, kad būtų pažymėta vieta neįgaliesiems, reikia pateikti laisvos formos prašymą, pridedant neįgaliojo pažymėjimo arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortelės kopiją ir planelį ar nuotrauką, kurioje būtų pažymėta pageidaujama stovėjimo vieta.

Prašymą su priedais galima siųsti bendruoju el. paštu savivaldybe@vilnius.lt, paštu – Konstitucijos pr. 3 arba dokumentus pateikti atvykus į savivaldybę“, – teigė savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis.

Tiesa, visa tai savivaldybė gali tik miesto teritorijose, privačiose tvarkosi jų šeimininkai.

Anot T.Kamaičio, neįgaliųjų integravimas į visuomenę bei viešosios infrastruktūros pritaikymas jų poreikiams – svarbus miesto uždavinys. Todėl Vilniaus savivaldybė nuolat ieško sprendimų, kurie galėtų palengvinti neįgaliųjų judumą mieste – daugelyje miesto vietų žemina šaligatvių bortelius, atnaujinant Neries krantinę įrengė neregių vedimo sistemą. Prie pasiekimų priskirta ir požeminė perėja Laisvės pr. bei pėsčiųjų viadukas virš Narbuto g., požeminėse perėjose atnaujinami liftai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas