Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 18 /14:09

Neįprasta migracijos kryptis: moteris kirto Lietuvos sieną ir perėjo į Baltarusiją

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) antradienį fiksavo pastaruoju metu neįprastos krypties migraciją – moteris iš Lietuvos teritorijos perėjo į Baltarusiją ir ten pasiliko. Apie įvykį Lietuvos pareigūnai iškart informavo ir baltarusių kolegas, tačiau šie susigriebė tik po kelių dienų, penktadienį, paskelbė, kad moteris į Baltarusiją atėjo ketvirtadienį ir iškart buvo sulaikyta.
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Baltarusijos pasienio komitetas paskutinę šios savaitės darbo dieną savo feisbuke pranešė, kad ketvirtadienį popiet jų šalies teritorijoje buvo sulaikyta Lietuvos pilietė, kuri esą nurodė sieną kirtusi, nes ieškojo geresnio gyvenimo.

Anot jų, moteris turėjo du krepšius su asmeniniais daiktais, peilį ir paso kopiją su vertimu į rusų kalbą. Nuotraukose ji užfiksuota prie pat valstybių teritorijas skiriančios tvoros.

Baltarusių pasieniečiai teigia moterį nugabenę į Smorgonių (miestas Baltarusijoje) pasienio grupę, kur ji laukia teismo.

Visgi VSAT atstovo Giedriaus Mišučio teigimu, ši istorija prasidėjo gerokai anksčiau, nei teigia baltarusiai, – dar praėjusį antradienį, kai maždaug 10.30 val. Švenčionių rajone esančios Švenčionių pasienio užkardos ruože pareigūnai fiksavo sienos pažeidimą.

„Abipus sienos ten auga miškas. Pasieniečiai fiksavo, kad iš Lietuvos pusės miško išėjo asmuo, kaip dabar aišku – moteris, ir perėjo sieną. Iš karto buvo susisiekta su baltarusiais ir pranešta, kad tame taške yra sienos pažeidimas“, – 15min sakė G.Mišutis.

„Ta moteris dar iškart nėjo į gilumą, ji palei sieną pabuvo, pavaikščiojo, bet baltarusiai nereagavo, tada ji nuėjo į gilumą. Vien vasario 15 dieną gal kokius penkis kartus buvo kreiptasi į baltarusius, nes paprastai, kai yra tokie pažeidimai, turėtų būti keičiamasi informacija, netgi susitinkama prie sienos“, – pasakojo jis.

Anot VSAT atstovo, Baltarusijos pareigūnai visiškai nereagavo į Lietuvos pasieniečių informaciją, tačiau dabar, kai apie įvykį pranešė jie patys, akivaizdu, kad nuotraukose užfiksuota ta pati moteris.

„Net ir dabar, kai pasirodė ši informacija (...), buvo susisiekta dar kartą su atitinkama grupe, kuri saugo sieną (...), ir paklausta, kaip yra su tuo pažeidimu, nes jie iki šiol net patvirtinę jo nėra. Net tada, kai patys paskelbė tą informaciją, jie nekalba, nepasako, nekonkretizuoja, nepatvirtina, galų gale, kad toks sienos pažeidimas yra“, – sakė G.Mišutis.

Anot jo, iki migrantų krizės pradžios įprastai tokiais atvejais būdavo bendradarbiaujama tarp tarnybų – susitinkama, keičiamasi informacija, o sieną kirtęs asmuo dažniausiai būdavo grąžinamas į valstybę, iš kurios atėjo.

Nesant šio bendradarbiavimo ar net bendravimo apskritai, kyla klausimų, ar moteris buvo sulaikyta antradienį, ar ketvirtadienį? Jei antradienį, tai kodėl tuomet skelbiama apie ketvirtadienį, o jei ketvirtadienį, tai kodėl ji dvi dienas nebuvo sulaikyta?

15min paskelbus šį straipsnį Baltarusijos pasieniečiai susisiekė su Lietuvos pareigūnais ir telefonu patvirtino, jų teigimu – ketvirtadienį, sulaikę Lietuvos pilietę. Pasak VSAT atstovo, tai pirmoji tokia jų reakcija nuo antradienio.

G.Mišučio teigimu, kol kas pasieniečiai renka informaciją, tačiau negali patvirtinti to, ką teigia baltarusių pareigūnai – kad sieną kirtusi moteris yra Lietuvos pilietė.

„Informacija yra renkama, yra tam tikrų duomenų, bet dar negalėčiau jų detalizuoti. Kiekvienu atveju, aišku, toks tyrimas vyksta – užregistruotas tas įvykis, tikslinamos aplinkybės. Aišku, iš jų pačių bus irgi prašoma pateikti informaciją“, – sakė VSAT atstovas.

Nuo pernai prasidėjusio migrantų iš Artimųjų Rytų bei Afrikos antplūdžio į Lietuvą per Baltarusiją neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. užsieniečių. Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Nuo rugpjūčio Lietuvoje priimtas sprendimas neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių migrantų. Taigi per pastaruosius pusę metų Lietuvos pareigūnai užkirto kelią daugiau 8,3 tūkstančio tokių bandymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas