Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 20

Pavasarinis potvynis užklupo lapkritį – apsemti Pakruojo dvaro pastatai

Neįtikėtina, bet įprastai pavasarį kamuojanti bėda – patvinęs Kruojos upės vanduo – šiemet į Pakruojo dvaro pastatus pasikėsino lapkritį. Dvaro savininkas Giedrius Klimkevičius dėl nelaimės kaltina Dvariukų hidroelektrinės prižiūrėtojus.
Potvynis Pakruojo dvare
Potvynis Pakruojo dvare / G.Klimkevičiaus nuotr.

Pasak G.Klimkevičiaus, jau apsemti laukai ir Pakruojo dvaro pastatai: SPA centras, konferencijų salė. Po juos įmanoma braidžioti tik apsiavus ilgais guminiais batais. Ir vanduo vis dar kyla.

„Kaimai aplinkui apsemti, dvaras skęsta. Manau, kad XXI a. taip neturėtų būti, ir upelis turėtų būti suvaldomas“, – sakė jis.

G.Klimkevičiaus teigimu, Pakruojo dvaro pastatus vanduo pasiekė sekmadienio naktį.

„Aišku, vaizdai gražūs, turistų daugiau turime, bet iš kitos pusės, manau, kad turėtume valdyti geriau“, – sakė jis.

Ne pirmas kartas

G.Klimkevičius tikina, kad anksčiau vandens lygis Kruonoje buvo prižiūrimas atsakingiau, tačiau pastaruoju metu potvynių vis neišvengiama.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Giedrius Klimkevičius
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Giedrius Klimkevičius

„Pernai pavasariop buvo ta pati situacija, o dabar ir rudenį. Tai susiję su Dvariukų užtvanka, kuri yra 15-20 km. žemiau, jau Mūšoje, tačiau per ją reguliuojamas baseinas, kur neatsakingai reguliuojamas vandens lygis“, – teigia G.Klimkevičius.

Jis pats sako sekmadienį nuvažiavęs iki užtvankos ir pamatęs, kad iš keturių sklendžių atidarytos tik dvi.

G.Klimkevičius tikino, kad Dvariukų hidroelektrinę prižiūrinčiai įmonei „Baltic hydroenergy“ apie kylantį vandens lygį pranešė penktadienį.

„Mes dar penktadienį įspėjome, kad kyla vanduo ir gali būti nemalonumų, tačiau gal savaitgalis, nelabai kam rūpėjo“, – apgailestavo pašnekovas.

Jis tikino, kad dvaras yra draustas ir po potvynio greičiausiai bus gauta kompensacija, tačiau G.Klimkevičiaus nuomone, nelaimėms geriau būtų užbėgti už akių.

„Dešimt tūkstančių gal nesieks, bet turėjome renginius planuotus savaitės pradžioje, kurių jau negalėsime priimti. Mes drausti, nuostoliai gali būti kompensuojami, bet geriau, kad tokių dalykų nebūtų, Paaiškinimai, kad čia atlydys ir kitaip būti negali, man skamba juokingai, juk net Nemunas suvaldomas“, – teigė jis.

Meras: „Gamta yra gamta“

Lietuvos laisvės sąjungos atstovas, Pakruojo meras Saulius Gegieckas aiškina, kad vandens lygis upėje yra daug aukštesnis, nei buvo galima tikėtis. Tačiau jis neįžvelgia nei Dvariukų hidroelektrinės prižiūrėtojos įmonės „Baltic Hidroenergy“, nei Pakruojo užtvanką prižiūrinčios įmonės „Meresta“ kaltės.

Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Gegieckas
Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Gegieckas

„Jie žiūri, kiek gali išleisti, nes negali didesnio lygio laikyti, tai vanduo buvo išleidinėjamas. Paskui dar naktį prilijo. Dvariukų užtvankoje irgi žiūrima, kiek vandens, tačiau, kiek iš ryto, pavyko persižiūrėti – mūsų žmonės pravažiavo – tai šliuzai visur atidaryti tiek, kiek galima. Vandens sutekėjimas, deja, buvo toks, kad suvaldyti nepavyko“, – teigė meras.

Pasak jo, daugiau vandens Dvariukų užtvanka negalėtų nuleisti negavusi baudų.

„Ši sritis griežtai prižiūrima“, – sakė Saulius Gegieckas.

Anot jo, Pakruojo dvaro pastatai visuomet bus pavojaus zonoje, nes yra prie pat upės.

Tačiau pirmadienį meras ketina dar kartą aptarti situaciją su atsakingai asmenimis ir pasvarstyti, ar nebuvo galima vandens pradėti nuleidinėti anksčiau.

„Visada yra analizė, kad pasimokytume ateičiai“, – tikino meras.

15min sekmadienį nei su „Baltic Hydroenergy“, nei su „Merestos“ atstovais nepavyko susisiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas