Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 15

G.Landsbergio prašymu neįvyks šeštadienį suplanuotas konservatorių suvažiavimas

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderio Gabrieliaus Landsbergio prašymu perkeliamas šeštadienį numatytas partijos suvažiavimas, nes politikas vieši Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tai 15min patvirtino pirmininko pavaduotoja, TS-LKD frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vizito metu G.Landsbergis turėtų susitikti su JAV valstybės sekretoriumi Antony'iu Blinkenu.

„Partijos pirmininkas yra susitikime su ponu A.Blinkenu, gavo kvietimą ir čia tikrai neeilinis įvykis, turbūt ilgai lauktas ir valstybės mastu. Taip jau susidėliojo tos aplinkybės. <...> Kai grįš, turėsime savo suvažiavimą“, – 15min komentavo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Partijos suvažiavimas, pasak jos, turėtų įvykti dar rugsėjį.

„Šioks toks nepatogumas“, kad suvažiavimo datą tenka perkelti, pasak politikės, visgi yra.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

„Bet palyginus su tokiais istoriniais susitikimais ir turint minty geopolitinę situaciją ir tai, kad tai dvišalis susitikimas, savaime suprantama, kad šiuo atveju prioritetas valstybės interesų pusėje“, – pridūrė ji.

Perkelti TS-LKD suvažiavimo datą paprašė pats G.Landsbergis ir to priežastis partiečiams paaiškino laiške.

Visą neredaguotą laišką rasite šios publikacijos pabaigoje.

Šeštadienį TS-LKD suvažiavimo metu planavo tvirtinti partijos pirmininką, tai yra G.Landsbergį, taip pat – rinkti partijos struktūrų narius.

G.Landsbergį naujai ketverių metų partijos pirmininko kadencijai vasarį patvirtino TS-LKD taryba.

Buvo abejojančių, ar pirmininkas patvirtintas teisėtai, nes, pagal partijos įstatus, TS-LKD pirmininką renka visi partijos nariai tiesiogiai, ne taryba.

G.Landsbergio laiškas partiečiams:

Mielieji, Lietuva šiuo metu susiduria su daugybe iššūkių vienu metu, kuriuos gavę žmonių pasitikėjimą per rinkimus, turime pareigą ir atsakomybę atremti.

Kovojame ne tik su Covid-19 sukelta pandemija, bet ir su Lietuvai nedraugiškų valstybių vykdomu spaudimu bei hibridine agresija.

Šiuo metu už Lietuvos sienų vyksta „Zapad 2021“ karinės pratybos, kuriose dalyvauja Rusija ir Baltarusija. Tebesitęsia Lukašenkos režimo vykdomos hibridinės atakos ne tik prieš Lietuvą, bet ir prieš visas ES nares organizuojant neteisėtų migrantų srautus.

Susiduriame ir su komunistinės Kinijos diplomatiniu ir nesąžiningu ekonominiu spaudimu dėl Lietuvos taikaus siekio plėtoti abiem pusėm naudingus ekonominius ir kultūrinius dvišalius santykius su Taivanu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Visų šių įvykių kontekste užsienio politikoje vadovaujamės pamatinėmis laisvės, demokratijos ir žmogaus teisių vertybėmis, aktyviai prisidedame prie mūsų partnerių NATO ir ES pastangų ginti demokratijos ir laisvės erdvę regione ir pasaulyje.

Lietuvos principinga vertybinė laikysena ir veikimas užsienio politikoje sulaukia didelio tarptautinio dėmesio, įvertinimo ir palaikymo.

Mieli bendražygiai, Turiu Jums pranešti, kad prieš keletą dienų sulaukiau kvietimo būtent šią savaitę atvykti į Vašingtoną ir atstovauti Lietuvai bei dvišaliame formate susitikti su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu.

Tai yra itin svarbus įvykis mūsų šaliai ir Lietuvos vykdomos užsienio politikos įvertinimas ir proga kartu su JAV pagalba spręsti svarbiausiu mūsų ir regiono saugumo iššūkius.

Amerikos parama atremiant autoritarinių režimų spaudimą, užtikrinant Lietuvos saugumą ir ginant demokratines vertybes šiuo sudėtingu laikotarpiu yra itin svarbi mūsų valstybei, todėl kaip Lietuvos užsienio reikalų ministras privalau dalyvauti šiame susitikime.

Kaip Lietuvos užsienio reikalų ministras privalau dalyvauti šiame susitikime.

Atsižvelgiant į tai, kad numatomas vizito į JAV laikas sutampa su partijos Suvažiavimu, mano prašymu TS-LKD vykdomasis sekretorius artimiausiu metu kreipsis į Priežiūros komitetą prašydamas, kad vadovaujantis partijos Įstatais būtų įvertinta galimybė perkelti XXV TS-LKD Suvažiavimą į vėlesnę datą.

Iššūkiai, su kuriais susiduria šiandien Lietuva yra išskirtiniai, ir mūsų pareiga bei atsakomybė prieš valstybę bei mūsų piliečius reikalauja juos atremti kartu su mūsų svarbiausiais strateginiais partneriais.

Todėl apgailestaudamas dėl galimų laikinų nepatogumų, nuoširdžiai viliuosi, kad suprasite tokio sprendimo motyvus, o susitikti gyvame suvažiavime galėsime pačiu artimiausiai įmanomu metu.

Nuoširdžiai Gabrielius Landsbergis TS-LKD pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento