Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 11 28

Milijono vertas klausimas: kas geriau – auklė ar darželis?

Neatsiradus vietos valstybiniame darželyje tėvai ima skaičiuoti ir sukti galvą: ką rinktis – auklės paslaugas ar belstis į privataus darželio duris. Kas geriau šeimos biudžetui, o kas – besiformuojančiai vaiko asmenybei?
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Fotolia nuotr.


Specialistai pastebi, kad pirmaisiais gyvenimo metais vaikui svarbiausia, kad juo būtų rūpinamasi ir užtikrinamas saugumas. Tačiau tėvai, ypač gyvenantys mieste, atžalai vos pradėjus vaikščioti jau ima mąstyti apie mažylio lavinimą, ankstyvųjų talentų paieškas ir jų atskleidimą.  

Todėl į savo namus įsileidus auklę neretam kyla klausimas: ką ji veikia, išėjus šeimininkams? Žaidžia su vaiku, o gal skaito knygą ar abejingai maigo televizoriaus pultelį.

„Ar esate įsitikinę, kad darželyje vaikas iš tikrųjų bus lavinamas?“ – retoriškai pasiteirauja agentūros „Mama ir auklė“ vadovė  Ieva Augustinienė.

Ji abejoja, ar kiekviena vaikų darželio auklėtoja į darbą įdeda visą širdį. „Ar ji tikrai negailėdama savęs užsiims vaikais, o ne plepės su kolegėmis ir pildys vis daugiau privalomų popierių? Nesąžiningas, savo darbo nemylintis žmogus visada ras spragų apeiti reikalavimus, o sąžininga auklė tikrai nežiūrės serialo – nebent per jai priklausančią pertrauką“, – užtikrino I.Augustinienė.

Tikrai ateina moterų, kurios pareiškia, kad auklės darbas – tai jau pats paprasčiausias ir jokių diplomų ar rekomendacijų čia nereikia.

Ji pabrėžia nemėgstanti „auklės–dabotojos“ tipo: „Tikrai ateina moterų, kurios pareiškia, kad auklės darbas – tai jau pats paprasčiausias ir jokių diplomų ar rekomendacijų čia nereikia. Todėl rengiame labai griežtas atrankas – taip stengiamės išvengti atsainių, menko intelekto darbuotojų.“

Renkasi ne tik šeimos, bet ir pačios auklės

Vertinant potencialių auklių užpildytas anketas išsiaiškinama, ką jos supranta apie vaikus ir jų ugdymą. Anketoje pateikiama klausimų, reikalaujančių išsamių paaiškinimų, kaip auklė elgtųsi tam tikroje situacijoje. Teiraujamasi, kas yra trejų metų krizė, ir daugybė kitų dalykų.

Tėvai, ieškantys auklės, agentūroms dažniausiai pateikia savo pageidavimus ir nupiešia įsivaizduojamos tobulos auklės portretą. Tai – išsilavinusi, protinga, savimi pasitikinti moteris, nepasimetanti kritinėje situacijoje. Pageidautina, kad ji būtų linksma, guvi ir turėtų noro padūkti su vaiku.

Vilniaus sav. nuotr./„Mažojo Trinapolio“ darželyje
Vilniaus sav. nuotr./„Mažojo Trinapolio“ darželyje

„Vis daugiau klientų prašo vairuojančios auklės ir mažiau teikia reikšmę pedagoginiam išsilavinimui. Jis ne visada yra privalumas: kartais moterys, turinčios pedagogo diplomą, būna pernelyg linkusios vadovauti“, – pasakoja I.Augustinienė.

Ji džiaugiasi, kad pastaraisiais metais visuomenės požiūris į auklės darbą labai keičiasi. Auklėms sudaromos vis palankesnės darbo sąlygos: kyla atlyginimai, mažėja perteklinių reikalavimų, prašoma orientuotis į vaiką, o ne į buitį: namus tvarkyti vis dažniau samdomos šeimininkės-tvarkytojos.

Džiugu, kai auklei mokamas geras atlyginimas ir sveikatos draudimas, o kartais ji netgi gauna „dėmesio“ dovanėlių. Būna ir tokių klientų!

Geros auklės nesimėto, jos tiesiog graibstyte graibstomos, todėl renkasi ne tik tėvai. Auklės irgi turi kriterijų sąrašą, pagal kurį vertina darbdavius.

„Geras klientas tas, kuris laikosi sutartų sąlygų, yra mandagus ir prireikus išleidžia pas gydytoją. Auklės greitai pajunta, kurioje šeimoje vyrauja draugiška atmosfera, nėra nervingumo, vaikams skiriama daug dėmesio. Džiugu, kai auklei mokamas geras atlyginimas ir sveikatos draudimas, o kartais ji netgi gauna „dėmesio“ dovanėlių. Būna ir tokių klientų!” – užtikrina agentūros „Mama ir auklė“ direktorė.

Jaunos mamos sportuoja, mokosi, ištrūksta apsipirkti

Kai vaiko priežiūros išmokos grįžo į iki krizinį lygį, auklių rinka pagyvėjo: dažniausiai auklės ieškoma vienų metų vaikams.

Vilniuje auklės mėnesinis atlyginimas svyruoja nuo 1300 iki 2000 litų už vieną vaiką, priklausomai nuo susisiekimo sąlygų ir auklės profesinių savybių. Kaune auklės paslaugos kainuoja 100–150 litų pigiau.

BFL/Tomo Lukšio nuotr./Vilniaus vaikų darželiai perpildyti, bet vietų vis tiek trūksta.
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Vilniaus vaikų darželiai perpildyti, bet vietų vis tiek trūksta.

Jei dirbama su dviem vaikais, užmokestis išauga 1,3–1,5 karto. Brangiausia – naujagimių priežiūra: valanda auklės paslaugų šeimai gali atsieiti ir 15 litų.

Pasisamdyti auklę kelioms valandoms ar keliems pusdieniams per savaitę populiaru tarp nedirbančių, bet aktyvių mamų: jos sportuoja, mokosi, ištrūksta apsipirkti ar sutvarkyti buitinių reikalų. Tokiais atvejais vaiko pasiimti kartu nenorima dėl žmonių susibūrimo vietose siaučiančių virusų.

Jei vaikas mažas, ypač svarbus tampa imuniteto klausimas: namuose augantys vaikai statistiškai serga daug rečiau.

„Dalį dienos dirbančios auklės už valandą automatiškai gauna didesnį mokestį, nes jos vis tiek patiria išlaidų, tarkime, atvykimo į darbą sąnaudų ir pan.“, – atkreipia dėmesį I.Augustinienė.  

Augdami namuose serga rečiau

Pasak  I.Augustinienės, darželių ir auklės kova – amžina. Atsakymas, kas turi daugiau privalumų, labai subjektyvus.

„Su Austėja Landsbergiene (privataus darželio „Vaykystės sodas“ įkūrėja – red. past.) esame labai daug apie tai diskutavusios. Iš esmės priėjome vieną išvadą: kas geriau, priklauso nuo konkrečių žmonių, su kuriais vaikas būna, ir jų vaikui skiriamo laiko kokybės. Žinoma, jei vaikas mažas, ypač svarbus tampa imuniteto klausimas: namuose augantys vaikai statistiškai serga daug rečiau“, – pažymi auklių agentūros savininkė.

Vaikui pradėjus eiti į darželį, šeimos išlaidas ji pataria skaičiuoti taip: sąnaudos darželiui ir auklei, kuri su vaiku greičiausiai praleis maždaug dvi savaites per mėnesį.

Diskusijoje gimsta tiesa

Dvejuose privataus darželio „Klaužada“ filialuose šiuo metu ugdomi 42 vaikai. Darželis priima mažylius nuo pusantrų metų. Darželio paslaugų kaina, priklausanti nuo tėvų pasirinkto ugdymo modelio (valandų skaičiaus), su maitinimu svyruoja tarp 800–1200 litų.

Vaikų darželis
Vaikų darželis

Dvidešimties metų pedagoginio darbo patirtį turinti darželio įkūrėja Vilma Grigoraitienė pati susilaukė trijų vaikų: vyriausiai dukrai šiuo metu 19-a, šeimos pagrandukui – penkeri.

„Tris savo vaikus nuo metukų atidaviau auklės globai, o nuo dvejų jie iškeliavo į darželius“, – pasakoja V.Grigoraitienė.

Jos motina dirba aukle, todėl moterys dažnai padiskutuoja, koks vaiko priežiūros ir ugdymo modelis teisingesnis: „Abi sutariame, kad nuo tam tikro amžiaus vaikui reikia kitų vaikų ir bendravimo su bendraamžiais.“

Turi išmokti jaustis saugiai ir be tėvų

Nuo kelių metų vaikus leisti į darželį, kiekvienu atveju reikia spęsti individualiai.

„Tai labai priklauso nuo vaiko: pusantrų metukų pyplys darželyje gali labai gerai jaustis, o būna, kad atveda trimetį, kuris labai sunkiai adaptuojasi“, – kalba V.Grigoraitienė.

Nuo trejų metų siūlau vaikus vesti į darželį vien dėl to, kad jų gyvenime atsirastų kiti suaugusieji, su kuriais formuotųsi naujas emocinis ryšys.

„Labai daug kas priklauso nuo to, kaip organizuojamas vaiko gyvenimas, jį prižiūrint auklei: ar ji veda vaiką į teatrą, mokyklėles, užsiėmimus ir pan. Jei auklė atlieka tik saugojimo funkciją, nuo dvejų metų vaiko poreikis bendrauti su kitais vaikais, socializacijai ir platesnio pasaulio pažinimui yra nepatenkinamas. Tačiau bet kuriuo atveju nuo trejų metų siūlau vaikus vesti į darželį vien dėl to, kad jų gyvenime atsirastų kiti suaugusieji, su kuriais formuotųsi naujas emocinis ryšys. Vaikas turi mokytis jaustis saugus be tėvų. Tai labai svarbu“, – įsitikinusi visapusio ankstyvojo ugdymo centro „Saviraiškos studija“ vadovė Asta Valatkaitė.

„Jei jau mus pasirinkote, tai pasitikėkite!“

Privačių darželių paklausa šalies didmiesčio auga, todėl jų steigiama vis daugiau. Tačiau ne visi steigėjai darželius kuria dėl idėjos – dalis tai vertina tik kaip verslą. Kaip nesuklysti?

„Visų pirma siūlau darželius aplankyti ir apžiūrėti plačiai atmerktomis akimis. Pasirinkimas dažnai priklauso nuo šeimos gyvenimo būdo ir vertybių. Vieniems tėvams labai svarbus darželio prestižas, rodantis tam tikrą jų socialinę padėtį visuomenėje. Tada jie ieško didelio įspūdingo pastato, ugdymo programų aprašymų, bet nepasidomi, ar jos iš tikrųjų įgyvendinamos praktikoje. Kitos šeimos ieško jaukumo, saugumo ir lankstaus požiūrio į vaiko poreikius“, – aiškina A.Valatkaitė.

Vaikų darželis
 

V.Grigoraitienė rekomenduoja darželio paieškoms skirti daug laiko ir nelaukti paskutinės akimirkos, kai jau teks grįžti į darbus.

„Tokiu atveju geriau pasamdyti auklę, bet jokiu būdu neskubėti. Dairykitės, uostinėkite, klausinėkite. Į patikusį darželį užsukite pasikalbėti su administracija, pabendrauti su auklėtojomis. Ateikite su vaiku, nes jis – pats puikiausias filtras. Sprendimų verčiau nepriimti ekspromtu. Tėvams visada sakau: „Neskubėkite, jūs turite laiko.“ Darželis vaikui turi tapti antraisiais namais: jam turi būti gera, jauku, miela, o tėvams – ramu“, – pataria V.Grigoraitienė.

Darželių įkūrėjos žino, kad adaptacinis laikotarpis darželyje – stresas ne tik vaikui, bet ir tėvams.

„Mamos labai jaudinasi, emocingai reaguoja į smulkmenas, nori įsikišti į procesą. Nereikia: jei jau mus pasirinkote, tai pasitikėkite“, – prašo V.Grigoraitienė.

14-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė sulaukė daug lankytojų
 

Kviečia į parodą

Gruodžio 6–8 dienomis parodų rūmuose „Litexpo" vyks paroda visai šeimai „Vaikų šalis!"

Parodoje veiks ikimokyklinio ugdymo informacijos centras tėvams. Jame bus galima gauti atsakymus į rūpimus klausimus: kaip patekti į darželį, kaip išvengti nereikalingo streso, kokį darželį pasirinkti? Bus diskutuojama, kas geriau – auklė ar darželis?

Gruodžio 7 d. 16 val. numatoma paskaita „Auklės pasirinkimas. Tipinės klaidos ir klausimai".

Joje bus aptariama, nuo ko pradėti auklės paieškas, ko pageidauti ieškant auklės, kokios jos pareigos, ką ji gali daryti, ko – ne, o ką tiesiog privalo?

Ketinama atsakyti į klausimus, kas geriau – auklė pedagogė ar medikė. Bus atskleista, kokių šeimų auklės vengia, ir ką daryti jau išsirinkus auklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas