Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 12 02 /14:35

Nelojalūs Lietuvai VST pareigūnai saugojo suskystintų dujų terminalą ir Vilniaus oro uostą

Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovas Ričardas Pocius tikina, kad nelojalūs Lietuvai tarnybos pareigūnai anksčiau ne tik turėjo galimybių dirbti su slapta informacija, bet ir saugojo strateginius objektus, pavyzdžiui, suskystintų dujų terminalą Klaipėdoje ir Vilniaus oro uostą. Tuo pačiu jie esą gyrėsi žinantys, kaip tokį terminalą Lietuvoje būtų galima paleisti į orą.
Ričardas Pocius
Ričardas Pocius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Saugojo, pavyzdžiui, mūsų terminalą Klaipėdoje, Vilniaus oro uostą. Nė vienas nebesaugo“, – Seime kalbėjo R.Pocius.

Šie pareigūnai, pasak VST vado, pasižymėjo atvira meile Rusijai.

„Meilė rodoma Rusijos imperijai. Meilė rodoma „Berkutui“, Maidano įvykių metu ir po Maidano. Su keiksmažodžiais prakeikiama Ukrainos tauta, dievinami tie žmonės, spectarnybos, kurios šaudė į taikius žmones, siekiančius savo laisvės. Nešioja Georgijaus juosteles visose savo paskyrose internetinėse ir to neslepia. Ir visur šlovina Rusijos imperiją. Viešai paskelbia, kad aš saugau terminalą ir žinau, kaip jį galima sunaikinti. Ar tai yra normalu? Tikrai nėra normalu. Tai švieži dalykai“, – pasakojo R.Pocius. 

Skaičiuoja ant pirštų

R.Pocius sakė, kad VST dirbo keli galimai Lietuvai nelojalūs asmenys. Iš jų keli turėjo teisę dirbti su slapta informacija, tačiau jos neteko arba dar gali netekti po tyrimo. Kiti saugojo strateginius objektus ir buvo perkelti dirbti į kitas vietas. R.Pocius patvirtino, kad tikrai ne visi nelojaliais laikomi VST pareigūnai neteko darbo. 

Viešai paskelbia, kad aš saugau terminalą ir žinau, kaip jį galima sunaikinti. Ar tai yra normalu? Tikrai nėra normalu, – sakė R.Pocius.

„Yra dalis asmenų, kurie tebedirba. Kita dalis asmenų yra tiesiog patraukti nuo tų pareigų, kur gali, pavadinkime, kažkokią įtaką daryti tiems objektams. Tai yra vienetai. Atleisti yra dešimtys, o dirba vienetai, nes kol kas nėra jokio pagrindo juos atleisti“, – sakė R.Pocius. 

Pasak jo, žmonės iš tarnybos gali būti atleidžiami tik pagal įstatymus, todėl menkiausių įtarimų nelojalumu valstybei nepakanka. „Mes galime tik juos išgryninti ir atiduoti tarnyboms, kurios spręs“, – sakė VST vadas. 

Klausiamas, kaip nustato, kad pareigūnas galimai nelojalus Lietuvos valstybei, R.Pocius tikino, kad dažniausiai tai paaiškėja panaršius rusiškuose socialiniuose tinkluose. 

„Įlįskite į visagalį „Google“, į visagalį internetą. Čia nereikia jokių priemonių, jokių sekimo priemonių taikyti, ir pamatysite, ką tie asmenys dėlioja viešojoje erdvėje. Turiu omeny, ne lietuviškuose puslapiuose, o mūsų kaimyniškų valstybių puslapiuose. Kurie neršia, kurie prisistato kaip Rusijos imperijos gerbėjai. Pasivaikščiokite tuose puslapiuose ir daug ką pamatysite“, – kalbėjo R.Pocius. 

VST vadovas sakė pats kalbėjęsis su nelojalumu įtariamais pareigūnais. „Jie aiškinosi paprastai: „kvailas, nežinojau, padariau klaidą, atleiskit.“ Čia „atleiskit“ būti negali, nes veikia rimti dalykai“, – kalbėjo R.Pocius.

Anot jo, tokiems pareigūnams pradėti tarnybiniai patikrinimai. Jis sakė nežinantis, ar meile Rusijai spinduliuojantys VST pareigūnai ją parodė ir realiai perduodami priešiškai valstybei tarnyboje gautą informaciją. 

Jis ramino, kad visa tarnyba pasitiki, o nelojalių pareigūnų joje tėra vienetai. 

A.Paulauskas išspirtų be klausimų

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką A.Paulauską stebina, kodėl VST vadas tikina negalintis pareigūnų atleisti vien dėl įtarimų nelojalumu. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Artūras Paulauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Artūras Paulauskas

Pasak jo, jie duoda priesaiką ir įsipareigoja Lietuvai, prisiekia gerbti įstatymus, Konstituciją, vykdyti pareigas ir tarnauti visuomenei. Be to, Rusijos šlovinimas, anot A.Paulausko, niekaip nesusijęs su pareigūno reputacija. 

„Man atrodo, kad tokiais atvejais, kai žmogus siūlo patarti, kaip susprogdinti terminalą, arba kai fotografuojasi, filmuojasi ir kitais būdais šlovina kitos valstybės kariuomenę ir jos agresijos veiksmus, turėtų pakakti faktų atsisveikinti su tuo žmogumi“, – sakė komiteto vadovas. 

Išgąsdinti nenorėjo

Po šią savaitę delfi.lt publikuoto interviu, situaciją Viešojo saugumo tarnyboje naujasis tarnybos vadovas Ričardas Pocius, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis ir Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis trečiadienį buvo pakviesti paaiškinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Tikrai jokio tikslo išgąsdinti visuomenę neturėjau, – gynėsi R.Pocius.

R.Pocius sako, kad jo interviu, pasirodžiusiame šią savaitę, iš esmės nebuvo pasakyta nieko nauja, tik informacija „apibendrinta ir atiduota visuomenei“. 

„Tikrai jokio tikslo išgąsdinti visuomenę neturėjau, tuo labiau kad nėra ir kuo gąsdinti visuomenės. Finansavimo tokiais straipsniais mes irgi tikrai neišspręsime. Šiandien, pavyzdžiui, dviejuose komitetuose išsprendėme reikalų nemažai ir tai sprendžiama yra ant popieriaus, o ne straipsniais. Tokio tikslo duodant interviu tikrai nebuvo. Bet visuomenė tikrai turi žinoti, kas vyksta ir kaip vyksta“, – sakė R.Pocius.

Prašo 10 mln. eurų

Tačiau interviu, atrodo, padėjo susitarti ir dėl biudžeto didinimo. 

VST vadovas tikino prašęs komiteto prie 5 mln. eurų metinio tarnybos biudžeto pridėti dar 10 mln. eurų ekipuotei, įrangai atnaujinti, šarvuočiams pirkti.

„Prašėme palyginti gana daug pinigų. Pripažįstu. Bet kai yra noras skubiai, staiga keistis, nes turime pasivyti totalų atsilikimą ir turime norą per metus atsistoti ant kojų ir pasivyti visuomenę ir valstybę, nuėjusią į priekį“, – aiškino R.Pocius.

A.Paulauskas sako, kad visų 10 mln. eurų VST jau kitais metais tikrai negaus, tačiau turėtų bent jau sugebėti atnaujinti ginkluotę ir įsigyti vandens patrankų. 

Jis pripažino, kad nelojalių pareigūnų pasitaiko ne tik VST, bet ir tarp pasieniečių, policininkų. Apie tai dar pavasarį tarnybas informavo VSD. Ar tokie asmenys tebedirba teisėsaugoje, A.Paulauskas negalėjo pasakyti.

Medžiagą perduoda teisėsaugai

A.Paulauskas sakė pirmą kartą apie negeroves VST išgirdęs šiemet vasarą. dabar esą norėjosi paklausti, kaip baigėsi pradėti tyrimai. 

„Kažko labai naujo neišgirdome. Galbūt skaičiai, kiek ten susiję giminystės ryšiais nustebino, nes jie įspūdingi. Apie 300 sako, vienaip ar kitaip susiję“, – kalbėjo A.Paulauskas.

Interviu delfi.lt naujasis VST vadovas sakė, kad visa VST veikla buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, nebuvo vykdomos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietiniu mąstymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė.

Pasak neseniai vadovavimą iš ilgamečio vadovo Sergejaus Madalovo perėmusio R.Pociaus, dalis medžiagos apie iššvaistytas lėšas šiuo metu jau perduota teisėsaugai. Dar daugiau medžiagos tarnyba teisėsaugai ketina perduoti sausį.

S.Madalovas šiuo metu nebedirba VST. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, jog buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas