Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 11 14

Nemakščiuose užspringo ir mirė vyras, nes nepavyko susikalbėti su medike

Nemakščiuose užspringęs mirė 61 metų Edmundas Bagdonas. Buvęs agronomas užgeso savo namuose, raudant sukrėstai sutuoktinei, kuriai nepavyko prisišaukti medikų pagalbos, nors ambulatorija nuo nelaimės vietos – tik už kilometro.
Stefanija ir Edmundas Bagdonai
Stefanija ir Edmundas Bagdonai / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Lapkričio 5-osios rytas Bagdonų namuose atrodė įprastas, nežadantis jokių sukrėtimų. Tačiau atsitiko taip, kad per keliolika minučių Stefanija Bagdonienė neteko savo sutuoktinio Edmundo Bagdono, su kuriuo kartu buvo išgyvenusi 39 metus.

„Tą antradienį mano vyras atsikėlęs išgėrė kavos ir atėjęs į virtuvę paprašė ko nors užkąsti. Pasiūliau dar iš vakaro pašutintų bulvių ir dešrelių. Paskui pamačiau, kaip jis abiem rankomis atsirėmė į stalą ir kažkaip keistai ėmė linguoti galvą. Iš pradžių į tai sureagavau be baimės. Beveik juokais pasakiau: ar užspringai? Ko čia dabar monyjies? Man jis nieko neatsakė. Ėmė svirduliuoti. Lyg skubėdamas nuėjo į miegamąjį ir atsisėdo. Supratau, kad praranda sąmonę. Kai atsisėdo ant lovos, sudaviau per nugarą ir iš burnos išėmiau pusę bulvės ir dešros gabaliuką. Sakiau: Edmai, viską spjauk. Bet nebuvo jokio reagavimo. Paskui jis pradėjo svirti. Nugriuvo, nes negalėjau sulaikyti. Patamsėjo smilkiniai, lūpos. Mane sukaustė baimė. Nežinojau, kieno prašyti pagalbos. Paskambinau jo pusseserei Jadvygai ir sakau: Edmundas užspringo, jau nebeturime Edmundo. Ji liepė kviesti greitąją. Pasakiau, kad žodžio negalėsiu ištarti“, – nesulaikydama ašarų apie lapkričio 5 d. įvykius pasakojo netikėtai našle tapusi S.Bagdonienė.

Pusseserė: gydytoja atsisakė važiuoti

Nemakščių vaikų darželyje ūkvede dirbanti E.Bagdono pusseserė J.Šarlauskienė greitai sumojo, kad reikia skambinti ne į Greitosios pagalbos stotį, kuri yra už keliolikos kilometrų nuo Nemakščių, bet į šalia įsikūrusią gyvenvietės ambulatoriją – ji nuo Bagdonų namo yra maždaug už kilometro ir dviejų šimtų metrų.

Ji pasakė: jei springsta, skambinkite greitajai, nes tai yra ne mano sritis, – pasakojo J.Šarlauskienė.

„Amžinatilsį Edmundas yra mano pusbrolis. Kai Stefa man paskambino, buvo labai susijaudinusi ir sakė – gelbėk, jis yra užspringęs ir miršta. Atlėk. Sakau, ką čia lėkti, aš greitajai skambinsiu. Buvo apie 10.30. Iš karto skambinau į šalia darželio esančią ambulatoriją. Atsiliepė medikė Virginija Čiučiulkienė. Aš jos balsą pažįstu. Ji pasakė, kad reikia skambinti greitajai medicinos pagalbai, nes ambulatorijos automobilis išvykęs į Raseinius ir grįš tik 14 valandą. Tačiau netikėtai atsirado išeitis. Prie mano kabineto tuo metu kaip tik buvo Ramūnas Mockevičius, kuris girdėjo visą pokalbį. Jis iš karto pasiūlė pats nuvežti gydytoją pas Bagdonus. Aš sakau jam – tu lėk prie ambulatorijos, o aš paskambinsiu gydytojai, kad ji išeitų. Vėl paskambinusi gydytojai, pasakiau, kad prie ambulatorijos atvažiavo R.Mockevičius ir kad jis nuveš pas Bagdonus“, – prisiminė J.Šarlauskienė.

Tačiau moteris išgirdo pribloškiantį gydytojos atsakymą. „Ji pasakė: jei springsta, skambinkite greitajai, nes tai yra ne mano sritis“, – pasakojo J.Šarlauskienė. Tuomet moteris paskambino į greitąją medicinos pagalbą. Medikai atskubėjo po 20 minučių, tačiau E.Bagdono išgelbėti jau nepavyko.

Tokia įvykių eiga pribloškė Bagdonų giminaičius. Jie raštu kreipėsi į Nemakščiuose gyvenančią Raseinių rajono tarybos narę, Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narę Aldoną Oną Radčenko.

Gydytoja: aš neatsisakiau važiuoti

Su pagalbos ieškojusiais Bagdono giminaičiais tomis lemtingomis minutėmis bendravusi Nemakščių ambulatorijos šeimos gydytoja V.Čiučiulkienė apie pokalbių turinį pasakojo kitaip.

Aš nesiteisinsiu, aš tiktai paaiškinsiu situaciją. Kalta nesijaučiu. Viskas čia pletkų lygyje, – sakė V.Čiučiulkienė.

„Aš nesiteisinsiu, aš tiktai paaiškinsiu situaciją. Kalta nesijaučiu. Viskas čia pletkų lygyje. Kiekvieną antradienį mes į Raseinius vežame iš žmonių tyrimams paimtus kraujo mėginius. Kai paskambino, automobilis buvo išvykęs į Raseinių pirminės sveikatos priežiūros centrą. Tuo metu apžiūrinėjau berniuką, kuris buvo patyręs galvos traumą. Skambinusi moteris sakė: gal galėsite atvažiuoti pas Bagdoną – jisai kosti. Išgirdus tokį pasakymą, galėjau pasakyti – imkite ir atsivežkite, man nepriklauso važiuoti tokiu atveju, jei kosti. Aš pasakiau – gerai, aš atvažiuosiu, bet mašina mano yra išvykusi į Raseinius. Padėjo ragelį. Sesutei ir sakau: nesupratau, ar man reikės važiuoti pas tą Bagdoną, ar ne. Praėjo kiek laiko – antras skambutis. Skambina ta pati moteris ir jinai man sako: atvažiuos jūsų pasiimti automobilis. Ji lyg pasakė pavardę – Mockevičius. Dar pasakė, kad E.Bagdonui labai blogai, kad jis pradėjo sunkiai kvėpuoti. Tai, sakau, kvieskite greičiau greitąją, ir aš jūsų laukiu. Ir vėl ragelį numetė. Aš tada sakau sesutei – pasiruošk lagaminėlį, kažkas turi atvažiuoti mūsų paimti. Laukėme, niekas neateina. Kaip jums atrodo, ką man daryti? Po kiek laiko man paskambino greitoji ir pasakė, kad Bagdonas mirė“, – savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ pasakojo V.Čiučiulkienė.

Šeimos gydytoja primygtinai tvirtino, jog įvyko nesusikalbėjimas, ir tai lėmė tragišką baigtį.

„Kodėl man paskambinę nesakė, kad užspringo? Jei būtų pasakę, kad užspringo, aš būčiau sakiusi: laukite, aš atvažiuosiu. Čia viskas tėra pletkynas. Kai pasakė, kad springsta, kad sunkiai kvėpuoja, tuomet, aišku, pasakiau, kad greičiau kviestų greitąją“, – kalbėjo V.Čiučiulkienė, pabrėžusi, kad visus jos žodžius galinti patvirtinti ambulatorijoje tuo metu buvusi medicinos seselė.

Greitosios medikai bandė padėti telefonu

J.Šarlauskienė stebėjosi medikės tvirtinimu, kad jai neva buvo pranešta apie ligonį, kuris kosti.

„Apie kosėjimą aš nekalbėjau. Aš sakiau – arba springsta, arba miršta. Kaip aš kalbėjau, girdėjo ir kiti tuo metu šalia buvę darželio darbuotojai“, – sakė J.Šarlauskienė. Jos tvirtinimu, R.Mockevičius prie ambulatorijos pralaukė apie tris minutes.

Nesulaukę pagalbos iš Nemakščių ambulatorijos, R.Mockevičius nuskubėjo pas Bagdonus ir darė mirštančiam vyrui širdies masažą.

S.Bagdonienė sakė, kad susisiekus su greitosios pagalbos medikais, iš karto sulaukė dalykiškų pastangų padėti.

„Tai buvo žodinė pagalba. Supratau, kokia ji reikalinga, kai atsiduri tokioje situacijoje ir jautiesi, kaip sukaustyta. Greitosios medicinos pagalbos medikai labai stengėsi. Gaila, kad iš ambulatorijos nesulaukėme jokių patarimų ir sugaišome daug brangaus laiko. Į Nemakščius skubantys greitosios pagalbos gydytojai telefonu man nurodinėjo, kaip elgtis, kaip daryti masažą. Jaučiau psichologinį palaikymą. Pasakė, kad palikčiau atidarytas visas namo duris, kad pririščiau šunis, jei yra palaidų. Taip tikėtasi sutaupyti brangias sekundes. Deja, visos priemonės pasirodė pavėluotos“, – sielojosi našle likusi S.Bagdonienė.

Negali patikėti

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ kalbinta Nemakščių bendruomenės pirmininkė Elena Vaitkuvienė tvirtino, kad V.Čiučiulkienė gyvenvietėje žinoma kaip rūpestinga ir atidi medikė.

„Pažįstu tą gydytoją gerai. Ji yra rūpestinga ir tikrai negalėtų pasakyti, kad neatvažiuos. Kiek man teko girdėti, tuo metu žmogui nebuvo galimybių padėti, nes ambulatorijos automobilis buvo išvykęs į Raseinius“, – sakė E.Vaitkuvienė.

Apie Bagdonų giminę sukrėtusi įvykį miestelyje dabar labai plačiai kalbama ir visi nekantriai laukia Raseinių rajono savivaldybės Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto išvadų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas