Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 05

Nemalonūs nuotekų kvapai vilniečių neturėtų varginti – valymo įrenginiai baigti

Ne vienerius metus dėl sklindančio itin nemalonaus kvapo keiksnotoje Vilniaus miesto nuotekų valykloje visu pajėgumu pradeda veikti modernūs dumblo apdorojimo įrenginiai. Lazdynų, Pilaitės, Karoliniškių ir kitų aplinkinių rajonų gyventojus varginę kvapai išsisklaidė, tvirtinama, kad dabar kur kas mažiau bus sukaupiama ir dumblo. O ir tas likęs virs elektros ir šilumos energija.
Pabaigus modernius dumblo apdorojimo įrenginius turėtų nebelikti nemalonių kvapų.
Pabaigus modernius dumblo apdorojimo įrenginius vilniečių nemalonūs kvapai nebevargina. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, atvažiavęs apžiūrėti valymo įrenginių, tvirtino, kad dingęs nemalonus kvapas jam nėra naujiena. „Šitų įrenginių pastatymas mane džiugina visų pirma kaip šalia esančio rajono gyventoją, kuris pats jausdavo tą kvapą. Tikrai suprasdavau žmonių nepasitenkinimą, kad tas kvapas yra. Tiesą pasakius, jau pusmetį tokio kvapo nejaučiu. Tą sakau nuoširdžiai, nes gyvenu turbūt arčiausiai esančiame rajone“, – prisipažino Pilaitėje įsikūręs ministras.

Anot ministro, gyventojams šio objekto kaina, įvairūs patikrinimai, kuriuos teko išgyventi projektą vykdžiusiems „Vilniaus vandenims“, nėra svarbūs. Svarbiausia, kad pagaliau nebereiks kęsti to nemalonaus kvapo.

Planuota, kad projektas kainuos per 170 mln. Lt, tačiau proceso metu pavyko sutaupyti apie 20 mln. Lt. Tad galutinė projekto vertė – 145 mln. Lt. „Mes paneigėme tokį lietuvišką posakį „iš mėšlo nori saldainį padaryti“. Iš šio mėšlo mes dabar gaminame elektrą, kurį bus parduodama į tinklą, dalis jo bus maišoma su biokuru ir taip gaminama šiluma. Dar dalį dumblo bus galima naudoti kaip trąšas žemės ūkyje. Taigi, mėšlas tapo trijų tipų saldainiu“, – kalbėjo sostinės meras Artūras Zuokas.

Tačiau, kaip tvirtinama, gyventojams šalto vandens ir nuotekų valymo kaina dėl naujųjų įrenginių nesikeis. Esą dumblo pūdymo proceso metu susidariusios biodujos bus naudojamos kombinuotose šilumos ir elektros gamybos jėgainėse. O tai ir kompensuos investicijas.

Skaičiuojama, kad per metus bus pagaminama apie 16 mln. kW elektros energijos ir 19 mln. kW šiluminės energijos, o tai leis bendrovei kasmet apie 2-2,5 mln. Lt sumažinti savo kaštus.

Projektas galėjo būti baigtas maždaug pusantrų metų anksčiau, tačiau esą dėl politikavimo, įvairių ginčų darbai užsitęsė. „Daug buvo istorijų, straipsnių, daug iečių sulaužyta. Bet kai pasirašėme sutartį, pradėjome darbą, laikėmės grafikų. Nuo pirmadienio prasideda šito objekto 12 mėnesių bandomoji eksploatacija“, – teigė „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Valentinas Miltienis.

Įrenginius eksploatuos darbų rangovė Vokietijos bendrovė „WTE Wassetechnik“.

Per metus Vilniaus nuotekų valykloje išvaloma apie 41 mln. kub.m nuotekų, kasdien susidaro apie 200 tonų nuotekų dumblo, kuris anksčiau buvo vežamas į Kariotiškių sąvartyną arba į laukus. Šis kiekis turėtų sumažėti 4 kartus. Tvirtinama, kad į Nerį išleidžiamas 97 proc. išvalytas vanduo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas