Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti
2019 02 17

Nematerialiojo paveldo sąraše – verbos, sutartinės ir kitos tradicijos

Į Lietuvos nematerialiojo kultūros paveldo sąrašą įtraukti devyni reiškiniai, tarp jų – verbų rišimo tradicija Vilniaus krašte, Biržų krašto sutartinių atlikimo ir kitos tradicijos.
Verbų ryšimas, anot Čekoniškių tautodailininkių J.Norkūnienės (k.) ir T.Michalkevič, reikalauja ne tik kūrybingumo, bet ir daug darbo – tai visų metų veikla.
Verbų ryšimas, anot Čekoniškių tautodailininkių J.Norkūnienės (k.) ir T.Michalkevič, reikalauja ne tik kūrybingumo, bet ir daug darbo – tai visų metų veikla. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 3 Biržai UNESCO Verba

Kaip pranešė Lietuvos nacionalinis kultūros centras, nematerialiuoju paveldu taip pat pripažintos lietuviškos ristynės, tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“, muzikavimo bandonijomis tradicija Tauragės krašte, visaginiečių totorių pavasario ūkio darbų pabaigtuvių šventės „Sabantui“, Molėtų rajono šventvietės lankymo, šiaurės rytų aukštaičių muzikavimo Peterburgo armonika ir užlietų Kauno rajono kaimų dainavimo tradicijos.

Nematerialaus kultūros paveldo vertybės – tai bendruomenėms, visuomenei reikšmingi nematerialaus kultūros paveldo reiškiniai, išlikę, gyvuojantys žodinės kūrybos, dainavimo, muzikavimo, šokio, amatų tradicijose, papročiuose, apeigose, šventėse, su gamta ir visata susijusioje žinijoje.

Kultūros paveldo vertybių sąrašui šiais metais pateikta 21 paraiška.

Šiuo metu sąvade yra 22 vertybės, trys iš jų jau yra UNESCO Reprezentatyviajame nematerialaus kultūros paveldo sąraše – kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje, lietuvių polifoninės dainos – sutartinės, Dainų ir šokių švenčių tradicija Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas