Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 29

Nematoma pareigūnų darbo pusė: ilgi metai kovos su prekeivių žmonėmis gauja

Iš kvaišalų kontrabandos pasipelnyti norėję ir narkotikų gabenimui skolų ar gyvenimo negandų nuskriaustus žmones verbavę du šiauliečiai ir šilutiškė po ketverių su puse metų trukusio teismo proceso Šiaulių apygardos teisme išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį dar besibaigiant 2019 m. Bet prireikė dar dvejų metų, kol ši byla apkeliavo visų instancijų teismus, teisingumas būtų pasiektas, o visi dirbę prie jos lengviau atsikvėptų. 15min atskleidžia nematomą pareigūnų darbo pusę tokiose bylose – kaip pavyko pergudrauti patyrusią gaują ir išgelbėti pasmerktus narkotikų gabentojus.
Narkotikų gabentojų auka
Narkotikų gabentojų auka / Šiaulių apskrities VPK videokadras

„Nusikaltimai buvo vykdomi 2014-2015 metais, tyrimas pradėtas ir aukos pagalbai nukreiptos 2016 metais. Pirmos instancijos apkaltinamasis nuosprendis – 2019 metų pabaigoje, sutartinai apskųstas prekeivių žmonėmis, apeliacija įvyko 2021 metų sausio mėnesį, vėl tų pačių veikėjų apskųsta, kasacinis teismas priėmė neskundžiamą sprendimą 2021 metų pabaigoje. Ilgi ilgi metai aukų nerimo, savigraužos, slapstymosi, aplinkinių kaltinimo, baimės, kad tuoj „mašinėlės įriedės į kiemą ir būsi sumuštas, nes duodi parodymus“, – apibendrina šią sudėtingą bylą Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) vadovė Kristina Mišinienė.

Jos teigimu, šioje byloje teko stebėti neįtikėtinus teisiamųjų viražus – anot pašnekovės, jie iki paskutinės akimirkos „persekiojo prieš juos liudijusias aukas, tiesiogiai, per savo bendrus, gaila, kad prokuratūra neįrodė šio persekiojimo“.

Ši byla buvo atversta tuomet, kai šiaulietis tyrėjas narpliojo 2014-ųjų Šiaulių mieste dviejų asmenų grupių, sietinų su organizuotu nusikalstamumu ginkluotus konfliktus. Tuomet viena asmenų grupė, sietina su organizuotu nusikalstamumu, be kitų nusikalstamų veikų, galimai vykdė ir prekybą žmonėmis.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Dovydas Gražulis prisipažįsta, kad šiame etape sudėtingiausia buvo tai, kad reikėjo suvaldyti karą tarp organizuotų nusikalstamų grupuočių, ištirti jų konfliktus bei atlikti tyrimą, aiškinantis galimą prekybą žmonėmis.

„Vykdant kompleksą viešo ir neviešo pobūdžio veiksmų, buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai susiję su prekyba žmonėmis“, – atskleidžia pareigūnas.

Nuo prostitucijos iki „gyvųjų konteinerių“

Pirmojo ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad Darius Domža ir Agnė Bertulytė, veikdami bendrininkų grupėje, 2015 m. susitarė vykdyti prekybą žmonėmis, verbuoti ir gabenti šešias merginas, tarp jų ir nepilnametę darbui prostitutėmis Ispanijoje.

Ispanijoje Darius turėjo perleisti merginas, kurių pažeidžiamumu, naivumu ir patiklumu, turimais psichikos sutrikimais jiedu pasinaudojo, į ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens, pavadinkime jį „Sieras“, kontrolėn, turint tikslą jas įtraukti į prostituciją Ispanijoje ir pelnytis iš jų veiklos.

Viena iš užverbuotų merginų – Irutė, ji buvo laikoma nelaisvėje, pasinaudojant jos pažeidžiamumu – sunkia materialine padėtimi, nepakankama socialine branda, socialinių įgūdžių stoka. Tuomet jai buvo pasiūlyta vykti į neįvardytą užsienio šalį dirbti prostitute. Kaip paaiškėjo ikiteisminio tyrimo metu, A.Bertulytė ir D.Domža atvykę ten, kur pas jų bendrininką vardu Silvijus buvo laikoma ši mergina, melagingai jai žadėję, kaip ši užsidirbs daug pinigų, susikurs geresnį gyvenimą, įkalbėjo šią vykti į užsienį dirbti prostitute. Po šio susitarimo kurį laiką ji dar tebebuvo laikoma nelaisvėje, kol policijos pareigūnams ją pavyko išlaisvinti.

Pasak tyrėjo, klaidos kaina gali būti didelė ir skaudi, kadangi nesuspėjus ar neradus merginos, ji galėjo būti išvežta ir perduota tretiesiems asmenims dirbti prostitute Ispanijoje.

„Šitoje bylos stadijoje reikėjo esamuoju laiku priiminėti sprendimus. Organizuoti ir koordinuoti sulaikymo operaciją, turint duomenų, jog viena iš merginų galimai yra laikoma pas nuteistąjį Silvijų ir bet kada gali būti išvežta. Pareigūnas turimus duomenis ir esamą situaciją įvertina begalę kartų, siekdamas parinkti patį tikslingiausią ir veiksmingiausią veikimo būdą“, – apie tai, kaip buvo dirbama tiriant nusikaltimo aplinkybes, pasakoja D.Gražulis.

Šiaulių apskrities VPK videokadras/Dovydas Gražulis
Šiaulių apskrities VPK videokadras/Dovydas Gražulis

Pasak tyrėjo, klaidos kaina gali būti didelė ir skaudi, kadangi nesuspėjus ar neradus merginos, ji galėjo būti išvežta ir perduota tretiesiems asmenims dirbti prostitute Ispanijoje. Ši sulaikymo ir realizavimo operacija buvo sėkminga.

„Nukentėjusioji buvo rasta ir išlaisvinta, jai suteikta būtinoji medicinos pagalba, vėliau mergina perduota nevyriausybinei organizacijai KOPŽI. Pastaroji labai prisideda teikiant nukentėjusiems asmenims visokeriopą pagalbą. Be to, tą pačią naktį buvo sulaikyti ir trys įtariamieji. Vienas įtariamųjų, prisimenu, bandė slėptis įlindęs į supuvusių morkų ir smėlio krūvą, bet ir tai jam nepadėjo“, – atskleidžia pareigūnas.

Jo teigimu, šioje byloje buvo nusitaikyta į merginas, kurios turi mąstymo, suvokimo, psichikos sutrikimų, kas be kitų asmens valią palenkiančių būdų jas daro dar labiau pažeidžiamas, kadangi jos nepakankamai suvokia gresiantį pavojų.

Vienas įtariamųjų, prisimenu, bandė slėptis įlindęs į supuvusių morkų ir smėlio krūvą, bet ir tai jam nepadėjo.

Įtariamasis sulaikytas po šešis metus užtrukusios paieškos

Agnė ir Darius veikė ir buvo nuteisti kartu su organizuotos grupės nariais, kurie nuskambėjo ir buvo nuteisti vadinamojoje „gyvųjų konteinerių“ byloje. Vienas iš būdų, kaip kokainas iš Pietų Amerikos pasiekė Europą – „gyvieji konteineriai“, užverbuoti socialiai pažeidžiami žmonės, narkotikus pergabenantys skrandyje. Tiesa, buvo įrodyta tik prekyba žmonėmis, nebuvo įrodyta, kad šie minimi asmenys platino narkotikus. Vis dėlto vienam iš bendrininkų yra pareikšti kaltinimai disponavus itin dideliu kiekiu narkotinių medžiagų.

„Kai buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas, kartu su nuteistaisiais asmenimis veikė ir kitas bendrininkas, pavadinkime jį Eimantu, kuris pasitikinėjo „mulus“ Kolumbijoje ir perduodavo jiems narkotines medžiagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas