Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nemuno aušra“ ruošiasi dirbti Seimo mažumoje, sako R.Žemaitaitis

Dvidešimt mandatų naujos kadencijos Seime iškovojusi partija „Nemuno aušra“ svarsto pasinaudoti Seimo statuto teise sudaryti mažumą bei remti dalį naujos Vyriausybės sprendimų.

„Gali būti mažumos pozicija. Kaip yra opozicija, yra ir mažuma. Seimo statutas numato tokią galimybę, – kurie protingi, teisingi sprendimai, juos palaikyti, paremti, kurie sprendimai prieštarauja logikai, valstybės finansams ar jos interesams – tiesiog nepalaikyti“, – sekmadienio naktį BNS sakė R.Žemaitaitis.

Taip jis kalbėjo paaiškėjus, jog Seimo rinkimus, pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, laimėjo Lietuvos socialdemokratų partija, turėsianti 52 mandatus.

„Nemuno aušra“ naujoje kadencijoje bus trečia pagal dydį parlamento partija, tačiau socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė sakė nematanti galimybės ją kviesti į koaliciją, nes jos lyderis yra Konstitucinio Teismo pripažintas sulaužęs priesaiką ir pažeidęs Konstituciją dėl antisemitinių pasisakymų.

Seimo statutas numato galimybę, kad valdančiajai koalicijai nepriklausanti Seimo frakcija gali nepasiskelbti opozicine, tokiu atveju ji yra mažumos frakcija.

Pirmą kartą rinkimuose dalyvavusios „Nemuno aušros“ lyderis teigė rinkimų rezultatais esąs labai patenkintas.

„Rezultatas labai geras, (...) nerealus, čia tiesiog reikia džiaugtis“, – sakė R.Žemaitaitis.

Sekmadienio naktį į socialdemokratų štabą tartis dėl būsimos valdžios atvyko Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai – būtent šios partijos laikomos realiausiomis koalicijos partnerėmis socialdemokratams.

Neatmetama, kad į derybas bus įtrauktas ir Liberalų sąjūdis.

Pasak R.Žemaitaičio būsimi valdantieji, siekdami suburti stabilią daugumą, turės ieškoti palaikymo iš vienmandatėse apygardose išrinktų, o ne su partija patekusių parlamentarų.

„Jei norima formuoti stiprią valdančiąją daugumą, reikia turėti konstitucinę daugumą. Jei norima turėti daugumą, kokią turėjo konservatoriai, ir pastoviai Ingrida Šimonytė vargo, 74 užteks. Iš mišrių, kurie papuolę, vienintelis Viktoras Fiodorovas pasakė, kad jungsis prie valdančiosios daugumos. Toliau yra Lenkų rinkimų akcijos trys atstovai ir Utenos (Utenos apygardoje rinkimus laimėjęs save išsikėlęs Vitalijus Šeršniovas – BNS). Viskas priklauso dar ir nuo jų“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Sekmadienį pasibaigus antrajam Seimo rinkimų turui, paaiškėjo, kad parlamente dirbs devynių politinių jėgų atstovai ir du save išsikėlę kandidatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai