Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 19

Nepasiturintiems gyventojams skirtoje maisto paramoje rado kirminą: „Ar taip galima elgtis?“

Nepasiturintiems gyventojams parama maisto produktais teikiama jau ne vienerius metus, tačiau vis pasitaiko nesklandumų. Šįkart „Tauragės kurjerio“ redakcijoje apsilankęs vyras papasakojo apie šiukšlinėje atsidūrusius šeimos pietus, mat ant šakutės su ryžiais pateko ir baltas kirminas. Radinį šeimos galva parodė ir Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams.
Japoniški ryžiai
Ryžiai / Fotolia nuotr.

Pakelio turinys sugadino apetitą

Antradienį „Tauragės kurjerio“ redakcijon užsukęs vyriškis atsinešė pakelį ryžių, pasak jo, iš paramos dalijimo vietos atsiimtą praėjusią savaitę. Iš Mažonų seniūnijos atvykęs vardo sakyti nepanoręs vyras parodė pro nepermatomo pakelio viršuje esančią skaidrią juostelę ryžius. Vienas jų buvo kiek pajuodęs. Ir tik gerai įsižiūrėję pastebėjome, kad jis pradėjo judėti. Iškart tapo aišku – joks čia ryžis.

„Su šeima valgėm vakarienę. Buvom pasigaminę ryžių su paukštiena. Ir jau valgydami ant šakutės pastebėjom kirminą. Pradėjom tikrinti visus su parama gautus pakelius. Jų buvo šeši. Penkis išnaršėm patys ir visuose radom lervų. Šeštąjį nutarėm parodyti neišpakuotą. Ar taip galima elgtis su paramą gaunančiais žmonėmis?“, – piktinosi vyriškis.

Apžiūrėję pakelį atidžiau, jo viduje pamatėme ir į kokoną panašų darinį. Su radiniu vyriškis nuskubėjo į Tauragės valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), kur parašė skundą.

Išvada: skundas nepasitvirtino

Tauragės VMVT specialistai nedelsdami išskubėjo į patikrinimą Mažonų seniūnijoje. Seniūnijos patalpose jie rado dar neišdalytų plikytų ryžių. Tačiau visi jie buvo su kitu partijos numeriu, tinkamumo vartoti terminas – iki 2019-ųjų spalio 31 d. Pagal važtaraštį jie gauti gruodžio 3 dieną.

„Tikrinimo metu plikyti ilgagrūdžiai ryžiai laikyti švarioje maisto išdalinimo patalpoje 4,5 laipsnio temperatūroje. Fasuoti maisto produktai laikomi sudėti ant padėklų. Įvertinus pakuotes, nustatyta, kad jos nepažeistos. Patikrinus dokumentus, paaiškėjo, kad vartotojo atnešti ryžiai buvo gauti rugpjūčio 22 dieną ir visi buvo išdalinti. Daugiau nusiskundimų dėl minėto produkto negauta“, – tyrimo rezultatus pranešė vyriausioji specialistė maisto produktų inspektorė Ona Pikšilingytė.

Apie galimai netinkamus paramos metu dalijamus produktus informavome projektą vykdančią Europos socialinio fondo agentūrą (ESFA). Jos atstovė Lina Beišinė paaiškino, kad vyro atnešti ryžiai – ne iš paskutinio dalijimo. Anot ESFA atstovės, visi maisto produktų ar higienos prekių tiekėjai yra įsipareigoję tiekti kokybiškus, pirkimo techninę specifikaciją atitinkančius maisto produktus.

Produktų kelias iki stalo

„Maisto banko“ savanorė Elma Pėčienė, žurnalistės paprašyta, išvardijo visą teikiamos paramos kelią iki nepasiturinčiųjų stalo. Anot jos, pirmiausia visa Tauragės rajonui skirta parama patenka į Tauragėje esantį sandėlį. Užpildžius reikalingus dokumentus, paramą susirenka kiekviena seniūnija. Tuomet sudėliojamas dalijimo tvarkaraštis ir jį paskelbus laukiama paramos gavėjų.

„Likutis, kurio niekas neima, perduodamas Maltos ordinui ir vaikų dienos centrams. Jį skirsto „Maisto bankas“. Po paskutinio dalijimo Tauragės mieste yra likusios 80 porcijų. Iš kitų seniūnijų likučių nėra buvę“, – vardijo E.Pėčienė.

Mažonų seniūnas Jonas Samoška buvo kategoriškas – išdalijama viskas ir tai atlikti stengiamasi kuo greičiau, kad nereiktų maisto produktų laikyti sandėliuose. Jei kas nors neatvyksta pasiimti priklausančios paramos, ją jiems nuveža pro šalį važiuojantys socialiniai darbuotojai arba seniūnaičiai.

Tauragės VMVT specialistė O.Pikšilingytė paaiškino, kad aruodiniai kenkėjai į namus patenka su maistu, parsinešamu iš prekybos centrų, taip pat pro atvertus langus ar kitus plyšius. Maisto radę vabzdžiai ima sparčiai veistis, ypač jei yra drėgmės, nesilaikoma temperatūros rėžimo ar pritrūksta namuose švaros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas