Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 20

Nepavykus paleisti Seimo opozicija prabilo apie demokratijos krizę, o valdantieji juokiasi

Seimui nutarus nė nesvarstyti idėjos skelbti pirmalaikius parlamento rinkimus opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis lygino „valstiečių“ valdymo principus su rusiškais, o valdančiųjų vedlys Ramūnas Karbauskis opozicijai siūlė nebandyti primetinėti savo valios daugumai.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš manau, kad tas, kas atsitiko vakar, kai buvo Teisės ir teisėtvarkos komitete svarstoma agrokomisijos ateitis ir kai buvo atmesta, ir šiandien, kai balsavimas dėl išankstinių rinkimų taip pat atmestas, yra pagrindinės indikacijos, kad valdantieji nenori eiti kompromisų keliu, nenori ieškoti susitarimų. Tai yra ta pati linija, lyg praėjusią savaitę nei piketai, nei niekas kitas nebūtų įvykę“, – vertino G.Landsbergis.

Anot jo, dabar valdantieji – „valstietis“ Tomas Tomilinas ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo pasisakymais apie leidimą opozicijai kalbėti ir valdymo būdą, kai mažuma klauso daugumos, rodo, kad nesupranta, kas yra demokratija.

„Dar neužkimštos burnos, dar ne Rusija, reiškia, mes nesame dar suvaryti į antialkoholinius gardelius, bet tai rodo jų supratimą apie demokratiją. Kad tai nėra Konstitucijos garantuojama teisė, kad tai nėra Konstitucijos garantuojamos laisvės ir pareigos, atsakomybės, kurios galioja Seime, bet yra valdančiųjų nuopelnas, kad leido šiek tiek demokratijos Seime. Tai yra šiurpu“, – teigė konservatorius.

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis aiškino, kad pats G.Landsbergis bet kokia kaina siekia valdžios.

„Matyt, padarys viską, kad ta svajonė būtų įgyvendinta, bet Seimas balsuodamas parodė, kad toks didelis labai noras konservatorių, deja, šįkart nebus įgyvendintas“, – balsavimo rezultatus vertino R.Karbauskis.

Jis pripažino, kad jam visas klausimo svarstymas buvo pakankamai juokingas.

„Buvo pakankamai juokinga, nes tas demagogijos ir arogancijos uraganas. Jis, be abejonių, mus vertė juoktis, šypsotis, nes argumentų jokių iš viso nėra. Be kaltinimų, kažkokių kvailų pasisakymų ir kabinėjimosi prie žodžių“, – teigė R.Karbauskis.

Anot jo, T.Tomilinas, pareiškęs, kad opozicijai leidžiama pakalbėti, tiesiog praleido žodį, o konservatoriai iškart ėmėsi užgauliojimų.

„Opozicijos galimybės veikti yra maksimalios ir niekas jų netrukdo. Kaip tik Seimas šioje sesijoje padidino dienų skaičių, kai bus darbotvarkės opozicijos teikiamos. Siūlykite, teikite pasiūlymus – svarstysime, bet norėti, kad mažuma diktuotų sąlygas daugumai, tikriausiai nė vienoje demokratinėje valstybėje to dar nebuvo“, – teigė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis tikino tikėjęsis, jog Seimas atmes pirmalaikių parlamento rinkimų idėją. Tačiau jis tikino pasigedęs opozicijos pasirengimo klausimo svarstymui ir argumentų.

„Diskusija tokia labai... Manau, kad opozicija nebuvo pasiruošusi ir neturėjo tikrai jokių argumentų pakankamai. Man atrodo, neįtikinamai absoliučiai kalbėjo“, – sakė S.Skvernelis.

V.Pranckietis savo balsavimą pavadino populizmu

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, pats kalbėjęs, kad balsuos už pirmalaikius rinkimus ir antradienį pritaręs iniciatyvai po pateikimo, po balsavimo visai neliūdėjo. Pasak jo, balsavimas už Seimo paleidimą – tai populizmas.

„Bandymas pabūti populistais nepavyko, tai ir toliau bus dirbama“, – teigė jis.

Klausiamas, kodėl pats pasidavė populizmui ir balsavo už, V.Pranckietis tikino iš anksto žinojęs, kad balsavimas žlugs.

„Man dabar gera už tuos sprendimus, kurie priimami daugumos. Man gėda už tuos balsavimus, už kuriuos ir sakiau, kad man gėda. Niekur nuo tų žodžių nepasitraukiu. Man labai gėda už tokius kaip Langaičio veiksmus, už Majausko veiksmus. Taip, man yra už ką gėdytis, nes jie taip padaro, o paskui aš turiu atsakyti už tų asmenų gėdą“, – klausiamas, ar dabar jau jam nebegėda vadovauti Seimui, teigė V.Pranckietis.

Dar praėjusią savaitę proteste jis kalbėjo kitaip. Tuomet jis sakė besigėdijantis ir už buvusią „valstietę“ Seimo narę Gretą Kildišienę.

Tačiau antradienį paklaustas, ar už Gretą jau nebegėda, V.Pranckietis apsimetė nesuprantantis apie ką klausiama.

„Čia jūsų vardas?“ – 15min žurnalistės paklausė Seimo pirmininkas. Patikslinus klausimą su pavarde, jis ir toliau išsisukinėjo. „Nežinau, apie kurią Gretą jūs čia kalbate. Ir ką jūs norite apie ją išgirsti? Ji padėjo mandatą ir išėjo. Ir aš linkėčiau ir visiems taip – ir Majauskui, ir Kubiliui, kur lygiai tokia pati buvo automobilinė problema. Nepadėjo mandato ir neišėjo“, – pyktelėjo V.Pranckietis.

Tačiau savo partijos pirmininko R.Karbauskio vėlavimų pildyti deklaracijas ir melų bei savo nuslėpto žemės nuomos sandorio V.Pranckietis vertinti nepanoro.

„Aš neturiu informacijos, ko jis nedeklaravo. Jam dabar kuriama ta komisija ir jis galės atsakyti į visus klausimus“, – atsikirto Seimo pirmininkas.

Seimas antradienį atmetė opozicijos siūlymą rengti pirmalaikius parlamento rinkimus birželio 3 dieną – per Sąjūdžio trisdešimtmetį. Idėja atmesta dar po pateikimo. Už tai, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai būtų surengti, balsavo tik 52 Seimo nariai, prieš 57, susilaikė vienuolika parlamentarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai